< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Felhasználnák a pártot? Tudatos provokációnak tartja a román külügyi nyilatkozatot a Jobbik))))) L’utilisateur de la fête? Provocation délibérée maintient le roumain des Affaires étrangères, déclaration Jobbik

| Mobile | RSS

Felhasználnák a pártot? Tudatos provokációnak tartja a román külügyi nyilatkozatot a Jobbik))))) L’utilisateur de la fête? Provocation délibérée maintient le roumain des Affaires étrangères, déclaration Jobbik

Felhasználnák a pártot?
Tudatos provokációnak tartja a román külügyi nyilatkozatot a Jobbik

A Jobbik tudatos provokációnak tartja a román külügyi nyilatkozatot. Az ellenzéki párt szerint őket akarják felhasználni az erdélyi magyarság megfélemlítéséhez.

Erről Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője beszélt vasárnap, miután a román külügyminisztérium elítélte az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által Székelyföldön, Borzonton szervezett táborban elhangzottakat.

A rendezvényen Vona Gábor pártelnök a romániai magyarok helyzetéről úgy vélekedett: ha a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell. A román külügy a magyar kormány elhatárolódását is várja, a szerintük nagyon súlyos, a nemzetközi joggal, az európai szabványokkal, valamint a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség alapelveivel ellentétes kijelentéstől.

Szávay István, aki a Jobbik erdélyi pártszervezéséért is felelős, közölte: “tudatos provokációnak” tartja a román külügy nyilatkozatát. Korábban már többször elmondták – folytatta -, hogy a Jobbik számára a környező országokkal fenntartott viszonyban a külhoni magyar közösségek érdeke az elsődleges, és érdeksérelem esetén a párt hajlandó a diplomáciai konfliktust is vállalni.

Szávay István szerint szó sincs arról, hogy Vona Gábor háborúra uszított volna. Szerinte ha nyilvánosságra hoznák a sajtótájékoztató vágatlan felvételét, akkor kiderülne, hogy a Jobbik-elnök mondanivalójának lényege más volt. Hiszen Vona Gábor úgy gondolja, hogy a kisebbségi kérdést leszámítva Magyarország és Románia problémáinak többsége azonos – közölte.

Azt mondta, nincs szó másról, mint az erdélyi magyarság megfélemlítésének újabb kísérletéről, amihez a Jobbikot használják fel. Nem lehet politikai véleménye alapján senkit sem megfélemlíteni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezt határozottan visszautasítják. A táborban egyetlen románellenes megnyilvánulás sem volt, az egy magyar nemzeti tábor volt – közölte.

Kitért arra, hogy tavasszal indult a pártszervezés Erdélyben. Bejegyzett szervezetként nem létezik a Jobbik Romániában, ezért sem feloszlatni, sem betiltani nem lehet. Ottani tagjaik baráti csoportot alkotva fejtik ki tevékenységüket.

forrás:ma.hu

L’utilisateur de la fête?
Provocation délibérée maintient le roumain des Affaires étrangères, déclaration Jobbik

Jobbik détient provocation consciente de la déclaration des Affaires étrangères roumain. Les partis d’opposition qui veulent les utiliser pour intimider les Hongrois de Transylvanie.

À propos de Stephen Szavay, leader Jobbik du cabinet politique de la nation a parlé dimanche après le ministère roumain des Affaires étrangères a condamné par la Transylvanie hongroise jeunesse (EMI) association en Transylvanie, Borzonton organisé camp dit.

Le chef événement Vona Gabor partie la situation des Hongrois de Roumanie a estimé que si le conflit d’intérêts hongrois engagement seulement viable, vous devez également prendre le conflit. Les roumains Affaires étrangères du gouvernement hongrois lui-même distancés est également impatient à l’idée, très grave, le droit international, les normes européennes et le traité de base roumano-hongroise et les principes de partenariat stratégique kijelentéstől contraire.

Stephen Szavay, qui est également responsable pártszervezéséért Transylvanie, Jobbik, a déclaré: “provocation délibérée” maintient la politique étrangère roumaine. Il a été dit à plusieurs reprises – at-il poursuivi – que subi le mieux pour les intérêts des pays voisins en termes de communautés hongroises vivant à l’étranger pour entreprendre le primaire, et de conflit d’intérêts lorsque le parti est prêt à un conflit diplomatique.

Stephen Szavay qu’il n’y a aucun doute que Gábor Vona avait incité la guerre. Selon lui, si vous divulguez enregistrement inédit de la conférence de presse, il s’est avéré qu’il y avait un message du président Jobbik est différent. Gábor Vona parce que vous pensez que mis à part la question de la minorité majorité Hongrie et la Roumanie ont les mêmes problèmes – at-il dit.

Il a dit qu’il n’y a pas d’autre, comme une nouvelle tentative d’intimidation des Hongrois de Transylvanie, qui est utilisé pour Jobbik. Il ne peut pas être intimidé par qui que ce soit fondée sur l’opinion politique – at-il souligné, ajoutant que ce n’est certainement rejetée. Le camp était seule manifestation d’anti-roumaine, était un camp national hongrois – at-il dit.

Il a ajouté que l’organisation du parti a été commencé au printemps de la Transylvanie. Inscrit en tant qu’organisation n’existe pas en Roumanie Jobbik, afin que personne ne peut dissoudre ou interdits. Il membres pour former un groupe d’amis qui travaillent pour eux.

Source: ma.hu

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |