< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Basescu rendreutasítaná Budapestet///// Basescu reproche Budapest

| Mobile | RSS

Basescu rendreutasítaná Budapestet///// Basescu reproche Budapest

Basescu rendreutasítaná Budapestet

Magyarország az „instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben – vélekedett Traian Basescu román államfő hétfőn, a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján, hozzátéve: Budapest politikája nehézséget okoz a térség azon országainak, amelyekben magyar kisebbség él. A legnagyobb romániai ellenzéki párt vezetője kitiltaná Vona Gábort Romániából.

A székelyföldi településen, a külhoni románság képviselőinek jelenlétében rendezett fórumon a román elnök kijelentette, hogy Romániában nem fog semmilyen autonóm térség alakulni. A „magyar politikai elit” részvételével lezajlott székelyföldi rendezvényekről szólva úgy fogalmazott: ezek túllépték az illendőség határát, ami többé nem ismétlődhet meg. „Románia nagyon gyorsan lépni fog, más országokkal együtt, mert Magyarország az instabilitás tűzfészkévé vált a kisebbségi kérdésben. […] Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában” – jelentette ki Marosfőn a román államfő.

Nem lehet vita tárgyává tenni

„Nekik innen, Hargita megyéből üzenem: egyetlen alkotmányos küszöböt sem lehet vita tárgyává tenni, sem átlépni. Jöhet Hargita és Kovászna megyébe az egész magyar politikai elit. Egyébként valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ezt ilyen lazán megtehették. Őszintén szólva államfőként kíváncsi voltam, meddig mennek el. Ebben az évben elértek egy olyan határt, amelyre azt mondom innen, ahol ők is jártak: ez túlzás, és nem fog megismétlődni” – fogalmazott a román elnök.

Egy korábbi hozzászóló felvetésére válaszolva, aki nehezményezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök részvételét a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Traian Basescu államfő azt kérdezte: miért nem fütyült, ha nem tetszett neki a látogatása. A bukaresti kormány nem fog fütyülni – tette hozzá Basescu. Tőkés László európai parlamenti képviselőre, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökére utalva Basescu azt mondta: aki védhatalmat kér egy másik államtól Erdély fölé, az nem érdemli meg a román állampolgárságot. Hozzátette, hogy Románia nem így kíván a külhoni románok védelmében fellépni, csupán annyit jogot kér számukra a szomszédoktól, amennyit Románia is biztosít a területén élő kisebbségeknek.
Kitiltanák Vonát

Traian Basescu „A romániai kisebbségek és a határon túli románok jogai – kit diszkriminálnak?” című pódiumbeszélgetés meghívottjaként arról is beszélt, hogy Bukarest csak azokat a külhoniakat támogathatja identitásuk megőrzésében, akik vállalják románságukat, ezért arra biztatta őket, hogy a népszámláláskor „ne moldovainak vagy vlachnak”, hanem románnak vallják magukat. A román államfő arra is kitért: nincs realitása a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülésének, amíg a szomszédos országban a többség nem óhajtja az egyesülést. Mint mondta: a hazai és külhoni románságnak az az esélye, hogy az Európai Unióban találkozzon.

Július 23. és 28. között a székelyföldi Tusnádfürdőn rendezték meg a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amelyen több magyarországi és erdélyi politikus bírálta azt a bukaresti közigazgatási átszervezési tervet, amely a Székelyföldet, az ott élők akarata ellenére, román többségű régióba olvasztaná be. Tőkés László EP-képviselő itt úgy fogalmazott: Magyarország vállaljon védhatalmi státust az erdélyiek felett, mint Ausztria Dél-Tirol felett. A 9. EMI-táborban augusztus 10-én lezajlott fórumon pedig Vona Gábor, a Jobbik elnöke vélekedett úgy a romániai magyarok helyzetéről, hogy ha a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell. Vasile Blaga, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője, Vona Gábor Romániába való beutazásának megakadályozása mellett foglalt állást hétfőn Blaga újságíróknak nyilatkozott hétfőn a Jobbik elnökének szombati kijelentéséről. A PDL elnöke szerint annak ellenére, hogy Vona nem rendelkezik diplomata státussal, vannak eszközök, amelyekkel megakadályozható beutazása Romániába. Vasárnap a román külügyminisztérium azt közölte, hogy csak diplomatákat nyilváníthat nemkívánatos személlyé.
Roppant nehéz lenne elérni a mostani nemzetközi környezetben, hogy Magyarország Ausztriához hasonlóan védhatalmi szerepet vállaljon az erdélyi magyarságért – állapította meg a Mensura Transylvanica politikaelemző intézet. Úgy látják, persze megéri megpróbálni, mivel ha már megvan az osztrák precedens, akkor a magyar közösségek vonatkozásában sem lehet ördögtől valónak tekinteni.

forrás:mno.hu

Basescu reproche Budapest

Hungría inestabilidad tűzfészkévé “se ha convertido en una cuestión de minorías – opinó jefe del Estado rumano Traian Basescu el lunes 11 Escuela de Verano Maros Cabezas ceremonia de apertura, y agregó que la política de Budapest es difícil para los países de la región, donde los húngaros étnicos viven. El mayor partido de la oposición rumana líder Gabor Vona prohibición Rumania.

El pueblo de Transilvania, la presencia de representantes de Foro rumana extranjero organizados por el presidente rumano dijo que Rumanía no va a salir ninguna comunidad autónoma. Tuvo lugar en la “élite política húngara de Transilvania” eventos relacionados con el menor para decir: se superó el límite de la propiedad, que ya no se puede repetir. “Rumania se moverá muy rápidamente, junto con otros países, debido a la inestabilidad en Hungría tűzfészkévé convertido en una cuestión de minorías. […] Se enfrentará a Rumanía en líder reprimenda Budapest, “- dijo Marosfőn el jefe del Estado rumano.

no puede ponerse en cuestión

“Para ellos, lejos, Harghita mensaje solo umbral constitucional del condado no puede ponerse en duda, no cruzar. Puede Harghita y Covasna condados de la élite política húngara. De lo contrario, probablemente fue la última vez que hemos sido capaces de hacerlo libremente. Francamente, tenía curiosidad como jefe de Estado, ¿hasta dónde se van. Este año hemos llegado a un límite, es decir, de donde estaban: es una exageración, y no va a suceder de nuevo, “- dijo el presidente de Rumanía.

En un comentario anterior en respuesta al aumento, que se opuso a la participación del primer ministro húngaro, Viktor Orban 24 Balvanyos Summer Open University y presidente Traian Basescu dijo, ¿por qué no silbar si no le gustaba visitar. El gobierno de Bucarest no pitará – añadió Basescu. Laszlo Tokes miembro del Parlamento Europeo, el Presidente del Consejo Nacional de Hungría de Transilvania refiriéndose Basescu dijo que pide védhatalmat otro estado más de Transilvania, la ciudadanía rumana no se lo merece. Añadió que Rumania no es cómo quiere actuar para proteger a los rumanos que viven en el extranjero, el mismo derecho a pedirles a los vecinos, que viven en el territorio de Rumania también proporciona las minorías.
prohibido Train

Traian Basescu, “la minoría rumana y los derechos de los rumanos transfronterizos – que discrimina” mesa redonda titulada meghívottjaként también se refirió a Bucarest sólo el apoyo külhoniakat la preservación de la identidad, que se comprometen románságukat, se les animó a censo “hacer moldavos o Vlach “, pero consideran rumanos. El jefe del Estado rumano también especifica: hay realidad en la República de Moldova y Rumania fusión, mientras que en los países vecinos, la mayoría no quieren la fusión. Como él dijo, la realidad de la casa rumana y en el extranjero la oportunidad de reunirse con la Unión Europea.

23 de julio y 28 entre el Tusnádfürdő Transilvania celebrada el día 24 Summer Open University Balvanyos y Camp Estudiantes, que una serie de políticos en Hungría y Transilvania Bucarest criticó el plan de reorganización administrativa que la Tierra Székely, a pesar de la voluntad de las personas que viven allí, en la región rumana de mayoría a derretirse. MEP Laszlo Tokes aquí para decir: Hungría védhatalmi hacerse cargo de la situación de Transilvania como sobre Austria en Tirol del Sur. El noveno Campo de EMI tuvo lugar el 10 de agosto, la junta Gábor Vona, presidente de Jobbik opinó por la situación de minoría húngara que si los húngaros sólo puede ser representado por la empresa de conflictos de interés, también se debe tomar en el conflicto. Vasile Blaga, el Partido Liberal Demócrata de Rumania (PDL), presidente de la mayor fuerza de oposición, la posición de la cabeza en la lucha contra con Gábor Vona la admisión de Rumanía Blaga dijo el lunes a la prensa el lunes por la afirmación del presidente de Jobbik sábado. Presidente del PDL que a pesar de Vona no tiene rango diplomático, son dispositivos que impiden la entrada a Rumanía. El domingo, el Ministerio rumano de Asuntos Exteriores ha dicho que los diplomáticos sólo se pueden declarar a una persona indeseable.
Sería muy difícil de lograr en el actual entorno internacional, al igual que Hungría a Austria para participar en védhatalmi la minoría húngara de Transilvania – encontrar la política transylvanica instituto de análisis MENSURA. Usted ve, por supuesto, es la pena intentarlo, ya que ya tiene el precedente de Austria, no se puede considerar a las comunidades húngaras diablo preocupados.

Fuente: mno.hu

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |