< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lázár: Csányi Sándor az ország első számú uzsorása

| Mobile | RSS

Lázár: Csányi Sándor az ország első számú uzsorása

Folytatódik a verbális háború a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és az OTP elnöke között.

“Csányi Sándor az ország első számú uzsorása” – mondta a hvg.hu kérdésére Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár egy sajtótájékoztatón. Lázár szerint az OTP elnöke “páváskodik a devizahitelesek fölött”. “A tudomásulvételen kívül nem tudok mást tenni, az ország első számú uzsorásával szemben mást nem lehet tenni. Bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől megszerzett milliárdjaival, én meghunyászkodom. Aki ilyen fontos ember, azelőtt kénytelen vagyok” – fogalmazott. Mint ismert, Lázár és Csányi az utóbbi hetekben többször is élesen bírálta egymást. Lázár még március 8-án, a Rádió Q-ban mondta Csányiról, hogy “Egy-egy bankkonglomerátum születéséről kellene beszélni az elmúlt húsz évben. Arról, hogy hogy jött létre egy magyarnak tűnő nagy bank, annak a vezetője milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a magyar társadalomra, a magyar politikára. Polip módjára hogyan hálózza be az országot.” Bár a műsorvezető, Fiala János többször rákérdezett, hogy Csányi Sándorról beszél-e, Hódmezővásárhely polgármestere nem akarta kimondani az OTP elnök-vezérigazgatójának a nevét.

Mint napokkal később, március 19-én megírtuk, több agrárpiaci és fideszes forrásból is úgy értesültünk, a kormánypárt (akkori) frakcióvezetője és az élelmiszeripari, mezőgazdasági érdekeltséggel rendelkező Csányi Sándor egy dél-magyarországi, milliárdos tételű agrárgazdasági ügyben különbözött össze. Információink szerint Lázár János a térség befolyásos politikai szereplőjeként – aki maga is érdekelt egy nagy mezőgazdasági vállalkozásban –, a bankár pedig a Délhús márkát is magába foglaló Pick Zrt. közvetett tulajdonosaként lobbizik a rendkívüli nehéz helyzetbe került Gyulai Húskombinát ügyében. Csakhogy ezt eltérő, ütköző érdekek mentén teszik, ebből eredhet a konfliktusuk.

Csányi Sándor és Lázár János tavaly óta vannak “fasírtban” egymással
Fotó: Horváth Szabolcs

Csányi Sándor július végén replikázott, egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt mondta Lázár Jánosról, hogy “Lázár urat nem ismerem személyesen olyan jól, de nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet.” Az ide-oda mondogatásokról úgy vélte, hogy szerinte nem az a nagyfiú, aki állandóan beszól, ez a kisfiúk sajátossága.

A Népszabadság szerint Orbán Viktor négyszemközt már tavaly kérte Lázár Jánost, hogy kávézzon együtt Csányi Sándorral. „Mert fontos a kiegyensúlyozott kapcsolat az elnök úrral.”
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 318 megnézve, 1 alkalommal mai nap |