< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Kenyér és hús: A gatyánkat ráfizetjük ősszel, ha enni akarunk

| Mobile | RSS

Kenyér és hús: A gatyánkat ráfizetjük ősszel, ha enni akarunk

2013. augusztus 15. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Kenyér és hús: A gatyánkat ráfizetjük ősszel, ha enni akarunk

Miközben számos portéka ára vagy változatlan vagy alig emelkedett az utóbbi egy évben, a termelői árak úgy hasasodnak, mintha pumpálnák őket.

Kettős présbe kerültek az élelmiszer-kereskedők: egyfelől a termelők és a feldolgozók gyakorolnak rájuk nyomást, hogy érvényesíthessék az átvételi árakban megugrott költségeiket, másrészt a fogyasztók szorítják őket. Pontosabban az, hogy a fogyasztók egyre mérsékeltebben fogyasztanak – a Policy Agenda szerint ugyanis a háztartások elérték a “vásárlási minimumot”, azaz már így is csak a legszükségesebb portékákra áldoznak (ráadásul több tízezer háztartás esetében maga a túlélés is kérdés). Magyarán ha a kereskedők tovább emelnék áraikat, akkor a olyan vásárlóvesztéssel kellene szembenézniük, ami már a létüket veszélyeztet. Nem véletlen, hogy az infláció 1,8 százalékon megrekedt, hisz az élelmiszer-forgalmazók egyrészt nem engednek a beszállítók árköveteléseinek, másrészt a fogyasztás megtartása érdekében hajlandók benyelni némi veszteséget.

A kérdés az, meddig tudnak ellentartani a piaci folyamatoknak, ugyanis a mezőgazdasági árak szépen híznak. Ráadásul az alapvető élelmiszerek tarifái hasasodnak igazán – márpedig ezeket mindenki kénytelen megvenni, a legszegényebbek is. És amennyiben bekövetkezik az élelmiszerár-robbanás, úgy az infláció is elszállhat: piaci becslések szerint akár 1,5-2 százalékkal is. Éppen ezért – a szegények amúgy is cudar anyagi helyzetén való könnyítés, illetve a pénzromlás kordában tartása okán – lenne fontos, hogy a kormány megszívlelje az MSZP azon javaslatát, ami a 27 százalékos áfát 5 százalékosra mérsékelné az alapvető táplálékok esetében.

Ami a konkrétumokat illeti: a növényi termékek előállítása most 6,8 százalékkal kerül többe mint egy évvel ezelőtt, míg az állati portékák esetében 6 százalékkal ugrottak meg a mezőgazdasági árak. (Ehhez képest a fogyasztói árak összességében csak 2,8 százalékkal emelkedtek 2012 júliusához képest.) Az átlagok persze adott termékcsoporton belül széles szórást takarhatnak.

A gabonafélék termelői ára például 9,2 százalékkal kúszott feljebb. A folyamat a kenyér árában – a fent említett okok miatt nem érhető tetten: júliusban átlagosan 284 forintot kértek egy kiló fehéréért, míg tizenkét hónappal korábban 287 forintot. Nem véletlen, hogy a szakmai szervezetek arról beszélnek: ha a pékek és a malmok nem akarnak tönkremenni, akkor ősszel egy markáns, akár 20 százalékos áremelést kell érvényre juttatni. A drágulási rekorder egyébként a krumpli, amit 121,3 százalékkal drágábban húznak ki a földből mint 2012 azonos időszakában. Ilyen mérvű drágulásnak már a kereskedők is csak részben tudnak ellentartani, így kilóját most 181 forintért vesztegeti, míg egy évvel korábban 107 forinttal érték be.

Az élőállatok közül legjobban a baromfi szállt el: termelői ára mintegy 9,5 százalékkal növekedett. Ám a bontott csirke esetében csak minimális változást érezhettek a háziasszonyok: most egy kilóért 799 forintot kell fizetniük, míg tavaly ilyenkor 778 forintot kellett leszurkolniuk. A vágósertés (élőállat) drágulása meglassúdott, a kilónkénti tarifa 500 forint körül alakult, míg egy évvel ezelőtt 465 forint volt. Ennek ellenére a fogyasztói árak jócskán nőttek: az idei 1340 forintos ár a tavalyi év azonos időszakában még csak 1240 forintra rúgott. A húskészítmények drágulási üteme erőteljesebb volt mint az élőállatoké, így itt 12,8 százalékkal növekedtek a termelői árak. Ám ez pluszköltség nem jelent meg az üzletek ártábláin, példának okáért a párizsi kilója most és tizenkét hónappal ezelőtt is 1240 forintba került. Nem véletlen, hogy a szakmai szervezetek képviselői 5-8 százalékos áremelést szeretnének érvényre juttatni.

forrás:nepszava.hu

Leave a Reply 1285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |