< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Két orosz űrhajós megkezdte a kábelfektetést az ISS új laboratóriumához

| Mobile | RSS

Két orosz űrhajós megkezdte a kábelfektetést az ISS új laboratóriumához

2013. augusztus 16. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Két orosz űrhajós megkezdte a kábelfektetést az ISS új laboratóriumához

Washington, 2013. augusztus 16., péntek (MTI)

Két orosz űrhajós, Fjodor Jurcsihin és Alekszandr Miszurkin pénteken a világűrbe kilépve megkezdte a kábelfektetést a Nemzetközi Űrállomás (ISS) várhatóan decemberben megérkező új laboratóriumához.

Jurcsihin és Miszurkin fedélzeti mérnök űrsétája összesen 6 óráig és 38 percig tart majd. A művelet közép-európai idő szerint 23 óra 9 perckor ér majd véget.

A két orosz űrhajós egy hónappal azután kezdte meg a műveletet, hogy az űrállomás legénységének egy olasz tagja kis híján megfulladt, amikor az űrséta során víz szivárgott a sisakjába. Luca Parmitanóval ellentétben, aki a NASA űrruháját viselte, Jurcsikin és Miszurkin az orosz Orlan-MK típusú felszerelést használja.

A NASA még mindig vizsgálja a múlt hónapban bekövetkezett baleset okát. Az amerikai űrhivatal szakértőinek gyanúja szerint a létfenntartó hátizsákban léphetett fel meghibásodás.

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség azt tervezi, hogy még az év vége előtt felbocsátja az új, többfunkciós űrlaboratóriumot. A jelenlegi a harmadik a 2013-ra tervezett hat orosz űrséta közül. A következő a jövő hétre várható.

Alekszandr Miszurkin fedélzeti mérnök másodszor vesz részt űrsétán, Fjodor Jurcsihin pedig a mostani kábelfektetést megelőzően már hatszor lépett ki űrjárművekből, és összesen 37 órát töltött a nyílt világűrben.

MTI

Leave a Reply 173 megnézve, 1 alkalommal mai nap |