< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ilyen drága díj máshol nincs Európa-bajnokok a magyarok

| Mobile | RSS

Ilyen drága díj máshol nincs Európa-bajnokok a magyarok

Európa-bajnokok a magyarok – ha nem is futballban, de a személykocsik éves autópályamatrica-díját tekintve mindenképpen – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Die Zeit arról ír, hogy miközben a Angela Merkel egész Európában vissza akarja szorítani a jobboldali szélsőségeseket, kabinetjének továbbra sem akaródzik egyértelműen elítélni a magyarországi jobbratolódást.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Európa-bajnokok a magyarok – ha nem is futballban, de a személykocsik éves autópályamatrica-díját tekintve mindenképpen. Az ár átszámítva 143 euró, ami messze veri a 2. szlovének 95, illetve a 3. helyezett osztrákok 80 euróját ebben a kategóriában. A lap körképet készített arról, hogy mennyibe kerül a sztrádák használata a környező államokban, mivel a bajor miniszterelnök felvetette, hogy Németország is vezessen be ilyen díjat – a külföldiek számára. Természetesen ez diszkriminációnak számítana az unión belül, de a cikk arra is kitér, hogy korántsem egyértelmű az összefüggés a matrica-kötelezettség és az utak jobb állapota között.

Die Zeit
Üres, jelentéktelen szavaknak minősíti a lap, hogy a német kancellár a hét végén egész Európában több civil kurázsit és határozott fellépést sürgetett a szélsőjobb ellen. A miniszterelnök-asszony szégyenletesnek nevezte, hogy Németországban nincs egyetlen zsidó intézmény sem, amelyet ne kellene rendőrökkel őriztetni. Mint mondta, szembe kell nézni a történelemmel és meg kell akadályozni, hogy a szörnyűségek megismétlődjenek. A kommentár szerint azonban nem egy esetben éppen a Merkel-kormány akadályozza meg a hatékony ellenakciókat.

A belügyi tárca CSU-s vezetője pl. a menekültek ellen riogat a választási kampányban. És miközben a miniszterelnök az egész földrészen vissza akarja szorítani a jobboldali szélsőségeseket, kabinetjének továbbra sem akaródzik egyértelműen elítélni a magyarországi jobbratolódást. Ezzel együtt tény, hogy a kontinensen sokat kellene tenni a neonácik és a rasszizmus ellen. De ahhoz, hogy Merkel kijelentése hihető legyen, a német vezetésnek egyebek közt végre a leghatározottabban állást kellene foglalnia a jobboldali európai fejlemények ellen. Német földön pedig számot kell vetni a szervezetten fellépő újnácikkal, a hallgatag többséggel, a mindennapi rasszizmussal – az átlagnémetek egynegyede idegenellenes.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 204 megnézve, 1 alkalommal mai nap |