< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb fityisz Európának(((( Recent fityisz Europe

| Mobile | RSS

Újabb fityisz Európának(((( Recent fityisz Europe

Újabb fityisz Európának

Nem hajlandó megvizsgáltatni az erre szakosodott európai szervekkel az új választási szisztémát az Orbán-kormány. Noha a 2011 óta megkezdett “reform” révén júniusra kialakult választási rendszer ezernyi aggályt váltott ki, s még az illetékes állami vezetők sem tudják kizárni a visszaéléseket, a kabinet keresztbe fekszik a nemzetközi eljárásoknak, így nem hajtja végre a Tavares-jelentés idevágó ajánlását sem. Mindez erősíti a gyanút: van mit rejtegetniük.

Nem teljesíti az Európai Parlament (EP) által elfogadott Tavares-jelentés ajánlásait az Orbán-kormány – derült ki Martonyi János külügyminiszter válaszából, melyet Lamperth Mónika írásbeli kérdésére adott. A szocialista képviselő még július végén fordult a külügyi tárca vezetőjéhez azt tudakolva, hogy mikor és hogyan tesz eleget a kormány, amennyiben eleget tesz, az EP által július 3-án elfogadott határozatnak. “Az alapvető jogok helyzete: magyarországi normák és gyakorlatok” című, úgynevezett Tavares-jelentés 72. pontjában ugyanis az EP a választási reform tekintetében nyomatékosan felhívja a magyar hatóságokat, hogy kérjék fel a Velencei Bizottságot (VB) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet Emberi Jogok Hivatalát (EBESZ/ODIHR-t), hogy végezzék el a választási rendszer átfogó átalakításon átesett jogi és intézményi keretének közös elemző értékelését, valamint folytassanak le egy rövid- és hosszú távú választási megfigyelést Magyarországon. “Kérem Miniszter Urat, szíveskedjék tájékoztatást adni arról, hogy a magyar hatóságok teljesítették-e a fenti ajánlásokat. Ha igen, mikor történt a szervezetek felkérése? Ha nem, mi az oka a késlekedésnek” – állt Lamperth írásbeli kérdésben.

Martonyi augusztus 13-i válaszában – mintha a külügyminiszter nem is értené mindezt – felidézte, hogy “A Magyar Kormány nevében kértem az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalását a országgyűlési képviselők választásáról szóló” jogszabályról, azaz a 2011-ben elfogadott választójogi törvényről. Mint írta: a testület “gyakorlatának megfelelően – tekintettel arra, hogy választási joganyaggal kapcsolatos vélemény készítésére kapott felkérést -, a törvény véleményezésé során együttműködött az EBESZ ODIHR szakértőivel. A Velencei Bizottság jelentéstevőiből és az ODIHR munkatársaiból álló delegáció 2012. május 14-15. között helyszíni látogatás keretében vizsgálta a jogszabályt. A Velencei Bizottság ezt követően, a 2012. június 15-16. közötti plenáris ülésén fogadta el CDL-AD(2012)012 számmal a törvényről készített állásfoglalását.”

A külügyminiszteri közlés arról nem szól, hogy 2012 novembere, s idén június vége között több esetben is módosították a választójogi törvényt, valamint hogy a VB vizsgálatának idején még javaslat formájában sem volt ismert a választási eljárásról szóló, minden korábbinál erősebb kritikát és félelmet kiváltó jogszabály. Martonyi mindössze annyit ír ez utóbbi ügyében: “tudomásom szerint a mai napig sem a magyar kormány, sem egyetlen, vélemény kérésére jogosult szerv vagy személy nem kérte a választási eljárásról szóló” törvény VB-vizsgálatát. Megnyugtatásul hozzátette: “az EBESZ-hez történt csatlakozáskor vállalt kötelezettségeinkkel összhangban, a 2014-es választások megfigyelésére meg kívánjuk hívni az ODIHR küldöttségét.”

Utóbbi állításának ugyanakkor semmi köze sincs az ellenzéki szakpolitikus kérdéséhez, hiszen az lenne a furcsa, ha egy EBESZ-tagországba nem hívnák meg a szervezet képviselőit az általános országgyűlési választásra. A Tavares-jelentés 72. pontja nem a jövő évi választás, hanem a magyarországi voksolások “átfogó átalakításon átesett jogi és intézményi keretének” elemző értékelését indítványozta – több más közjogi területet érintő, hasonló vizsgálat mellett. Ezek egyikéről sincs információ, vélhetően a kabinet – mint azt Martonyi válasza is tükrözi – nem is hajlandó ezekkel foglalkozni.

Lesz mit megfigyelni

Augusztus 16-ig 2434 választási regisztrációs kérelem érkezett levélben a Nemzeti Választási Irodához (NVI), a legtöbben romániai és szerbiai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra a hivatalos választási oldal, a www.nvi.hu legfrissebb adatai szerint. A választási eljárási törvény értelmében a regisztrációt kérő, határon túl élő magyar állampolgároknak a választási irodával történő kapcsolattartásra nem a lakhelyük címét, hanem egy értesítési címet kell megadniuk, ez lehet akár e-mail cím vagy faxszám is. A közzétett adatok szerint 1073-an romániai, 432-en szerbiai, 130-an németországi, 39-en svájci értesítési címet adtak meg (lásd táblázatunkat). Azokból az országokból, ahol tiltják a kettős állampolgárságot (Szlovákia, Ukrajna és Ausztria) összesen 41-en adtak meg értesítési címet. Az NVI az érintettek védelme miatt csak összesített adatokat közöl e külhoniakról. A regisztrációs kérelmeket november 1-jétől elektronikus úton is el lehet majd juttatni az NVI-nek.

A regisztrációhoz szükséges leveleket – 233 406-ot – már korábban kiküldték. Ebben a körben nincsenek benne azok, akik olyan országban élnek, ahol tiltják a kettős állampolgárságot. Nekik nem küldtek levelet, őket egyéb módon, például a médiában tájékoztatják – közölte az NVI. A választási eljárási törvény értelmében nemcsak levélben regisztrálnak, hanem postai úton szavaznak is a határon túli választók. Miután a jogszabály nem tartalmaz érdemi garanciákat a visszaélések és csalások kizárására, a jövő évi választás tisztasága már nem is először megkérdőjeleződött. Az már biztosra vehető, hogy minimum 2-3 mandátumot képesek lesznek befolyásolni a külhoni választók, ráadásul egy alacsony hazai részvételnél akár nagyobb jelentőségük is lehet.

Orbán adjon számot Paczolay-ügyben

Az LMP felszólítja a kormányfőt: adjon számot arról, igaz-e, hogy bizalomvesztés miatt nem számítanak a továbbiakban Paczolay Péter munkájára – mondta a párt társelnöke. Schiffer András írásbeli kérdéssel fordul a kormányfőhöz, hogy haladéktalanul adjon választ: mi az oka annak, hogy a kormány megvonja a bizalmat Paczolaytól, s nem jelöli újra a Velencei Bizottság magyar tagjának az Alkotmánybíróság elnökét. Álláspontja szerint a mostani szándék azt mutatja, hogy “Orbán Viktor nem tűr el olyan testületet sem belföldön, sem külföldön, amely nem az ő igazát és hatalmi igényeit támasztja alá”.

szerző:Biró Marianna / Népszava

Recent fityisz Europe

Not willing examined by the specialized agencies of the European new electoral systems made the Orban government. Although through the process undertaken since 2011 “reform” emerged in June election system has attracted a myriad of concerns, and can not even rule out abuse by the relevant government leaders, the cabinet across from the international procedures, so not to implement the relevant recommendations of the Tavares report either. This confirms the suspicion: What is rejtegetniük.

Tavares does not comply with the recommendations of the report adopted by the European Parliament (EP), the Orban government – showed the reply of Minister of Foreign Affairs Janos Martonyi, Lamperth Monika has given a written question. The socialist representatives in late July has turned the head of the Foreign Ministry has queried as to when and how to comply with the government, provided it meets the decision adopted by the Parliament on July 3. “The situation of fundamental rights: Hungarian standards and practices” of the so-called Tavares Report 72 point since the EP electoral reform with regard urges the Hungarian authorities to ask the Venice Commission (WB) and the European Security and Co-operation Organisation for Human Rights Office (OSCE / ODIHR t) to carry out the electoral system has undergone a comprehensive makeover common analytical assessment of the legal and institutional framework, as well as carry out a short-and long-term election observation in Hungary. “I ask the Minister Lord, please be informed that the Hungarian authorities have complied with the above recommendations If so, when was the request of the unions if not, what is the reason for the delay.?” – Was written Lamperth issue.

Martonyi 13 August response – as if the Minister did not understand all of this – he recalled that “I asked for the name of the Government of Hungary for the parliamentary elections in Council of Europe’s Venice Commission Resolution” legislation, that the electoral law adopted in 2011. As he wrote:. According to the body “exercise – having regard to the opinion on the electoral law as making has been invited – and the law has cooperated with the OSCE ODIHR experts in opinion from the Venice Commission jelentéstevőiből and the ODIHR munkatársaiból a delegation of May 2012, pages 14-15.. examined the legal framework of on-site visits., the Venice Commission subsequently, a plenary session June period 2012th 15-16. adopted CDL-AD (2012) Resolution number 012 was the law. ”

The foreign ministers’ statement that does not say that in 2012 November, and this year between the end of June in many cases also amended the electoral law, and that during the World Cup examination is in the form of either proposal was known stronger than ever criticism and fear of triggering the law on the election process. Martonyi merely requires the latter case, “to my knowledge, to date neither the Hungarian government, not a single person or body authorized to request opinions on the election procedure is not called” World Cup law examination. Reassurance he added. “In accordance with our obligations to the OSCE commitments made upon accession, the observation of the 2014 elections it intends to invite ODIHR delegation”

However, the latter claim has nothing to do with opposition to the policy makers to question, since it would be odd if an OSCE member countries did not invite representatives of the organization of general elections. The report Tavares 72 no point in next year’s election, but the Hungarian EP elections analytical evaluation “has undergone a comprehensive makeover legal and institutional framework” proposed – along with similar studies involving several other public areas. They have no information of one, presumably the Cabinet – as reflected Martonyi answer is – not willing to deal with them.

Will you watch

On August 16, 2434 until electoral registration request received a letter from the National Election Bureau (NVI), most of Romania and Serbia have been at the address for future contacts according to the latest data from the official election site, the www.nvi.hu. According to the Electoral Code of Procedure requesting registration, Hungarian citizens living outside the border of the Electoral liaison office is not their home address, but you must enter an address, it can be either e-mail or fax number. According to the data published in Romania in 1073-an,-en 432 Serbian, 130 of us in Germany, 39 in Switzerland notification address given (see our chart). Those countries where prohibit dual citizenship (Slovakia, Ukraine and Austria) of 41 was released in the notification address. The NVI to protect those concerned only aggregated data about this külhoniakról. The registration request will be forwarded to the NVI has electronically from 1 November.

Letters required for registration – 233 406 off – already posted. In this round, not including those who live in countries where prohibit dual citizenship. They have not sent a letter to inform them otherwise, for example in the media – said the NVI. According to the electoral law is not merely procedural registered letter, but also vote by mail voters the border. Once the legislation does not contain substantive safeguards to eliminate abuse and fraud, the purity of elections next year has not been questioned for the first time. It is already certain that they will be 2-3 seats to influence the voters living abroad, in addition to a low domestic részvételnél be even greater importance as well.

give Orban number Paczolay case

LMP calls on the Prime Minister: give an account of that is true, it is not considered further due to loss of confidence in the work of Peter Paczolay – said the party’s co-chairman. András Schiffer written questions, contact the head of the government to immediately provide an answer: What is the reason that the government withdraw confidence Paczolaytól, and does not indicate re-Hungarian member of the Venice Commission, the President of the Constitutional Court. In its view, the current will show that “Viktor Orbán will not tolerate any body or any foreign or domestic, that is not his real needs and supported by power.”

Author: Mary Anne Biro / The People’s Voice

Leave a Reply 173 megnézve, 1 alkalommal mai nap |