< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bruck András: Egy diktátor sosem tud lazítani Ha Orbán újabb négy évet kap))))) Andrew Bruck: A dictator can never relax If Orban gets another four years

| Mobile | RSS

Bruck András: Egy diktátor sosem tud lazítani Ha Orbán újabb négy évet kap))))) Andrew Bruck: A dictator can never relax If Orban gets another four years

Bruck András: Egy diktátor sosem tud lazítani
Ha Orbán újabb négy évet kap

Az író egy éve indította közéleti-közérzeti esszésorozatát az Élet és Irodalomban. Úgy véli, a hivatásos elemzők mindig csak az utolsó, a pillanatnyi belpolitikai állapotot rögzítik, s nem adják átfogó magyarázatát annak, mi történt velünk az elmúlt három évben. Így nem is lehet azt megérteni. A 168 Órának most arról is beszél, ami az ellenzéki beszédből rendre kimarad: még mit tehet Orbán, ha újabb négy évet kap? KARÁCSONY ÁGNES interjúja.
– A jobboldal rárontott saját nemzetére?

– Igen, bár nyilván egyikünk sem fogalmazna így, ha Orbán Viktor nem éppen ezzel vádolta volna a baloldalt. Amúgy a jobboldal nem most teszi ezt először. Mindent a hatalmukban tartottak a két világháború között is, és láttuk, mi lett a vége: rettenetes pusztulás és pusztítás.

– Egy éve kezdte politikai-közhangulati esszésorozatát az Élet és Irodalomban. Eleinte csak találgatta, körbeírta, milyen „házi főzet” Orbán rendszere. Pár hete már kicsit sem árnyalt: Orbánt semmilyen törvény nem köti, minden dolgok mértéke egyedül ő, a centrális erőtér centruma is ő, saját maga. Ez bizony diktatúra.

– Valóban: a saját cikkeimen keresztül jutottam el a felismerésig – lassú közérzeti evolúció volt –, hogy Orbán rendszere ma már diktatúra. És megdöbbent, hogy erről még most sem vesz tudomást a baloldali ellenzék és a baloldali média. Nem látnak túl Magyar Bálint egyébként sok szempontból pontos „maffiaállam” analízisén.

– Talán óvatosságból kerülik, kerüljük a diktatúra kifejezést?

Kovalovszky Dániel felvételei
– Mert az talán túl fájdalmas, túl félelmetes?

– Az. Miközben azt is tudom: a finomkodás rontja a tisztánlátást.

– Az a baloldali generáció, amelyik ma is véleményformáló, a kádárizmusban nőtt föl, és szabad választást akart. Mégsem gondolnak bele: választások mellett is lehet diktatúra. Mi más lenne a megkérdőjelezhetetlen egyszemélyi hatalom, márpedig Magyarországon az van.

– Másként közelítve: ami nem diktatúra, az nem is feltétlenül demokrácia. Kis János filozófus azt is mondta: ha Orbán rendszere működik, a demokrácia nem működik.

– Ez igaz, de… Sokáig olvastam Kis Jánost meg Tölgyessy Pétert és más kitűnő gondolkodókat is, de írásaikban egyre kevésbé ismerem föl a mai Magyarországot és az én napi élményeimet. Az éjjel-nappal elemző elemzők is – akár a Klubrádióban, akár az ATV-ben – mindig csak az utolsó, a pillanatnyi belpolitikai állapotot rögzítik, s nem adják átfogó magyarázatát annak, mi történt velünk az elmúlt három évben. Így nem is lehet megérteni. Ez olyan, mint ha valaki csak az egyes téglákat látja a falban, s nem veszi észre magát az egyre magasodó falat.

– Úgy érti: nem tűnik föl az ellenzéknek, hogy az intézkedések valójában Orbán saját diktatúratörténetének egyes fejezetei?

– Hogy a baloldali ellenzéknek nehezére esik kimondania, ez diktatúra, annak lehetnek érzelmi és intellektuális okai is, no meg sokukban nem áll össze egységes folyamattá mindaz, ami itt 2010-től zajlik. Igaz, ez a kormány nem alkalmaz nyílt erőszakot, nem ért támadás újságírót, elképesztő vélemények jelenhetnek meg Orbán Viktorról és a jobboldali politikáról. Putyin rendszerében tíz év alatt 120 újságíró tűnt el. Méltányolom, hogy mi azért nem tartunk itt, és nem kell rettegnem a szavaimért. De ettől ez még diktatúra! Egyetlen akarat nem teljesülhet Orbán Viktor szándéka ellenében, és az ő bármilyen szándéka akadály nélkül megvalósulhat.

– Csakhogy az ön írásaiból az is kiolvasható: Orbán Viktor az elmúlt húsz év „eredménye”, nélkülünk ő sem lehetne. Külföldi kutatásokból vettem: a magyar társadalom többsége intoleráns, lényegtelen számára a szólásszabadság, értékrendjébe belefér a korrupció, a mutyizás, az erős állam az erős vezérrel. Azt hiszem, voltaképpen a többségi mentalitás keltette életre Orbán kegyrendszerét a jog rendszere helyett, s tán magyarázza is szinte töretlen népszerűségét.

– Fájdalmas, de van igazság ebben is. Ezt az országot egy tollseprűvel bekergették a sarokba, és kukoricára térdepeltették. A magyar társadalom védtelenné tette magát, és akarat sincs nagyon benne a védekezésre. Hagyta, hogy szakmánként, egyénenként tudatosan feldarabolják, hogy mindenkit mindenki ellen fordítsanak, fiatalt az öreg ellen, nyugdíjast az egyetemista ellen, városit a falusi, értelmiségit a fizikai munkás ellen. Elképesztő árkok húzódnak, és mivel annyiféle sérelem, annyiféle tagoltság jelent már meg, ezért sincs közös nevező az ellenzéki oldalon – túl Orbán leváltásán.

A „remény” és a „demokrácia helyreállítása” komplikált általánosságait a baloldalnak le kellene cserélnie három valóságos és érthető alapmondandóra – mivel nem vagyok politológus, nem tudom, melyek lehetnének ezek –, s meg kellene próbálni egyezségre jutni ezekben. Ugyanis nem lehet a millió darabra tört társadalom minden sérelmét egyszerre orvosolni. Az LMP például a legújabban előállt azzal, hogy az állam támogassa a szoptatást is. Hogy kerül ez ide, ebben a pokoli élet-halál harcban? Miért osztják meg ők is meg más ellenzéki pártok is a figyelmünket ilyen részproblémákkal? Nem csoda, hogy három-négy millió ember még mindig tanácstalan, még mindig egy új hangra, új szóra vár. A demokratikus ellenzék nem tudta elhitetni eddig, hogy létezik, hogy van egy jobb Magyarország.

– Ami az ellenzéki beszédből szintén kimarad: még mit tehet Orbán, ha újabb négy évet kap?

– Elképzelhetőnek tartja, hogy ez a kormány ezt a körkörös pusztítást csak négy évre tervezte? És ha megbukik, feláll és békésen távozik?

– Elképzelhetetlennek tartja, hogy konszolidáljon Orbán?

– Kizárt dolog.

– De miért?

– Mert az elnyomó rendszerek mindig félnek, hogy feltámad az elégedetlenség. Elvégre életszínvonalat nem tud teremteni Orbán. Nincs is más eszköze már, mint folytatni a keménykedést, még jobban szűkíteni a baloldal lehetőségeit, a szabadságjogokat még inkább kurtítani. Még van ellenzéki hang, ellenzéki vélemény, még beszélhetünk egymással, a 168 Óra működik. Ha Orbán Viktor megint nyer 2014-ben, megfojthatja az összes baloldali médiumot. Ha ismét felhatalmazást kap, végképp azt csinál, amit akar. És azt mondhatja majd Európának: látjátok, szeretnek. És egy diktátor sosem tud lazítani.

– Mégis meg kellene fogadnunk Tamás Gáspár Miklós „el innen” tanácsát: fusson, ki merre lát?

– Azért van esélye az ellenzéknek. De kétségtelen: Orbánék olyan régen visszafordíthatatlanná tették a folyamatokat, hogy már csak a megszerzett vagyonuk védelmében sem állhatnak le.

– De egyszer mindezért úgyis felelősségre vonják őket.

– Nem tudom, gondolnak-e egyáltalán a felelősségre vonásra. De emiatt is érdekük a hatalmukat hosszú időre kitolni. Orbán nem fogja hagyni, hogy a „műve” elsorvadjon, darabjaira szedjék. Nem ő mondta, hogy a következő tíz kormány kezét megkötötte?

– Ezt ellenzékből is meg tudja tenni.

– Ez igaz. Az alkotmányba bevitt kétharmaddal. De a lényeg: Orbán még nem fejezte be, amit akar.

– Ön azt is írta: a trafikügyben összpontosul az elmúlt három év minden törvénytelensége, embertelensége és becstelensége. Igaza van. De dacára a Fidesz korrupciós sorozatának, nőtt a kormánypárt népszerűsége. Mintha a magyarok egy része a trafikügyletet a ma-gyar történelem jeles eseményei közé sorolná, és az opálüveges trafikokra mint szentélyekre tekintene.

– Ahogyan hallottam, a közvélemény-kutató cégek vezetői sem értik ezt. Én általában hiszek a felméréseiknek, de érzékelem a közhangulatot is, és elképzelni nem tudom, hogy Orbánék ne vesztettek volna szavazókat ezzel az általános felháborodást keltő trafikbotránnyal. Feltételezem, sokan nem mondják meg a kérdezőknek a politikai szimpátiájukat. Egy Fidesz-szavazónak nincs miért eltitkolnia az érzelmeit, egy baloldali viszont érezheti úgy, hogy van oka a rejtőzködésre. De a szavazófülkében mindenki egyedül van… Ott bátrabb lehet.

– Még nem bátrak. Sopron és Nyírbátor kivételével az időközi választások sorra a Fidesz győzelmeit hozták.

– Ha majd az urnák magányában is a Fideszre szavaznak, akkor az országnak mégiscsak tetszik a Fidesz hatalma. Márpedig akkor a demokratikus jogállam romjai a jobboldaliakat is betemetik.

– Egyébként meg mitől is higgyék el a bizonytalanok, hogy nem kell rettegniük, ha a baloldali ellenzékre szavaznak?

– A többség valami jobbra vár annál, ami most van, és ezt a jobbat már csak baloldalról kaphatják meg. A számok azt mutatják: mondjon Orbán bármit is, nem tesz jót a nemzetnek.

– Bizonyos számok meg azt is jelzik: bár ötvenkét százalék szerint rossz irányba mennek itthon a dolgok, még többen látják rémesnek az ellenzéket. Nagyjából háromnegyed éve indult a baloldali dominanciaharc Bajnai Gordonnal, a „közös lista” pedig már voltaképpen arról szól, ki mindenki akar fölkapaszkodni az MSZP listájára.

– De azért bízzunk abban: a közös jelöltállítás lökést ad a baloldalnak, és hihetőbbé teszi a várakozók, a habozók számára, hogy a baloldal képes erőt mutatni, és kormányképes pozícióba hozni magát. Ez ma még várat magára.

– De tényleg miért gondolja, hogy van esélye az ellenzéknek?

– Ez olyan, mint egy bokszmérkőzés. Orbán Viktor megsorozta, többször padlóra küldte a baloldalt, de kiütni nem tudta. Végül is a baloldal talpra állt a ringben, és egyben ez a legfőbb érdeme Mesterházy Attilának. Az, hogy az MSZP-t nem nyelte el a kanális. Majd meglátjuk, hogy a tizenkettedik menet végén egyenlő ellenféllé válik-e 2014 tavaszán.
u Jogilag is magára szabta a 2014-es választást a Fidesz, s mindent elkövet, hogy ne kockáztassa a győzelmét. Például: már ötszázezer határon túli potenciális szavazó van. Nem véletlen, hogy júliusban az erdélyi Bálványoson kezdte meg Orbán a politikai kampányát.

– Tíz emberből kilenc rosszul járt ezzel a kormánnyal, ezért meggyőződésem: Orbánék csak választási csalással maradhatnak hatalmon. Az elmúlt három év felhatalmaz minket a maximális rosszhiszeműségre. Ha viszont az ellenzék képtelen biztosítani a választás tisztaságát, például azt, hogy az Erdélyből borítékban érkező szavazatokat nemzetközi ellenőrök is láthassák, akkor ne is menjünk az urnákhoz, akkor tényleg semmi esély. Mert ha a Fidesznek, mondjuk, kétszázezer voks hiányzik a győzelemhez, bemondanak majd annyit. Ha nem lesz hatékony ellenőrzés, akkor olyan számot mondanak be, amekkorát akarnak. Képesek rá.

– Persze nem elég elzavarni Orbán Viktort, az orbáni világ továbbélését is meg kell akadályozni, ehhez pedig kellene a kétharmad. Sokan attól tartanak: kis arányú ellenzéki győzelemmel könnyen anarchiába süllyedhet az ország, hiszen Orbán bizonyára nem hagyja magát „leteríteni”. És ez is visszatarthatja a bizonytalanokat a szavazástól.

– Ha Orbánnak egy esetleges harmadik választási veresége után is korlátlan befolyása marad a jobboldalon, ha kitartanak mellette az üzleti körök, rendszerének a kliensei, akkor valóban bekövetkezhet a legrosszabb. Történhetnek azonban előre nem látható dolgok: például, hogy a jobboldal ma még ismeretlen erős emberei megvonják tőle a támogatást. Ebben a pillanatban a jobboldaliak megközelíthetetlenek racionálisan érvekkel. Ha az ő gyerekeiket sem veszik föl az egyetemre, akkor is Orbánt választják. Ha az első éjszaka jogát visszaállítaná Orbán, akkor is őrá szavaznának. De egy harmadik vereség után ez is megváltozhat. Ki lát bele a fejekbe és a szívekbe?

– Márpedig 2014 tétje: Orbán marad-e a talpon vagy Magyarország?

– Mondtam, ha az ellenzék biztosítani tudja a tiszta választást, megbukhat Orbán. Voltaképpen tizenöt éve, 1998 óta éjjel-nappal folyik a harc, szüntelenül a pszichózis állapotában élünk, végtelenségig nyúzottak, közömbösek, fáradtak az emberek. Lehet, hogy a jobboldal már nem lesz hajlandó újra elkezdeni kerepelni. Lehetséges, hogy jön a kijózanodás. Más kérdés: ha a jobboldal esetleg belenyugszik is a vereségbe, mit kezd majd a baloldal a hatalmával? Rettenetesen nehéz lesz.

szerző:Karűcsony Ágnes

forrás:168 óra

Andrew Bruck: A dictator can never relax
If Orban gets another four years

The work started with a series of public-essay feel-Year in the Life and Literature. He believes the professional analysts always the last record of the current political situation, and do not give a comprehensive explanation of what happened to us the last three years. So I can not understand. The 168 hrs now also tells us that the opposition policy speech left out: what else can Orban, if you get another four years? CHRISTMAS AGNES interview.
– The right side rushed in his own nation?

– Yes, but obviously none of us formulate clear so if Orban does not currently have blamed this on the left side. Anyway, the right not just doing this for the first time. All of the power is held between the two world wars, and we saw how that ended: terrible devastation and destruction.

– Political and public mood began a series of essays in Life and Literature a year ago. At first, just wondering, surrounded by what “home-brew” Orbán regime. A few weeks ago, not a bit subtle: Urbanus is not bound by any law, he was the only measure of all things, a central force field center also he, himself. It certainly dictatorship.

– Indeed, I came through this column in recognition of its own – it was a slow evolution in general being – that the system is now Orban dictatorship. And shocked that this still ignores the left-wing opposition and left-wing media. I do not see too many ways Balint Magyar otherwise accurate “mafia state” analysis.

– Maybe a precaution avoid, avoid the term dictatorship?

Kovalovszky Daniel recordings
– Because it might be too painful, too frightening?

– Yeah While we know: the finesse spoil the clarity.

– The left side of the generation that opinion leaders today, the kádárizmusban grew up and wanted to free choice. Did not think of it: in addition to dictatorship elections. What else would a person of unquestioned power, In Hungary there.

– Approaching it differently: is not dictatorship, not necessarily democracy. Small philosopher John also said, if your system is working Orban, democracy does not work.

– That’s true, but … I read a lot Little John to Peter and other great thinkers Tölgyessy, but less and less familiar writings up to the present-day Hungary, and my experiences in my day. The analyst analysts around the clock – even if the Radio Club or the ATV was – always the last record of the current political situation, and do not give a comprehensive explanation of what happened to us the last three years. So it is not impossible to understand. It’s like if someone can only see the individual bricks in the wall, and you do not notice the ever-rising wall.

– You mean: it does not seem up to the opposition to the measures actually own Orban dictatorship in the history of certain chapters?

– To the left wing opposition finds it hard to say it, it’s dictatorship, it can be an emotional and intellectual causes, many of them no you are not a uniform process, everything that takes place in 2010. It is true that the government can not use open violence, no attack on journalists, amazing views may appear Viktor Orban and right-wing politics. Putin’s system of 120 journalists disappeared in ten years. I appreciate that we did not matter and do not have no fear of my words. But since this is dictatorship! Will not only be satisfied Viktor Orban’s intention to charge, and his intention to take place without any hindrance.

– But you can also read the writings of Viktor Orbán in the last twenty years “results”, he could not be without us. Foreign research I: The majority of Hungarian society intolerant, is irrelevant to the freedom of expression, values ​​fit into corruption, mutyizás, a strong state with strong vezérrel. I think it was just brought to life mentality of the majority Orban’s favor a system in place a system of law, and perhaps also explains the almost unbroken popularity.

– Painful, but there is truth in this. This country is a tollseprűvel chased into a corner, and maize térdepeltették. The Hungarian society made itself defenseless, and it really will not know the defense. Letting vocations, individuals deliberately split up to pay everyone against everyone, young against the old, retired people against the university, urban against rural, white-collar manual workers. It’s amazing trenches lie, and as many kinds of harm, as many of fragmentation has been published, it is no common ground on the opposition side – too Orban replaced.

The “hope” and “restore democracy” complicated general authorities of the Left to upgrade three real and understandable alapmondandóra down – because I’m not a political scientist, I do not know that they could – and should try to reach an agreement on these. Indeed, not every violation of a broken society million pieces simultaneously addressed. LMP is the most recent example came with the state to support breastfeeding. How much does it cost here in this hellish struggle for life? Why they can share it with other opposition parties are also part of these problems to our attention? It’s no wonder that three to four million people are still clueless, still a new voice, a new word castle. The democratic opposition has been unable to believe that there is that there is a better Hungary.

– As for the opposition speech also left out: what else can Orban, if you get another four years?

– Is it conceivable that this government is this all-round devastation was designed only for four years? And if you fail, stand up and leave peacefully?

– Keep inconceivable to consolidate Orban?

– Absolutely not.

– But why?

– Because of the oppressive system still afraid to rise to dissatisfaction. After all, quality of life can not now Orban. No other tool is as continue keménykedést even more options on the left side to narrow the liberties more kurtítani. Sound is also opposition, an opposition opinion even speak to each other for 168 hours work. If Viktor Orbán won again in 2014, the choke all the left media. To return is authorized utterly to do whatever he wants. And I will tell Europe: see, I like. And a dictator can never relax.

– But you should accept Gaspar Miklos Tamas ‘out of here’ advice: run for your lives you see?

– We have a chance for the opposition. But there is no doubt Orban long ago made the irreversible processes that we have not only to protect your assets may be acquired.

– But once all this anyway prosecuted them.

– I do not know whether they think at all impeachment. But I also have an interest because of their power to postpone for a long time. Orban will not let the “work” wither, cut to split. No he said that in the next ten government hands tied?

– You can do it too ellenzékből.

– It’s true. The constitution introduced by two-thirds. But the point is: Orbán has not finished what he wants.

– You also wrote: trafikügyben the focus in the last three years, all of the illegal, inhumane and of dishonesty. You are right. But despite a series of corruption Fidesz, the ruling party has grown in popularity. Like some of the Hungarians trafikügyletet classify the events of today-eminent among Hungarian history and the big cities like temples opálüveges view.

– As heard in public opinion research company managers do not understand this. I generally believe in their surveys, but I sense the public mood as well and I can not imagine that Orbán had not lost voters in this general indignation trafikbotránnyal. I guess some people do not tell the interviewers political sympathy. A Fidesz voters have nothing to hide his emotions, a left hand may feel that there is a reason for concealment. But the voting booth all alone … There could be more courageous.

– Not yet brave. Birch exception of Sopron and bold lines of the mid-term elections was the Fidesz victories.

– When will the privacy of the ballot boxes can vote for Fidesz, the country still just like the power of Fidesz. It is buried in the ruins of a democratic state the right ones.

– Otherwise, what you believe is the uncertainty that it does not have to dread when the left-wing opposition vote?

– The majority waits some more to the right, which is now, and this is only better receive the left flank. The figures show: Orbán say anything, not good for the nation.

– Some numbers also show you: Fifty-two per cent as though things are going in the wrong direction at home, more people see the awful opposition. Roughly three quarters of the year has started on the left dominanciaharc Gordon Bajnai, the “common list” and they were just about everyone who wants to fölkapaszkodni the MSZP list.

– But I trust more: a joint statement marked impetus to the left, and make more credible the waiting, hesitating in to be able to force the left point, and the government’s ability to position itself up. It is still pending.

– But why do you really think that the opposition has a chance?

– It’s like a boxing match. Viktor Orban megsorozta, hard floor more than once to the left, but could not knock out. After all, the left side bounced back in the ring and it is also the greatest merit Mesterhazy Attila. The fact that the MSZP was swallowed up in the sewer. We will see that at the end of the twelfth thread is an equal rival for spring 2014.
u can legally imposed itself for the 2014 elections, Fidesz, and do his best to not jeopardize the victory. For example, we have five hundred thousand potential voters living abroad have. It is no accident that started in July Orban’s political campaign in Transylvania Idol Strait.

– Nine out of ten people went wrong with the government, and so I am Orban only electoral fraud remain in power. Over the past three years, the maximum authorize us bad faith. However, if the opposition’s inability to secure the purity of elections, for example, that the votes are coming from Transylvania envelope with international inspectors can see, you can not go to the polls, there is really no chance. Because if Fidesz, say, two hundred thousand missing Voks to win, then you bemondanak. If there is no effective control, you can say to a number requirements than they want. Can.

– Of course not enough elzavarni Orban Viktor Orban the survival of the world is to be prevented, and this should be two-thirds. Many fear: small-scale opposition wins easily slide into anarchy in the country, as Orbán certainly will not leave you “placed over”. And it is uncertain as to withhold from voting.

– If Orbán after a possible third election defeat will influence the unrestricted right and stick to him by the business community, the clients of the system, it really is the worst happen. However, unforeseen things can happen: for example, the right side is still unknown powerful men withdraw her support. At this moment, the right-wing inaccessible to rational arguments. If he is not taken up their children to school, you can opt Orban. If you restore the right of the first night Orban, you can vote for Him. But after a third defeat this could change. Who can see it in our minds and hearts?

– In 2014 stake: whether to stay on his feet and Hungary Orbán?

– I said, if the opposition is able to provide a clear choice megbukhat Orban. In fact, fifteen years ago, going on day and night fighting since 1998, constantly living in a state of psychosis, endlessly haggard, indifferent, tired of the people. Maybe the right will no longer be willing to resume kerepelni. It is possible to come to the sobering up. Another question: If the right-hand side may also acquiesce to defeat what he will start on the left side of the power? Will be terribly difficult.

Author: Agnes Karűcsony

Source: 168 hours

Leave a Reply 1304 megnézve, 1 alkalommal mai nap |