< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “A Fidesz legnagyobb ellenfele saját maga”)))) “The biggest opponent of his own Fidesz”

| Mobile | RSS

“A Fidesz legnagyobb ellenfele saját maga”)))) “The biggest opponent of his own Fidesz”

“A Fidesz legnagyobb ellenfele saját maga”

Rendszerszintű kockázatot jelent Magyarországon a közbizalom egyre süllyedő szintje, amihez nagyban hozzájárul, hogy a két politikai oldal is egyre vadabb összeesküvés-elméleteket gyárt a másikról – mondta a hvg.hu-nak Krekó Péter politológus annak kapcsán, hogy egy nemrég készített felmérésből kiderült, a magyarok 42 százaléka úgy gondolja, „háttérhatalmak” irányítanak Magyarországon.

hvg.hu: Bár a francia és a szlovák példával összehasonlítva nem tűnik kiemelkedőnek, hogy a magyarok 42 százaléka szerint a kormányt valamilyen háttérhatalom irányítja, mégis nagyon magas ez az arány.

Krekó Péter: Magas a szám valóban, de nem meglepő, hiszen egy 2009-es kutatás is azt mutatta – pedig akkor még nem öt éve gázoltunk térdig a válságban, és nem folyt nagyüzemi módon a politikai összeesküvéselmélet-gyártás –, hogy a magyarok fele egyetért azzal az állítással: a válságot tudatosan idézték elő, hogy Magyarországot gyarmatosíthassák. Több eredményt összevetve azt mondhatjuk: a magyar lakosság egynegyede nagyon erősen hisz az összeesküvés-elméletekben. Nem egy-egy kérdésre ad igenlő választ, hanem a politikai eseményeket rendszeresen, és tendenciózusan így közelíti meg. Meglehetősen elterjedt az a nézet, hogy a politika csak egy színpad, ahol megválasztott politikusainkat mint színészeket látjuk ugyan, de a darab rendezője rejtve marad.

hvg.hu: Egy mindent a New York–Tel-Aviv tengely mentén látó Jobbik-szimpatizáns esetében ez akár még érthető is, de a felmérés szerint az MSZP-s szavazók többen hiszik úgy, hogy háttérhatalmak irányítanak. Ők miért gondolkodnak így, erről lehet bármit tudni?

K. P.: Általános képlet, hogy azok hisznek az összeesküvés-elméletekben, akiknek nincsen hatalom a kezében – vagy legalábbis így érzik. Hiszen ezek arról szólnak, hogy az birtokolja a hatalmat, aki „nem mi vagyunk”. Ebben pedig inkább egy ellenzéki szavazó hisz, ám ez az állapot már a minősített esete a politikával szembeni bizalmatlanságnak. De az, hogy még az MSZP-szavazók nagy része is elhiszi, hogy nemzetközi pénzügyi körök, vagy idegen hatalmak irányítják az országot, azt mutatja, nemcsak a Fidesz trenírozza erre a híveit a maga szabadságharcos retorikájával, hanem alapvető igény van erre a magyar társadalomban. A bankellenesség például baloldalon is ugyanolyan erős.

hvg.hu: És a baloldal hogyan aknázza ezt ki? A „nemzetközi pénzügyi körözés” azért még nem elterjedt a baloldalon.

K. P.: Az összeesküvéselmélet-gyártás elkerülhetetlen velejárója a politikacsinálásnak, és egyáltalán nem csak magyar sajátosság. A franciák vagy a szlovákok mellett szinte minden országban találni olyan összeesküvés-elméleteket, melyek meglehetősen elterjedtek: 9/11-et a kormány követte el, Dianát meggyilkolták, Oszama bin Laden még él. A kérdés inkább az, hogy a politika mennyire aknázza ki ezt, és kiket tesz meg összeesküvőknek, ettől függ az összeesküvés-elméletek veszélyessége is. A baloldal nálunk ezt az oligarcházással aknázza ki. Ez az összeesküvés-elméleteknek összességében egy finomabb formája, mely nem feltételez a valóságtól nagyon elrugaszkodott narratívát. Azt például nem állítja, hogy van olyan hatalom, ami az egész világot a kezében tudja tartani, sőt felvethető az is, hogy a gazdasági érdekcsoportok politikai befolyásszerzése voltaképpen nem is titkos, hanem egyre inkább nyílt folyamat. Kérdés az is, mennyire ment át eddig a baloldal oligarcházása, vagy „maffiakormányozása” a széles közvéleménybe – szerintem kevésbé. Szeretjük vagy nem, be kell látni: a politika részben a sikeres ellenséggyártásról szól, aminek része a konspirációk feltételezése is. Ebben pedig a hazai jobboldal jelenleg sokkal sikeresebb.

Krekó Péter: nagyon nehéz abból a retorikából visszajönni, és konszolidálni, amit most a Fidesz használ
Fotó: Stiller Ákos

hvg.hu: A magas magyar fogékonyság mennyire hozható összefüggésbe azzal, hogy ugyanilyen sokan gondolják, a „politika által ide-oda rángatott, választott kormány helyett” egy erőskezű vezető kell, aki irányt mutat a társadalomnak, és kivezeti az országot az éppen aktuális válságból?

K. P.: A kettő erősen összefügg, hiszen ha valaki azt gondolja, hogy a kormány azért nem tud irányítani, mert kívülről rángatják, akkor ugyanilyen fogékony arra is, hogy legyen valaki, aki „elvágja a drótokat”, és a saját lábára áll. A Fidesz relatív népszerűsége a ciklus ezen pontján annak tudható be nagyrészt, hogy ezt az igényt ki tudja elégíteni. Az pedig igazi politikai bravúr, hogy egyszerre tudja a felelős kormánypárt és a rendszerellenzék szerepét játszani. Kétharmadunk van, nagyon erősek vagyunk, szinte mindent meg tudunk tenni – de hatalmas ellenfelekkel kell szembenéznünk, hiszen Brüsszel vagy az IMF is diktálni akar nekünk, nem beszélve a nemzetközi baloldalról – ez láthatóan nagyon bejön. Ráadásul mindezekkel sikerül a hazai ellenzéki erőket is azonosítani, így a Fidesz kormánypártként nem csak támogató, de protest-szavazatokat is be tud gyűjteni: csak ezek nem a kormánnyal, hanem a globális status quóval szembeni protest-szavazatok. Erre kormány Magyarországon még nem volt képes.

hvg.hu: Mennyire rizikós ez egy kormánypártnak? Úgy értem, ha kormánypártként is arra játszom, hogy nekem rengeteg ellenfelem van, akik így-úgy korlátozni akarnak, nem lesz előbb utóbb az a benyomás rólam, hogy “te mindig ezen panaszkodsz, akkor te is ugyanolyan béna vagy, mint a többi”?

K. P.: Most nem olyan rizikós, mert nincs olyan ellenzék, amelyik sikeresen rá tudna mutatni, hogy itt valójában egy nagyon egyszerű játék zajlik: a kormány minden sikert magának tulajdonít, ugyanakkor minden kudarcot külső erőkre fog. Pedig például az elmaradt gazdasági növekedés és az unortodox gazdaságpolitika összefüggéseit nem bonyolult kimutatni. Ez a taktika persze általános, korábban is jellemző volt, csak más politikai keretben, és kevésbé sikeresen. Egy erős, hiteles ellenzékkel szemben a kormány nehezen tudna ezzel vitatkozni, de a Fidesznek jelenleg – kis túlzással – véleményformálási monopóliuma van. És igaz ugyan, hogy jelentősen átalakult a médiakörnyezet, de van még részben független sajtó, vannak bőven kritikus hangok – kérdés, hogy ezek milyen széles kört képesek megszólítani, és mennyire hatásosak, ha az ellenzéki pártok nem képesek arra, hogy a kritikát becsatornázzák a politikába. A Fidesz szinte egyszemélyes játszmát játszik, legnagyobb ellenfele saját maga. Fontos ugyanakkor, hogy az összeesküvéselmélet-gyártás nagyon könnyen visszaüthet hosszabb távon: ha a kormány nem jól manőverezik politikailag, és elveszti a nemzetközi szövetségeseit, ezek az elméletek önbeteljesítő jóslatként ellene (és az ország ellen) fordulhatnak.

hvg.hu: Az EU hogyan jelenik meg ezekben az összeesküvés-elméletekben? Mint a „nemzetközi háttérhatalmak” egyik szereplője, vagy mint egy alapvetően nem rossz, de gyenge intézmény, amit szintén ezek a körök irányítanak?

K. P.: Az adatokból ezt nehezebb megmondani, de a napi politikai retorika szintjén mindkettő megjelenik: az EU egyszerre színtere és aktora a „nemzetközi baloldal” összeesküvésének, és a gazdasági hatalmak érdekkijárója. Nagyon érdekes viszont, hogy ilyen kemény retorikát megengedhet magának a kormány az EU-val szemben, és még jól is jön ki belőle, miközben az uniós tagságunk támogatottsága még a csökkenő trendek ellenére is magas, például ahhoz képest, amit sok nyugat-európai országban látunk. Érdekes, hogy nagyon sokak fejében békésen megfér egymás mellett még a tagság támogatása és a Brüsszel elleni szabadságharc is. Ez mondjuk jelzi a baloldali-liberális elit véleményformáló erejének csökkenését is. Emlékezzünk arra, hogy Orbán Viktornak első kormányzása idején – igaz, még a csatlakozás előtt – az unióval kapcsolatos sokkal enyhébb megjegyzésekért („van élet az unión kívül is”) milyen komoly politikai árat kellett fizetnie. Most tabukat döntöget az EU elleni kritikában, és még profitál is belőle.

Nehéz lesz lenyugtatni a hiszterizált rajongókat
Fotó: Fülöp Máté

hvg.hu: Az, hogy az aktuális ellenzék előre csalással, a választások elszabotálásával vádolja a kormányt, szinte már hagyomány, de hogy a kétharmados kormány jelentse be nyolc hónappal a választások előtt, hogy nemzetközi körök akarják elcsalni az ellenzék javára a választásokat, vagy „baloldali média-összeesküvés” készül, egészen új. Ez például mennyire rombolja a demokratikus választásokba vetette közbizalmat, főleg egy ilyen fogékony közegben?

K. P.: 2006 őszétől kezdve is volt egy minőségi ugrás lefelé, amikortól elharapóztak mindkét oldal véleményformálói körében azok a vádak, hogy az ellenoldal politikai gyilkosságokra, terrorcselekmények elkövetésére is hajlamos lenne. De fontos az is, hogy ki gyárt összeesküvés-elméleteket: míg 2009-ben a romagyilkosságokkal kapcsolatban még főképp csak a jobboldali sajtóban jelentek meg összeesküvés-elméletek arról, hogy a kormánynak úgymond érdeke volt az, ami történt, és aktív részese, akár megrendelője volt a tragédiának, ma a Fidesz szóvivői állítanak ilyet teljesen nyíltan. A „bilderbergezés”, és a Sanoma-csoport elleni kirohanások már egy jól felépített koreográfiát valószínűsítenek: előbb a Fideszhez köthető sajtóban jelennek meg a „nagy leleplezések”, majd a kormányoldal rácsap, és mondván, „de hiszen a sajtó is megírta!”, aztán következik a politikai cselekvés, az EU, vagy a sajtó elleni hadjárat. De persze a kormány kritikusainak sem kell a szomszédba menni egy kis összeesküvés-elméletért, bár ott ez más formában és kevésbé szisztematikusan jelenik meg.

A választási csalással való visszatérő vádaskodás azonban egyre jellemzőbb, amivel több probléma is van: egyrészt, figyelmen kívül hagyja, hogy a Fidesz inkább a játékszabályok megváltoztatásával akarja győzelmét bebiztosítani, és ha ebben sikeres, nincs is szüksége csalásra. Másrészt, a választási vereség ilyen előrevetítése is könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat: ha úgyis elcsalják a választásokat, miért mennének el egyáltalán a baloldali választók szavazni? Az endemikus összeesküvéselmélet-gyártással az a baj, hogy aki rendszerszerűen hisz az összeesküvés-elméletekben, az nem hihet egyszerre a demokrácia létezésében is: ha azt mondom, hogy úgysem a kormány irányít, akkor a választásoknak sincs értelme… Ez a vélekedés pedig nagyon erős táptalajt adhat a populista és antidemokratikus ideológiáknak, és a választásokat megkerülő politikai cselekvésnek, hiszen minek is kellene egy színjátékot fenntartani? Nem véletlen, hogy az összeesküvés-elméletek a szélsőjobboldal szavazói körében a legvirulensebbek.

hvg.hu: Hogy lehet ebből visszalépni? Ha valaki egy az egyben kijelenti, hogy a másik úgyis el fogja csalni a választásokat, mint most a Demokratikus Koalíció, akkor hogy ül be utána a parlamentbe? Hiszen az egy illegitim parlament lesz a saját fogalmai szerint. A választóik számára milyen hosszabb távú szociálpszichológiai következményei vannak annak, ha az általuk preferált párt konzekvensen választási csalással vádolja ellenfeleit?

K. P.: Egy ilyen politikai rendszer nagyon törékennyé válik, hiszen az alapjait lehet folyamatosan támadni. Vannak egymásra rakódó politikai hatások: elég csak a politikusok népszerűségét összehasonlítani a tíz évvel ezelőtti adatokkal. Vagy nézzük meg, mi történik Csehországban, mi zajlik Bulgáriában, vagy a Gorilla-ügy után Szlovákiában: a poszt-szocialista országokban egyre erősebb az érzés, hogy a demokrácia létre sem jött vagy kifulladt, nem ezt akartuk a rendszerváltáskor, a politikusaink pedig nem értünk kormányoznak. Ez a demokratikus képviselet egyfajta válsága is, mely elvezethet akár pozitív folyamatokhoz is, de nagy a veszélye, hogy, mint már említettem, antidemokratikus mozgalmak megerősödésének kedvez. Ha a kölcsönös csalás a vádaskodás alapja, akkor nagyon nehéz lesz visszaépíteni annak a bizalomnak az alapját, ami egy demokratikus rendszer működéséhez kell, még ha egy demokráciának a szkepszis, egy bizonyos fokú bizalmatlanság is a része: nem hiszek el mindent a kormánynak, hatalmát pedig ellenzék, sajtó, civil szervezetek, ombudsmanok, stb. ellenőrzik. Nálunk sajnos rendszerszintű kockázati tényezővé vált a bizalmatlanság krónikus szintje.

hvg.hu: Ha a jobboldali sajtóban és a Fideszben már most, nyolc hónappal a választások előtt ilyen fordulatszámon pörögnek a kormánnyal szembeni összeesküvés-elméletek választási csalásokról, akkor hogy lehet ezt még fokozni?

K. P.: A bilderbergezés valóban azt mutatja, hogy folyamatosan tolódik ki az ingerküszöb, és egyre nagyobbakat kell mondani. De ne felejtsük el, a kormányoldal akár a szavazók politikai kifárasztására is játszhat ezzel, hiszen a Fidesznek az az érdeke, hogy alacsonyan tartsa a részvételt, de a saját, viszonylag jobban mozgósítható táborát elvigye az urnákhoz. Erre utal, hogy több mint egy évvel a választások előtt megindult az erős negatív kampány. De általánosabb kérdést vet fel a Fidesznek ez a retorikája.

hvg.hu: Mégpedig?

K. P.: A történelemből tudhatjuk, hogy az szokott ilyen stratégiát követni, és konzekvensen egyre élesebb retorikát használni valaki/valami ellen, aki valamilyen komoly lépésre készül. Az ilyen típusú retorikának a jellegzetes folytatása egy háborús konfliktus, vagy adott esetben a teljes szakítás – például az EU-ból való kilépés. És bár a Fidesz szerintem egyiket sem akarja, de kérdés, hogy tudja-e kezelni előbb-utóbb óhatatlanul is hiszterizálttá váló táborát, és a maga által gerjesztett politikai indulatokat, ha nem tudja levezetni azokat. Hogy tudja majd egy ilyen közvéleményre épített politikai rendszer konszolidálni magát? Hányszor hallottuk a Fidesztől és elemzőitől, hogy „mostantól jön a konszolidáció” – és mindig az ellenkezője történt. Ha nyer a Fidesz 2014-ben, hogy fogja a saját, és a Jobbik szavazóit lenyugtatni? Hogy építi újra a most erősen leromlott diplomáciai kapcsolatainkat? Hogy szerzi vissza a befektetők bizalmát? Nem nagyon látom a visszautat ebből, a Fidesz könnyen zsákutcába kormányozhatja magát, mert nem látszik, vagy nem kivitelezhető ennek a politikának a logikus folytatása.

hvg.hu: „Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt, amit csinálok” – mondta erre Orbán Viktor.

K. P.: A szavakból, a retorikából politikai cselekvések következnek. A Fidesz retorikája erősen befolyásolja a kormány döntéseit, ez teljesen egyértelmű. A magyar populizmus egyik fő specifikuma, hogy kormányon megvalósítja a legvadabb dolgokat is, amit ellenzékben ígér – sőt, még többet is. Ez szerintem nem volt így korábban Lengyelországban Kaczinskyék és Szlovákiában Fico alatt sem. Nem látom, hogy tud a Fidesz ebből a helyzetből kihátrálni, és kérdés, hogy ez a rendszer egyáltalán konszolidálható-e.
forrás:hvg.hu

“The biggest opponent of his own Fidesz”

Systemic risk in Hungary ever sinking level of public confidence, which contributes to both political side is getting wilder conspiracy theories are produced on the other – said the hvg.hu for Peter Krekó political science in relation to a survey recently was revealed in the 42 percent of Hungarians think “background Powers” managers in Hungary.

hvg.hu: While the French and Slovakian example does not seem outstanding compared to 42 percent of Hungarians, the government directs a background of power, but this is a very high rate.

Peter Krekó: high figure indeed, but not surprising since a 2009 research showed – although it is not yet five years ago gas was added knee-deep in a crisis, and no previous large-scale way, the political conspiracy theory-making – that half of the Hungarians agree with the statement: deliberately provoked the crisis that Hungary gyarmatosíthassák. More results in all we can say a quarter of the Hungarian population is very strongly believe in conspiracy theories. No one questions will be answered in the affirmative, but political events on a regular basis, and tended to be so close to. Fairly widespread view that the policy is only a stage where elected politicians are seen as an actor, but the play’s director will be hidden.

hvg.hu: For an all-seeing along the New York-Tel Aviv axis Jobbik sympathizer is even understandable, but according to the survey of the MSZP voters think more people decide to control their powers background. Why they think the same way, you can know anything about this?

K. P.: General formula that they believe in the conspiracy theories of those who have power in his hands – or so it felt. After all, they let you know that the possession of power, who is “we’re not.” We believe this is an opposition voters, but this state has certified the case to distrust of politics. But is that still the majority of MSZP voters also believe that international financial circles, or foreign powers govern the country, it shows not only the Fidesz trenírozza for the faithful to himself a freedom fighter rhetoric, but the essential need for the Hungarian society. For example, the anti-bank left can be just as strong.

hvg.hu: And the Left to exploit this? “International financial circling” has not yet spread to the left.

K. P.: The inevitable result of the conspiracy theory making the policy making posts, and do not just unique to Hungary. The French or the Slovaks found in almost every country in addition to the conspiracy theories that are quite widespread: 9/11-, the government has committed, Diana was killed, Osama bin Laden is still alive. The question is how to exploit this policy, and whom does it conspirators, conspiracy theories depend on the hazard as well. On the left side we exploit this oligarcházással. This conspiracy theories altogether is a more subtle form, which does not assume the truth of the narrative is pushed off. As it does not consider that there is a power that can keep the whole world in his hands, and even be raised is that economic interest groups gain political influence, they did not secret, but more and more open process. Question is, how much has gone through so far to the left oligarcházása or “maffiakormányozása” the general public – think less Like it or not, you must see:.. Politics partly about the successful ellenséggyártásról, which is part of the conspiracies they assumed this was the home Right now a lot more successful.

Peter Krekó: it is very difficult to come back from the rhetoric and consolidate what is now using the Fidesz
Photo: Akos Stiller

hvg.hu: how can the high-Hungarian susceptibility associated with the same kind of people think, the need for a strong-handed leader ‘fro dragged by policy, rather than an elected government, “who guides the society and leads the country in the current crisis ?

K. P: The two are highly correlated, because if one thinks that the government is unable to control it, it pulled in from the outside, it is equally susceptible also to be someone who “cut the wires” and stands on its own feet. The relative popularity of Fidesz at this point in the cycle is due largely to this need is being met. And real political feat that can simultaneously charge the ruling party and the opposition role playing system. Two-thirds, or very strong, almost everything we do – but we have to face huge enemies, as the IMF and Brussels wants to dictate to us, not to mention the international left – it seems very like it. In addition, all of these fail to identify domestic opposition forces, such as the Fidesz party government is not only supportive, but protest votes can also be collected: these are not only the government but against the global status quóval protest votes. In Hungary, this government has not been able to.

hvg.hu: How risky is a ruling party? I mean, if the governing party as well to play to give me a lot of my opponent, who are so, so they want to limit, there will be sooner or later, the impression of me, “you are always those complaining, you’re just as lame as the other?”

K. P: Now is not that risky, because there is no such opposition that it could successfully show that there’s actually a very simple game program: the government every success attributed to yourself, while failure would all external forces. But as the loss of economic growth and the unorthodox economic policy context is not difficult to detect. This tactic is of course a general, was previously characterized with a different political context, and less successfully. Against a strong, credible opposition, the government could hardly argue with this, but Fidesz is – with some exaggeration – opinion-making monopoly. And while it is true that significant change in the media landscape, but there is also partly independent press, there are plenty of critical voices – ask what these large circles are able to reach, and how effective, if the opposition parties are unable to take any criticism becsatornázzák politics . Fidesz also plays a single game, the biggest opponent of his own. It is important, however, that the conspiracy theory-making is very easy to backfire in the longer term, if the government is not well-maneuvered politically and lose international allies, these theories are self-fulfilling prophecy against him (and against the country) may apply.

hvg.hu: how the EU will be displayed in these conspiracy theories? As an “international background Powers” is an operator, or as a base is not bad, but weak institutions, which is also controlled by these circuits?

K. P.: The data that is more difficult to say, but the current political rhetoric both shows: the EU at a time and venue Nudes “international left” conspiracy, and economic powers érdekkijárója. Very interesting, however, that such harsh rhetoric afford the government against the EU, and even well coming out of it, while EU membership support despite the downward trend is high as compared to what we see in many Western European countries . Interestingly, the very minds of many people peacefully coexist and even support the membership of the revolution against Brussels as well. This indicates a reduction of, say, the left-liberal elite opinion-forming power as well. Recall that during the first government of Viktor Orban – right before accession – a much milder comment asked about the EU (“there is life outside the EU”), which had to pay a serious political price. Now döntöget taboos against criticism of the EU, and even benefit from it too.

It will be difficult to calm the hysterical fans centralized
Photo: Matthew Philip

hvg.hu: The fact that the current opposition ahead of fraud, the election elszabotálásával accuses the government almost a tradition, but that two-thirds of the government announce eight months before the election that international circles want lured away in favor of the opposition in the elections, or ” left-wing media conspiracy “is quite new. This is as much destroys the democratic election threw into public confidence, especially in such a sensitive medium?

K. P: From the autumn of 2006 was a qualitative leap down from which elharapóztak among opinion leaders on both sides are the accusations against the side of political assassinations, terrorist acts can be prone. But it is also important to the manufacture conspiracy theories: whereas in 2009 have mostly appeared only in relation to the Roma murder of right-wing press, the conspiracy theories about the government’s so-called interest was what happened, and an active participant or customer was the tragedy today, Fidesz spokesperson produce such a thing openly. Invective against “bilderbergezés” and the Sanoma Group has a well established choreography valószínűsítenek: first, the Fidesz linked to press appear in the “big revelations” and then the government side slaps, and saying, “but because the press has written!” Then comes the political action campaign against the EU or of the press. But of course, the critics of the government do not have to go next door to a conspiracy THEORY, though there is shown another form and less systematic.

However, returning to the accusations of electoral fraud is becoming prevalent, putting several problems: first, ignore that Fidesz wants to win more to provide changing rules of the game, and if this is successful, there is no need to cheat. On the other hand, the electoral defeat of such projection can easily become a self-fulfilling prophecy: if you lure the election anyway, why go to a general electorate to vote for the left? The indigenous production of the conspiracy theory is wrong, that whoever believes in systematic conspiracy theories can not believe in the existence of democracy at a time: if I say you’ll never control the government, the elections have no meaning … This belief is very strong and can provide fertile ground for populist and anti-democratic ideologies, and the election of political action pass, because what is supposed to be a charade to maintain? It is no coincidence that the conspiracy theories of the far-right voters among the most virulent.

hvg.hu: How to move on from this? If someone declares a one to the other will cheat the election anyway, just as the Democratic Coalition, then you will be sitting in the parliament? After all, an illegitimate parliament will have their own concepts. What are the long-term psychosocial consequences of electors for when their preferred party has consistently accused his opponents of electoral fraud?

K. P: Such a political system is very fragile, as the foundation to continue to attack. There upon layer of political events: the politicians need only compare the popularity of data ten years ago. Or let’s look at what is happening in the Czech Republic, what’s going on in Bulgaria or the Gorilla Affair After Slovakia, the post-socialist countries, there is a strong feeling that democracy is formed either into or out of breath, not what we wanted before the regime change, the politicians will do for us govern. This is a kind of crisis of democratic representation, which can lead to positive trends, but a high risk that, as I said, favors the strengthening of anti-democratic movements. If the cross-fraud accusations by, it becomes very difficult to build in the confidence of the base, which should be in a democratic system, even if it is a democracy, skepticism, a certain degree of trust in the part: do not believe everything the government, the power is opposition, the press, NGOs, ombudsmen, etc.. checked. We have, unfortunately, become a systemic risk factor for chronic level of confidence.

hvg.hu: If you press the right side of Fidesz and now, eight months before the election that speed spinning conspiracy theories of electoral fraud against the government, then how can this even be enhanced?

K. P.: bilderbergezés really shows that constantly shifts the stimulation threshold and increasing need to say. But do not forget that the government can play either side of this political kifárasztására voters, since Fidesz’s interest to keep a low participation, but their relatively better mobilize the camp take you to the polls. This is indicated by the strong negative campaign that began more than a year before the election. But the more general question this raises the Fidesz rhetoric.

hvg.hu: Such as?

K. P: The history we know that he used such a strategy to be followed and consistently used increasingly fierce rhetoric of someone / something against who is a serious step. This type of rhetoric typical of a continuing armed conflict, or where appropriate, a complete break – such as withdrawal from the EU. And though none of us wants to think Fidesz, but will be able to handle sooner or later inevitably become hiszterizálttá camp and excited by his political passions, you can not derive them. How can such a public opinion and the political system is built to consolidate itself? How many times have we heard from Fidesz and analysts that “now is the consolidation” – and always the opposite. If Fidesz wins in 2014 to take his own, and that the more voters get her to stop? How to rebuild a degraded diplomatic relations now? How do you get back the confidence of investors? I do not really see a way back from the dead end Fidesz easily can govern itself, it does not seem feasible or not is a logical continuation of this policy.

hvg.hu: “Do not watch what I say, but what I do” – said Viktor Orban this.

K. P: the words, the rhetoric of political actions follow. Fidesz rhetoric strongly influenced the government’s decisions, it is absolutely clear. The Hungarian Populism is a major specialty is that the government realizes the wildest things that you promised opposition – and even more. I think this was not the case earlier in Poland and Slovakia in Kaczinskyék Fico either. I do not see how you can back out of this situation, Fidesz, and question whether this system at all to be consolidated.

Source: hvg.hu

Leave a Reply 278 megnézve, 2 alkalommal mai nap |