< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Hatalmas lyuk tátong a napkoronában)))) Trou énorme dans la couronne solaire

| Mobile | RSS

Hatalmas lyuk tátong a napkoronában)))) Trou énorme dans la couronne solaire

2013. augusztus 21. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Hatalmas lyuk tátong a napkoronában A NASA és az ESA által működtetett napteleszkóp hatalmas lyukat fedezett fel a Nap légkörében. Az óriási sötét folt csaknem a központi csillagunk negyedére kiterjed.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közös napkutató szondája, a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) a Nap északi pólusát övező térségben 2013. július 13–18. között figyelte meg először a jelenséget, amit az űreszköz műszerei videón is megörökítettek. Az úgynevezett koronális lyukak olyan területek a Nap légkörében, amelyek kevesebb anyagot tartalmaznak, és alacsonyabb hőmérsékletűek az átlagosnál, ezért a felvételeken sötétebbnek látszanak.

A koronális lyukak alaposan módosítják az “űridőjárást”, hiszen a sajátos tulajdonságaik miatt innen nagyobb mennyiségben és nagyobb sebességgel áramlik ki az anyag a Napból a környező űrbe. Az innen származó részecskék háromszor gyorsabbak, mint az átlagos napszél. A koronalyukakból kiinduló mágneses erővonalak a szokásos hurok helyett ostorszerűen csapnak ki a bolygóközi térbe.

A koronalyukak megjelenése egyáltalán nem számít rendkívüli jelenségnek. Ezek gyakorisága a napciklussal együtt változik, és a kutatók szerint azért éppen most jelent meg ez a hatalmas koronarés, mert a Nap 11 éves aktivitási ciklusának éppen most van a maximuma.

forrás:hír3.hu

Trou énorme dans la couronne solaire

Exploité par la NASA et le télescope solaire ESA a découvert un énorme trou dans l’atmosphère du Soleil. La grande tache sombre couvre près d’un quart de l’étoile centrale.

L’Agence spatiale européenne (ESA) et l’agence spatiale américaine (NASA) du vaisseau spatial de recherche solaire commune, SOHO région (Observatoire solaire et de l’héliosphère) autour du pôle nord de la 2013e du soleil 13 juillet au 18. observée entre le premier phénomène est que les instruments du vaisseau spatial ont également la chronique en vidéo. Les trous dits coronales sont des zones du soleil dans une atmosphère contenant moins de matières et des températures inférieures à la moyenne, de sorte que les images apparaissent plus sombres.

Les trous coronaux modifier soigneusement la “météo spatiale”, car en raison des propriétés spécifiques des vitesses plus élevées et de plus grandes quantités de la substance s’écoulant du soleil dans l’espace environnant. Les particules proviennent de trois fois plus vite que le vent solaire moyenne. Les trous de la couronne à partir des lignes de champ magnétique à la place de la boucle en forme de fouet habituel exploiter l’espace interplanétaire.

L’aspect coronaire n’a pas d’importance phénomène extraordinaire. Leur fréquence varie avec le cycle solaire, et les chercheurs disent est juste apparu cet énorme koronarés parce que le cycle d’activité solaire de 11 ans est tout simplement le maximum.

Source: hír3.hu

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |