< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Még idén lesz új devizaadós-mentőöv: Nekünk elárulták a részleteket Pénzzel is beszállna az állam a devizaadós-mentésbe?

| Mobile | RSS

Még idén lesz új devizaadós-mentőöv: Nekünk elárulták a részleteket Pénzzel is beszállna az állam a devizaadós-mentésbe?

2013. augusztus 22. | hozzászólás | Közélet

Bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban kijelentette: csak olyan devizaadós mentőcsomagot tart elfogadhatónak, amely nem kerül pénzbe az államnak, a minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára azért ezt a lehetőséget sem zárná ki.

Orbán Gábor például az árfolyamgátra szánt állami erőforrásokat csoportosítaná át az új mentőcsomagra, mondván: az állam egyszer már elszánta magát a rögzített árfolyamú törlesztés rendszerének kiterjesztésére és az ezzel járó költségek fedezésére, ennek ellenére a jogosultaknak alig 40 százaléka veszi igénybe ezt a lehetőséget.

Szerinte a devizahitelek forintosítása a jegybank esetében jelentős megtakarítással járna, amit ugyancsak fel lehetne használni az új programra.

Mint az a Heti Válasznak adott interjúból is kiderül: már csak azon megy a huzavona a bankokkal, hogy a devizahitelek kivezetése, azaz forintosítása azonnal, tehát néhány hónap alatt, vagy időben elnyújtva, néhány év alatt menjen-e végbe.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy elkerülhetetlen-e a Magyar Nemzeti Bank szerepvállalása az újabb mentőcsomag végrehajtásában. Egy azonban már most tudható: az új megoldás még az idén elindul, s minden devizaadósra nézve kötelező lesz. De ha valaki úgy nyilatkozik, hogy ki akar maradni belőle, akkor erre is lesz lehetőség.

További részletek a Heti Válasz augusztus 22-én megjelenő számában, amely digitálisan a Digitalstand oldalon keresztül is megvásárolható.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: