< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Kamu árakért büntették a Tescót – következnek a többiek

| Mobile | RSS

Kamu árakért büntették a Tescót – következnek a többiek

2013. augusztus 23. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

A brit fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálata szerint lényegében minden nagy áruházlánc alkalmaz hamisnak minősíthető összehasonlító árakat, azaz a kedvezmények idején olyan eredeti árat ad meg, amelyet nem gondolt komolyan.

A londoni belváros legnagyobb bútor- és szőnyegáruházai kivétel nélkül félrevezették vásárlóikat egy olyan áralakítási módszerrel, amelyet széles körben alkalmaznak a kiskereskedők – derült ki a korrekt kereskedést felügyelő hivatal (OFT) vizsgálatából. Bizonyára a magyar vásárlók is gyanították már nem egyszer, hogy az árcsökkentések valójában átverések, mivel az eredeti ár olyan magas volt, amelyen senkit sem érdekelt a kedvezménnyel kínált termék. Az OFT azt találta, hogy ezek a cégek szisztematikusan, rendszeresen adtak meg irreálisan magas referenciaárakat.

A felmérésből kiderült, hogy az áruházak sokszor egyetlen egy darabot sem értékesítettek az árleszállítás előtti, “eredeti” áron az olcsóbban kínált áruból. Átlagosan a termékek 95 százaléka kelt el a “leszállított” áron. Ennek alapján gondolják azt az OFT szakértői, hogy a magasabb ár szimpla kamu. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a káros gyakorlat járványszerűen terjed a kiskereskedelemben.

Pszichológia

A fogyasztóvédők úgy látják, hogy az átverős árak olyankor is vásárlásra ösztönzik a fogyasztót, amikor egyáltalán nincs szüksége arra a termékre, amelynek megszerzése kedvező vételnek látszik. A hamis összehasonlítás alapján azt hihetik, hogy magasabb értéket kapnak kevesebb pénzért. A csalás emellett sietteti is a vásárlást – ki tudja, meddig tart az “árleszállítás” -, így a vevő kihagyja a lehetőséget, hogy szétnézzen a piacon még kedvezőbb árak után.

Az OFT egyelőre nem hozta nyilvánosságra mely áruházláncoknál talált visszaéléseket, azt azonban közölte, hogy hat céget felszólított a káros gyakorlat beszüntetésére. Ha nem engedelmeskednek ennek, akkor a forgalmuk 30 százalékáig terjedő büntetést szabhatnak ki rájuk.

Kérdezősködjünk!

A hét elején egy másik vizsgálat eredményeként a Tescót 300 ezer font (105 millió forint) megfizetésére kötelezték azért, mert félrevezette vevőit “félárú eper” akciójával. Az eredeti ár csupán két hétig élt, míg az alacsonyabb hónapokig volt érvényben.

Az OFT azt tanácsolja a vevőknek, hogy a kedvezmények esetén érdeklődjenek, milyen hosszú ideig volt érvényes a referenciaár. Emellett megpróbálhatják megtudni azt is, mennyi kelt el az adott termékből a magasabb áron.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 1342 megnézve, 1 alkalommal mai nap |