< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Háború: az MSZP közvetlen előválasztásra hívja ki Bajnait))))) War: the MSZP direct elections to call out Bajnai

| Mobile | RSS

Háború: az MSZP közvetlen előválasztásra hívja ki Bajnait))))) War: the MSZP direct elections to call out Bajnai

Háború: az MSZP közvetlen előválasztásra hívja ki Bajnait

Bajnai Gordon előkampányt javasolt Mesterházy Attilának, hogy aztán közvélemény-kutatók mérjék fel, melyiküket akarják választóik kormányfő-jelöltnek. Az MSZP felveszi és visszadobja a kesztyűt, a szocialisták közvetlen előválasztást akarnak. Ezen dőlne el, kit indítanak közösen az egyéni körzetekben, és ki lesz a listavezető. Ha az Együtt-PM nem megy bele, az MSZP tárgyalni kezd Gyurcsánnyal, Schmuckkal és Fodorral is.

Bajnai Gordon saját bevallása szerint konkrét javaslatcsomaggal érkezett a Mesterházy Attilával folytatott tárgyalásra, amelyben azt ajánlotta, hogy egy előválasztási kampány után a közvéleménykutatók mérései alapján döntsenek a közös miniszterelnök-jelöltről, és – a két párt nagyságának megfelelően – kétharmad-egyharmad arányban osszák el egymás között az egyéni jelöltek létszámát.

Az Origo ezt követően azt írta, az MSZP elnöke hadüzenetnek tekintette Bajnai javaslatát, Mesterházy Attila pedig az egyeztetés után sajtótájékoztatón azt mondta, “kényszerpályára tették” ezzel a javaslattal, Bajnai ugyanis versengő típusú javaslattal érkezett, és nem a tárgyalásos megoldást választotta.

Mesterházy Attila Bajnai ötletére azt válaszolta, hogy ne a közvélemény-kutatók döntsék el a miniszterelnök személyét, hanem a nép, vagyis “hús-vér emberek”.

Az MSZP elnöke ezért azt javasolta, október közepéig tartsanak előválasztást a két párt helyi, illetve lehetséges kormányfő-jelöltjei között: Ak nyer, az lesz a listavezető, illetve ennek alapján állítanak közös egyéni jelölteket is.

Bajnai azon javaslatára, hogy tartsanak televíziós vitát is kettejük között, Mesterházy azt mondta: “Jó, ha van televíziós vita, de hús-vér embereknek kell ezt eldöntenie, a lájkokból nem lesz valódi küzdelem.”

Ajtótól ajtóig

Kérdésre válaszolva a szocialista pártelnök azt mondta, ő úgy képzeli el a gyakorlatban az előválasztást, hogy elmennek Bajnaival minden megyébe, településekre, elmondják a programbeszédüket, majd a jelenlévők kimennek és szavaznak. Azt mondta, akik vállalják, hogy részt vesznek az előválasztáson, azok egyben ahhoz is hozzájárulnak, hogy bekerülnek az MSZP-Együtt közös adatbázisába is. A politikus hozzátette, nem fél attól, hogy fideszesek fogják eldönteni a két párt előválasztását.

Mesterházy szerint nem tudja, hogy mennyibe fog kerülni az előválasztás, de felajánlja az MSZP irodáit, és kibérelhetnek sportcsarnokokat is. A politikus jelezte, technikai előkészítő delegációra tesz javaslatot, amely kidolgozza majd az előválasztás részleteit. Mesterházy Attila azonban hozzátette, mindenképp szeretné október közepéig lezárni a folyamatot, mert akkor tart az MSZP kongresszust, ahol szentesíteni fogják az előválasztás döntését. Hozzátette, “már szeretnék Orbán Viktorral is foglalkozni”.

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordon mit szól a teljes előválasztáshoz, Mesterházy azt mondta, szerinte az E14-PM frontembere nem zárkózott el az ötlettől. Az Origó a sajtótájékoztató előtt arról írt, a zárt ajtók mögött zajlott pénteki egyeztetésen Bajnai kivitelezhetetlennek és túl drágának nevezte, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

Egy másik kérdésre válaszolva Mesterházy azt mondta: nem hisz abban, hogy Bajnaiék bejutnának a parlamentbe, ha külön listán indulnak. A magyar választási rendszerben ugyanis az Együtt-PM pártszövetségnek nem öt, hanem tíz százalékot kellene elérnie ehhez. Az MSZP elnöke szerint ugyanakkor a két külön lista annak beismerését is jelentené, hogy nem tudják megnyerni a választásokat.

“Az előválasztás számunkra nem zárja ki más pártokkal való együttműködést” – mondta Mesterházy, aki szerint az MSZP az előválasztás után is szívesen tárgyal más pártokkal: név szerint a DK-t, Fodor Gábor liberális pártját, az MSZDP-t említette. Ha valamiért nem lesz előválasztás, az MSZP abban az esetben is tárgyalni kezd más pártokkal, mert meg szeretné mutatni, hogy hisz az együttműködésben. “Mi nyitottak vagyunk, fogunk adni egyéni körzeteket és befutó helyeket a listán” – jelentette ki Mesterházy. Egyben az előválasztásról elmondta: “Nem ma ötlött a fejembe, több hónapja fontolgatja ezt az MSZP vezetése”, de szerinte a szocialisták hittek abban, hogy tárgyalásos alapon is meg tudnak állapodni az Együtt-PM-mel.

Már az elején sejtették, hogy ez lesz

„A miniszterelnök-jelölti ambíciók foglyul ejtettek minden kérdést” – magyarázta egy, az elmúlt hónapokban folyó tárgyalásokra rálátó Együtt 2014-es forrás, miért állt elő Bajnai Gordon a pénteki találkozón a közvélemény-kutatásokra alapozott előválasztásról szóló ötlettel.

A két szervezet közötti tárgyalások június 21-én kezdődtek, Horn Gyula volt kormányfő temetése után. Bár az elmúlt hónapokban-hetekben a sajtóban több olyan cikk jelent meg, mely szerint az egyeztetés vontatottan halad, egyik vagy másik fél fel akar állni a másik hajthatatlansága miatt a tárgyalóasztaltól, E14-es forrásaink szerint a programról és az egyéni jelöltek többségéről meg tudtak állapodni. Július 16-én mindkét szervezet honlapjára kikerült egy közös választási program, melyben az szerepel, hogy választási győzelem esetén új alkotmányt írnak, megszüntetik a TEK-et, és háromszorosára emelik a munkanélküli segély időtartamát.

Egy forrásunk szerint a 106 egyéni kerületből 70 esetében le is zárták az egyeztetést, a további vitatott körzet ügyében is közeledtek az álláspontok, de szerinte az MSZP-s tárgyalók – ha nem is formálisan, de a beszélgetések folyamán elég gyakran – jelezték, ez a megállapodás csak akkor érvényes, ha Mesterházy lesz a miniszterelnök-jelölt. Az MSZP-s politikusok több alkalommal nyilvánosan is kifejtették: ők „csomagban” tárgyalnak, azaz a listáról, a jelöltekről és a miniszterelnök-jelöltről együtt kell megállapodni, ezek a kérdések nem választhatók szét. Információink szerint az Együtthez tartozó, LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért Párt sokszor jelezte, ha nem haladnak az egyeztetések, akkor visszább lehet lépni, és elfogadni az úgynevezett koordinált különindulás lehetőségét: azaz sem a lista ügyében, sem a miniszterelnök-jelölt személyében nem kell megállapodni, csak abban, hogy a választókerületekben nem indulnak egymás ellen.

Az MSZP és az Együtt a tárgyalások kezdetén abban állapodtak meg, hogy erről – a választók számára is a legfontosabb – kérdésről az összes többi egyeztetési szakasz lezárása után tárgyalnak. Viszont mind a szocialista, mind az együttes forrásaink szerint végig lehetett érezni, hogy ez a kérdés akár az egész addigi megállapodást boríthatja, ezért döntött ügy Bajnai Gordon, hogy az előválasztásos megoldást javasolja – és ezzel lényegében előrehozza a listavezetőről szóló egyeztetést.

A hvg.hu-nak korábban több MSZP-s forrás is azt mondta, hogy a választókerületenkénti előválasztás ötlete – ahogy azt Mesterházy a pénteki bejelentésében meg is erősítette – már rég napirenden volt a pártban. Az MSZP több befolyásos politikusa ezt szorgalmazta Mesterházynál még a júniusi egyeztetés előtt – amikor Bajnai egy lapinterjúban, majd a szocialisták elnöke a párt választmányon vallott miniszterelnöki ambíciójáról. Ezt forrásaink szerint Mesterházy nem akarta felvállalni, mert akkor még úgy látta, ezt nehéz lenne elmagyarázni az összefogást szorgalmazó ellenzéki szavazóknak, ám az MSZP-ben már az elején sem zárták ki, hogy a miniszterelnök-jelölti ambíciók miatt meg fognak akadni a tárgyalások.

forrás:hvg.hu

War: the MSZP direct elections to call out Bajnai

Gordon Bajnai campaign proposed by Attila Mesterházy to pollsters then assess which of their voters want Prime Minister-designate. The MSZP pick up and throw back the gloves for direct election of the Socialists want. In lean in, who will be launched in conjunction with the individual districts, and who will be leading the list. If the Co-PM will not go into the MSZP begin to negotiate Gyurcsánnyal, Schmuckkal and ruffles too.

Gordon Bajnai, by his own admission concrete proposal package arrived debate on the Mesterhazy Attila, which recommended that after a pre-election campaign to decide on common prime minister candidate on the basis of public opinion research, tests, and – according to the two party size – two-thirds to one-third share in proportion to each other the number of individual candidates.

Origo subsequently wrote, president of the Hungarian Socialist Party declaration of war regarded Bajnai proposal Mesterhazy Attila and after the reconciliation press conference, said, “Forced track was” this proposal, Bajnai since received competing type of proposal and has not chosen a negotiated solution.

MESTERHÁZY Bajnai idea of ​​Attila responded to the pollsters do not decide the prime minister, but also the people, that “flesh and blood”.

President of the Hungarian Socialist Party therefore recommended to hold elections by mid-October between the local party and government-potential candidates Ak wins, the list will be the leader and set a common individual candidates is based on this.

Bajnai’s proposal to hold a televised debate between the two, Master Hazy said. “It’s nice having televised debate, but flesh-and-blood people decide to do this, there will be a real fight lájkokból”

door to door

Response to the question of the Socialist Party chairman, said he imagines, in practice, a choice to go Bajna Festival every county, municipalities, giving the program their speech, and then go out to those present and voting. He said those who agree to participate in the election, they also contribute to them as a common database for the MSZP together well. The politician added that is not afraid to Fidesz will be decided between the two parties for election.

MESTERHÁZY that you do not know how much it will cost you a choice, but offer the MSZP offices and hall can be rented as well. Politicians have indicated the technical preparatory delegation proposes that will develop the details of the pre-selection. However, Attila Mesterházy added, make sure you complete the process by mid-October, because it is the MSZP congress, which will be enshrined in the pre-selection decision. He added, “I would like to have to deal with Viktor Orban.”

When asked what that Gordon Bajnai is the total pre-selection, Master Hazy said he thinks the E14-PM frontman is not averse to the idea. The Origin before the press conference, wrote about took place behind closed doors Friday conciliation Bajnai called impractical and too expensive to be within each of the 106 presets.

Another answer to the question Mesterházy said: do not believe that Bajnai bejutnának in parliament, even if they do separate lists. The Hungarian electoral system since the Co-PM-party alliance would not reach to five instead of ten per cent. President of the Hungarian Socialist Party, however, would combine the two separate lists is an admission that they can not win the election.

“The priority for us does not exclude cooperation with other parties,” – said Master Hazy, who, according to the Hungarian Socialist Party after the preselection happy to negotiate with other parties: namely DK-t, Gábor Fodor’s liberal party, the MSZDP is mentioned. If for some reason it will not be a choice in the case of the Hungarian Socialist Party begin to negotiate with other parties, because we want to show that you believe in collaboration. “What we are open, we will be calling Individual districts and places in the list” – said Mesterhazy. At the same time the pre-election, said: “Today is not a thought in my head for several months considering that the MSZP leadership,” but he thought the socialists believed that a negotiated basis to reach agreement together mel-PM-in.

Been suspected from the beginning that this will be

“The Prime Minister and candidate aspirations captured all issues,” – explained in recent months, a current negotiations ralated resources together in 2014, why was prepared by Gordon Bajnai idea of ​​Friday’s meeting of the polls based preselection.

The negotiations between the two organizations began on June 21, after the funeral of Prime Minister Gyula Horn was. In recent months, weeks in the press several articles have been published, according to which the arrangement is hesitant one or the other party to stand up for the other’s intransigence from the meeting, E14 sources say about the program and the individual candidates, for most could agree . July 16 was removed from each organization’s website is a joint election program, which says that in case of election victory write a new constitution, removing the TEK was, and threefold increases in unemployment duration.

A source said the 106 individual districts for 70 are closed in the consultation regarding further disputed area is closer to the positions, but his view of the MSZP meeting – even if not formally, but during the conversation quite often – indicated that this agreement only valid if Mesterházy as Prime Minister-designate. The MSZP politicians on several occasions publicly explained that they were “bundled” being discussed, shall be agreed that the list of candidates and the candidate with the Prime Minister, these issues can not be separated. According to the information of co-belonging, LMP of ruptured dialogue Hungary’s Party is often indicated if you do not move the discussion, you can go further back, and accept the possibility of so-called coordinated special departure: that is not in the list case, neither the Minister candidate is no need to agree only that the constituencies are not directed at each other.

Along with the MSZP and the beginning of the negotiations, it was agreed that this – for voters is the most important – issues discussed after the completion of all other mediation period. However, both the socialist and the band could be felt through sources say that this issue is as long as the agreement may be covered, so Gordon Bajnai decided to propose a solution to the priority – and substantially advance the discussion on the listavezetőről.

The hvg.hu has a history of MSZP source also said that the constituency by-election for ideas – as Mesterházy Friday’s announcement of confirmed it – has long been on the agenda of the party. The MSZP several influential politicians urged Mesterházynál this agreement before June – ambíciójáról the caucus failed when the Prime Minister Bajnai an interview sheet, then President of the Socialists. This sources say Mesterhazy did not want to take on, because you can still be seen, it would explain the collaboration of encouraging opposition voters that difficult, but it has not closed the MSZP in the beginning out that due to the prime ministerial candidate ambition in the negotiations are going away.
Source: hvg.hu

Leave a Reply 205 megnézve, 1 alkalommal mai nap |