< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Csapadékzóna halad kelet felé

| Mobile | RSS

Csapadékzóna halad kelet felé

2013. augusztus 25. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Esővel, záporral, zivatarral, néha élén széllel kísért csapadékzóna vonul át az országon. Fronthatás nincs, a pollenterhelés egyre nő.

A Dunántúlon egész nap erősen felhős vagy borult lesz az ég, míg a középső országrészben rövidebb, keleten még hosszabb időre kisüt a nap. Nyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatar is lehet. Ez a csapadékzóna halad, terjeszkedik kelet felé, a Tiszántúlt csak az esti órákban éri el. A keleti, délkeleti szelet főleg az ország északi felében kísérhetik élénk lökések. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 28 fok között valószínű, kelet felé haladva számíthatunk magasabb értékekre. Azonban a Nyugat-Dunántúlon néhány fokkal hűvösebb, a Tiszántúlon melegebb is lehet. Késő estére 16, 21 fok közé hűl le a levegő.
Nincs front, nincs gond

Front nem lesz felettünk, ezért orvosmeteorológiai szempontból eseménytelen időre számíthatunk.
Növekvő pollenterhelés

A 34. hét elején az előző hetihez képest tovább nőtt a pollenterhelés. A parlagfű pollenszemeit regisztrálták legnagyobb számban, koncentrációja több városban már elérte a magas, sőt Nyíregyházán és Szegeden a nagyon magas szintet. A kender virágporából leginkább közepes, Pécsen és Szekszárdon magas koncentrációt is mértek. Közepes koncentrációban regisztrálták még a csalánfélék virágporát, valamint Pesten az üröm, Pécsen, illetve Szerszárdon a libatopfélék, Szegeden pedig az útifű pollenszemeit. Jelen volt még a csapdákban a pázsitfűfélék, a fészkesvirágzatúak, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenje – legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák mennyisége Pécsen és Nyíregyházán magas, Zalaegerszegen, Szegeden és Szombathelyen nagyon magas szintet ért el.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |