< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Győri Enikő: szeptemberben tárgyalnak újra a befagyasztott uniós pénzekről

| Mobile | RSS

Győri Enikő: szeptemberben tárgyalnak újra a befagyasztott uniós pénzekről

Szeptember elején tárgyal újra Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését is ellátja kormánybiztosként és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos – válaszolta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára újságírói kérdésre a visegrádi négyek uniós ügyekért felelős államtitkáraival folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón 2013. augusztus 26-án Balatonfüreden.

Hozzátette: az Európai Bizottság és Magyarország szakértői egyaránt azon dolgoznak, hogy elkerüljék a források elvesztését.

Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését.

Az MTI-nek augusztus közepén név nélkül nyilatkozó, az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta: a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás “jelentős hiányosságokat” talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében. A bizottsági forrás nyolc operatív program uniós finanszírozásának ideiglenes felfüggesztését erősítette meg, de sem azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora összeget tart vissza Brüsszel, sem azt, hogy a szabálytalanságok miatt mekkora összegtől eshet el Magyarország.

Győri Enikő a hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: megegyezésre kell törekedni a brüsszeli testülettel, mert ha az ügy megoldását az Európai Bíróságtól várnák, a jogerős ítéletig a támogatás érintett összegét elveszítheti az ország. A jelenlegi, 2007-ben kezdődött uniós költségvetési időszak idén véget ér, szavai szerint ezért tartott a brüsszeli testület “nagytakarítást” a folyamatban lévő ügyekben, a felfüggesztés nem volt váratlan.

Piotr Serafin lengyel EU-ügyi államtitkár szerint a hasonló esetek elkerüléséhez a legfontosabb az állandó kapcsolattartás az Európai Bizottsággal. Mint mondta, bármelyik tagállammal megtörténhet, hogy felfüggesztik az uniós források kifizetését, a V4-ek – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – együttműködése a kohéziós politika jogi szabályozásának átültetésében is hasznos. A visegrádi országok együttműködésének eredményessége a már elfogadott 2014-2020-as uniós költségvetésről szóló tárgyalásokon is megmutatkozott, az összefogásnak a kohéziós támogatások későbbi programozásában is fontos szerepe lesz – vélekedett.

Peter Javorcik szlovák EU-ügyi államtitkár is azt hangsúlyozta, hogy a támogatások befagyasztása időről időre még a régi tagállamoknál is felmerül, ezért abban nincs semmi meglepő.

Vojtech Belling, Csehország uniós ügyekért felelős államtitkára szerint a négy visegrádi ország azonos problémákkal küzd az uniós források felhasználásánál. Csehországban tavaly fagyasztott be az EU egyes operatív programokat, akkor ezek újraindításához hosszú tárgyalássorozatban kellett külön akciótervet kidolgozniuk – mondta. Véleménye szerint ragaszkodni kell ahhoz, hogy a források felhasználásánál minden tagállamra ugyanazok a világosan megfogalmazott feltételek vonatkozzanak.

Győri Enikő ismertetése szerint az államtitkárok a V4 magyar elnöksége idején Balatonfüreden a litván EU-elnökség legfontosabb feladatairól egyeztettek, ebben a regionális együttműködésnek meghatározó szerepe lehet. Tárgyaltak egyebek mellett a lengyel elnökség alatt elfogadott, a visegrádi országok közötti közlekedés fejlesztésének összehangolásáról és az EU készülő klímavédelmi megállapodásával kapcsolatos álláspontokról.

A visegrádi országok EU-ügyi államtitkárai az általános ügyek tanácsa csütörtökön Vilniusban kezdődő kétnapos ülésének előkészítéseként egyeztetettek Balatonfüreden.

(MTI/Külügyminisztérium)

Leave a Reply 258 megnézve, 2 alkalommal mai nap |