< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Perli az államot a takarékok szövetsége

| Mobile | RSS

Perli az államot a takarékok szövetsége

2013. augusztus 26. | hozzászólás | Közélet

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) jogalkotással okozott kár megtérítése iránti keresetet nyújtott be múlt héten a magyar állam, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta, az integrációs szervezet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellen.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) jogalkotással okozott kár megtérítése iránti keresetet nyújtott be múlt héten a magyar állam, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta, az integrációs szervezet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellen. A szövetség álláspontja szerint minden alperes állami szervnek része volt abban, hogy a Magyar Posta névértéken, 2000 forintos áron jutott hozzá a TakarékBank részvényeihez, ami a reális piaci értéknek mindössze az ötöde. Az OTSZ nem először figyelmeztetett: augusztus 27-én nincs vége a küzdelemnek, nem adják fel, és ha nem lesz időben alkotmánybírósági vagy alapjogi biztosi állásfoglalás, európai fórumokhoz fordulnak.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) azt javasolta tagjainak, hogy közgyűléseiken fogadják el a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete által kiadott alapszabálymintákat, valamint, hogy a Takarékbank új alapszabályára is szavazzanak igennel a bank holnapi közgyűlésén. Ugyanakkor a határozatok magyarázatában tüntessék fel, hogy a törvényi kényszer miatt kellett így eljárniuk. Az OTSZ azért biztatta erre tagjait, mert ha nem fogadják el az alapszabályt, kizárják magukat a rendszerből.

A Népszavának Dávid Ferenc, a majd’ 70 takarékszövetkezetet is tömörítő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára korábban azt is kifogásolta, hogy a takarékoknak úgy kellett elfogadniuk az integrációs szervezet által rájuk erőltetett alapszabályt, hogy azt meg sem ismerhették.
A TakarékBank augusztus 27-i közgyűlésének napirendje ismert, ám néhány pont tartalma változatlanul homályos a résztvevők előtt.

A tagok egyrészt elfogadhatják a bank új, az integrációs szervezet által meghatározott, de eleddig ismeretlen szövegezésű alapszabályát, másrészt döntenek a törzstőke emelésről, a harmadik napirendi pont szerint döntenek a “C” sorozatú részvények kibocsátásáról a tőkeemeléssel összefüggésben. Az utolsó napirend pont a vezető tisztségviselők visszahívása és választása, tisztújítás. Utóbbival kapcsolatban Dávid Ferenc megjegyezte, hiába van részesedésük a bankban, a takarékszövetkezetek a közgyűlés előtt pár nappal nem ismerik a tervezett vezetők névsorát, sem a tervezett irányítási rendszert.

A Takarékbank és a takarékszövetkezetek államosítása miatti tiltakozásul eddig a bank volt vezetője és három takarékszövetkezeti elnök adta vissza mandátumát.

NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 190 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: