< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Balázs Péter mérkőzik meg Eszenyi Enikővel a Vígszínházért

| Mobile | RSS

Balázs Péter mérkőzik meg Eszenyi Enikővel a Vígszínházért

2013. augusztus 27. | hozzászólás | Kultúra

Ketten pályáznak a Vígszínház, négyen az Operettszínház igazgatói posztjára – közölte a fenntartó Fővárosi Önkormányzat. Balázs Péter és Eszenyi Enikő is megerősítette, hogy pályázatot adtak be.

Két pályázat érkezett a Vígszínház, és négy a Budapesti Operettszínház vezetésére a hétfői határidőig. A prózai színház vezetésére Eszenyi Enikő és Balázs Péter, a zenésére Kerényi Miklós Gábor, Bozsó József, Nagy Viktor és Tokody Ilona pályázott.

A Fővárosi Önkormányzat kedden közölte: a Vígszínház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói álláshelyére a benyújtási határidőig, 2013. augusztus 26-ig 2 pályázat, a Budapesti Operettszínház főigazgatói álláshelyére 4 pályázat érkezett. A munkakörök betöltéséről a szakmai bizottságok véleményét is mérlegelve a Fővárosi Közgyűlés dönt a benyújtást követő 60 napon belül.

A Vígszínház közölte: a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő – korábbi nyilatkozatával összhangban – beadta pályázatát a színház további vezetésére. Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója szintén megerősítette, hogy beadta pályázatát.

Eszenyi Enikő arról tájákoztatta a hvg.hu-t, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a pályázati anyagát a Vígszínház honlapján, Balázs Péter ugyanakkor – mint sajtósa mondta – addig nem mutatja be a dokumentumot, amíg a szakmai bizottság döntése meg nem született.

A Budapesti Operettszínház vezetője ugyancsak megerősítette, hogy pályázik az igazgatói posztra. Az MTI értesülése szerint rajta kívül Bozsó József énekes, Nagy Viktor rendező és Tokody Ilona operaénekes is pályázott.

A Vígszínház és a Budapesti Operettszínház vezetésére július 26-án írta ki a pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, miután a jelenlegi vezetők mandátuma lejár.

Az előadóművészeti törvény értelmében fél évvel a jelenlegi vezetői megbízatás lejárta előtt kell az állásokra pályázatot kiírni.
Fotó: Fazekas István

Január végéig maradhat Eszenyi

A Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő megbízása 2014. január 31-én jár le. A kormany.hu honlapon közzétett kiírás szerint a kiemelt minősítésű előadóművészeti szervezetként nyilvántartásba vett egytagozatos prózai színház ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésével járó feladatok között van a színház művészeti programjának és gazdasági-üzemeltetési programjának kidolgozása és megvalósítása, valamint szervezeti, vezetési, működési feltételeinek megvalósítása.

A pályázat feltételei között van évente legalább 300 előadás megtartása, saját társulattal legalább évi két bemutató létrehozása. A megtartott előadások legalább 75 százalékának a színház saját produkciójának kell lennie, és – valamennyi játszóhelyet figyelembe véve – átlagosan legalább 70 százalékos látogatottsággal kell működnie.

A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor megbízása szintén 2014. január 31-én jár le. A kormany.hu honlapon megjelent kiírás szerint a posztra pályázónak a nemzeti minősítés megtartása érdekében évente legalább 450 előadás megtartásáról kell gondoskodnia, 300 ezres fizetőnézőszám elérése mellett. A klasszikus nemzeti operettrepertoár rendszeres bemutatásával párhuzamosan a kortárs magyar zenemű-irodalom fejlesztését is elő kell mozdítania.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy évadonként legalább egy új magyar zenés mű, és saját vagy koprodukcióban készülő opera bemutatóját kell megtartani az Operettszínházban. Elvárják, hogy a produkciót legalább 15 előadáson műsoron tartsa a színház. Szezononként legalább két, különböző fiatal korosztálynak szóló produkció létrehozása is a feltételek között szerepel. Az új főigazgató vezetésével a Budapesti Operettszínháznak évadonként legalább egy sajátos karakterű országos vagy nemzetközi jelentőségű előadóművészeti fesztivált kell szerveznie.

A kiírt vezetői munkajogviszony 2014. február 1-jétől 2019. január 31-ig tart. A pályázatokat az anyag benyújtását követő hatvanadik napig kell elbírálni.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 247 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: