< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Napokon belül beavatkozhatnak Szíriában a nyugati hatalmak(((( The Western powers to intervene in Syria within days

| Mobile | RSS

Napokon belül beavatkozhatnak Szíriában a nyugati hatalmak(((( The Western powers to intervene in Syria within days

Napokon belül beavatkozhatnak Szíriában a nyugati hatalmak

Nyugati hatalmak arról tájékoztatták a szíriai ellenzéket egy hétfői isztambuli titkos tanácskozáson, hogy napokon belül katonai akciót indítanak Bassár el-Aszad elnök erői ellen – jelentette kedden a megbeszéléseken részt vett forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

“Az ellenzéknek világosan megmondták, hogy akár napokon belül akcióba léphetnek, hogy elrettentsék az Aszad-rezsimet a vegyi fegyverek újbóli bevetésétől, de azt is, hogy továbbra is készüljenek a (szeptemberre tervezett) genfi béketárgyalásokra” – idézte egyik forrását a Reuters.

A hétfői megbeszélés a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet vezetői és tizenegy nyugati állam képviselői között zajlott. A titkos találkozón részt vett Ahmed Dzsarba, az SZNK elnöke és Robert Ford, az Egyesült Államok korábbi damaszkuszi nagykövete, aki az amerikai diplomácia egyik kulcsfigurája a szíriai polgárháború ügyeiben.

A Reuters forrásai azt is elmondták, hogy a szíriai ellenzék potenciális célpontokat tartalmazó listát adott át a nyugati országoknak. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy az esetleges katonai akció célja csak és kizárólag a vegyi fegyverek bevetésének megakadályozása, nem az Aszad-rezsim megdöntése lesz.

Az állítólag közelgő katonai lépés oka, hogy az ellenzék vádjai szerint az Aszadhoz hű hadsereg a múlt héten gáztámadást hajtott végre Damaszkusz egy külvárosában, több száz ember halálát okozva. Ezzel Aszad egyes nyugati politikusok szerint átlépett egy határt a közel két és fél éve tartó és eddig 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban. Damaszkusz szerint viszont a lázadók vetették be vegyi fegyvert.

Az ENSZ hétfőn szakértőket küldött a helyszínre annak megállapítása érdekében, hogy valóban ideggázzal támadott-e a hadsereg, de a szakemberek munkája súlyos akadályokba ütközött, miután hétfőn rálőttek az őket szállító autók egyikére, kedden pedig el kellett halasztaniuk az aznapi vizsgálódást.

Az amerikai hadsereg felkészült a katonai fellépésre

Az amerikai hadsereg készen áll egy esetleges Szíria elleni katonai akcióra, ha Barack Obama amerikai elnök elrendeli az augusztus 21-i feltételezett vegyifegyver-támadás miatt – mondta kedden Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva. “Megtettük a szükséges előkészületeket, hogy teljesíteni tudjunk bármit, amit az elnök elrendel” – közölte a jelenleg Bruneiben tartózkodó Hagel. Arra a kérdésre válaszolva, hogy készek-e katonai választ adni Szíriában, Hagel elmondta, hogy “minden további nélkül”.

Cameron összehívatta a brit parlamentet

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökre összehívatta a parlament alsóházának rendkívüli ülését, hogy megvitassák az állítólagos szíriai vegyi támadásra adandó esetleges katonai választ.

“Az alsóház elnöke elfogadta kérésemet a parlament csütörtöki összehívására. Lesz egy világos kormányindítvány és egy szavazás arról, miként válaszoljon az Egyesült Királyság a (szíriai) vegyifegyver-támadásokra” – írta Twitter-üzenetében a kormányfő kedden.

A törvényhozás őszi ülésszaka csak szeptember 2-án, hétfőn kezdődne, a képviselők szabadsága tehát most megrövidül. A törvényhozók mindamellett maguk is sürgették Cameront, hogy konzultáljon a parlamenttel, mielőtt bármilyen lehetséges lépést tenne Szíriával szemben.

A miniszterelnök maga is megrövidítette szabadságát, már kedden visszatért a Downing Streetre, hogy a szíriai dossziéval foglalkozzon. Hivatalának közlése szerint London olyan “arányos választ” fontolgat, amely visszariasztja Bassár el-Aszad szíriai elnököt vegyi fegyverek jövőbeli bevetésétől. A brit védelmi minisztérium azt is bejelentette, hogy elhalasztották a királyi légierő egy tervezett kiképzőgyakorlatát, amelyen Typhoon vadászgépek is részt vettek volna. A harci gépeket Ciprusra küldték volna.

Olaszország kizárólag BT-mandátummal bíró katonai beavatkozásban venne részt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának engedélyét sürgette a Szíriával szembeni esetleges nemzetközi katonai csapáshoz Emma Bonino olasz külügyminiszter kedden a római parlament külügyi bizottságában. Olaszország nem vesz részt aktívan egy Szíriával szembeni esetleges katonai fellépésben, ha az az ENSZ BT felhatalmazása nélkül indul – hangoztatta Bonino.

Az itáliai diplomácia vezetője a felső- és alsóház külügyi bizottságának együttes ülésén hangsúlyozta, hogy az olasz kormány elítéli a Szíriában történt vegyi támadást. Határozott meggyőződésem azonban, hogy erre a Biztonsági Tanácsnak kell minél előbbi és félreérthetetlen választ adnia – fogalmazott. Bonino hétfőn azt hangoztatta, hogy ezerszer meg kell gondolni a Szíriával szembeni katonai beavatkozást. Most azt mondta, hogy a fellépéshez jogi alapot kizárólag a Biztonsági Tanács határozata adhat. Megjegyezte, hogy Itália már jelenleg is erején felül teljesít a szövetségesekkel közös nemzetközi katonai missziókban Libanonban, Afganisztánban és Líbiában.

Bonino Egyiptomról is beszélt, hangsúlyozva, hogy esélyt kell adni az észak-afrikai államban megkezdődött politikai folyamatnak. Úgy vélte, hogy Egyiptomban kudarcot vallott az Európai Unió külpolitikája a felek közötti közvetítési kísérletekkel.

Irán óva int egy Szíria elleni katonai beavatkozástól

Irán kedden arra figyelmeztetett, hogy a Szíria elleni katonai beavatkozás nyomán kibontakozó konfliktus lángba borítaná az egész térséget. “Ezúton figyelmeztetünk, bármiféle Szíria elleni katonai csapás veszedelmes következményekkel járna a régió számára” – közölte Abbász Aragcsi, az iráni külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatón. Hozzátette, Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerint “a következmények nem korlátozódnának Szíriára, az egész térséget beborítanák”.

A szóvivő közölte azt is, hogy az augusztus 21-i szíriai feltételezett vegyifegyver-támadást a lázadók hajtották végre, erre bizonyítékok is vannak, amelyeket Oroszország be is mutatott az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Irán Bassár el-Aszad szíriai elnök első számú szövetségese. Az iszlám köztársaság szerint a gáztámadás csak ürügy a Nyugat számára ahhoz, hogy beavatkozzon Szíriában.

A síita többségű Irán azzal vádolja az Egyesült Államokat és Izraelt, valamint azok nyugati és arab szövetségeseit, hogy meg akarják dönteni az Aszad-rendszert, hogy megszerezzék az irányítást a régió felett, és ezért támogatják a szunnita felkelőket.

Az amerikai kormány hétfőn közölte: a rendelkezésre álló információk szerint valóban vegyi fegyvert alkalmaztak Szíriában. Washington szerint egyértelmű, hogy csakis a rezsim vethette be a tömegpusztító eszközt, mert ő gyakorol felügyeletet az ilyen fegyverek fölött, és csak ő rendelkezik az ilyen támadások végrehajtásához szükséges rakétákkal.

A The Washington Post szerint Barack Obama elnök jelenleg egy korlátozott mértékű és időtartamú katonai beavatkozás lehetőségét vizsgálja. E szerint a Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajókról indított manőverező robotrepülőgépekkel vagy nagy hatótávolságú bombázókkal mérnének csapást szíriai katonai célpontokra.
forrás:google hírek

The Western powers to intervene in Syria within days

Western powers have informed the Syrian opposition in Istanbul on Monday to a secret meeting that within days of launching military action against the forces of President Bashar el-Assad – said on Tuesday citing sources involved in the talks told Reuters.

“The opposition has made it clear that either can take action within days to deter Assad’s regime of chemical weapons in the re-deployment of, but also to continue to prepare for the (scheduled for September) Geneva peace talks” – quoted one source to Reuters.

Monday’s meeting was held between the Syrian opposition umbrella organization called the National Coalition (SZNK) leaders and representatives of eleven western states. The secret meeting was attended by Ahmed Dzsarba the SZNK president and Robert Ford, the former U.S. ambassador to Damascus, one of the key figures in the American Civil War diplomacy in Syria’s affairs.

The source also told Reuters that the Syrian opposition has handed over a list of potential targets in the western countries. However, he also stated that the purpose of any military action, there will be only and exclusively to prevent the deployment of chemical weapons to overthrow Assad’s regime.

The allegedly imminent military action due to the opposition’s accusations that the army of the faithful Aszadhoz gas attack carried out last week in a Damascus suburb, causing hundreds of deaths. In stepped over a line of nearly two and a half years and has demanded 100 thousand deaths Assad Civil War by some Western politicians. Damascus, however, that the rebels have been deployed chemical weapons.

Monday, the UN experts sent to the scene to determine that you really nerve gas attacked an army, but the work of serious professionals thwarted after one of them was shot Monday transports, on Tuesday I had to postpone the day of examination.

The U.S. military prepared for military action

The U.S. military is ready for a possible military action against Syria, where U.S. President Barack Obama ordered the 21 August for suspected chemical weapons attack – said on Tuesday U.S. Secretary of Defense Chuck Hagel on BBC television Commenting. “We have taken the necessary arrangements to enable them to meet whatever the presidential decree” – said the Hagel currently in Brunei. In response to the question that they were prepared to respond to Syria’s military, Hagel said that “without further ado”.

Cameron he called the British parliament

British Prime Minister David Cameron on Thursday he called an extraordinary session of the lower house of parliament to discuss the alleged chemical attack in the Syrian military to be a possible answer.

“The President of the lower house of parliament on Thursday accepted my request to convene the government will have a clear resolution and a vote on how to respond to the UK (Syria) chemical weapons attacks.” – Written by Twitter message from the prime minister on Tuesday.

The fall session of the legislature can only begin on September 2, on Monday, the freedom that is represented by the now shortened. The legislators themselves are nevertheless urged Cameron to consult with Parliament before taking any possible action against Syria.

The Prime Minister himself is shortened freedom has returned to Downing Street on Tuesday to deal with the Syrian dossier. Office of Communication of London as a “proportionate response” considering that discourages Bashar Assad, Syrian president’s future deployment of chemical weapons. The British Ministry of Defence has announced that the Royal Air Force postponed a planned training practice in which Typhoon fighters have also participated. The war machines were sent to Cyprus.

Italy would participate only BT-mandated military intervention in court

Authorized by the UN Security Council called for any international military strikes against Syria Emma Bonino, Italian Minister of Foreign Affairs in Rome on Tuesday Parliament’s Foreign Affairs Committee. Italy not actively involved in a possible military action against Syria if it starts without the authorization of the UN Security Council – stressed Bonino.

The head of Italian diplomacy highlighted at the joint meeting of the Upper and Lower House Foreign Affairs Committee that the Italian government’s condemnation of Syria from chemical attack. I firmly believe, however, that this should be as soon as possible and unambiguous response by the Security Council – said. Bonino on Monday insisted that a thousand times you should think about military intervention against Syria. You said that the legal basis for action by the Security Council can only. He noted that Italy is already fulfilled in addition to the power of allies joint international military missions in Lebanon, Afghanistan and Libya.

Egypt Bonino also spoke, stressing that chance should be started in the North African state’s political process. He believed that in Egypt, the European Union’s foreign policy has failed mediation attempts between the parties.

Iran warns against a military intervention against Syria

Iran on Tuesday warned that unfolded in the wake of military intervention against Syria flame covered in conflicts throughout the region. “We warn against any military strike on Syria would lead to dangerous consequences for the region” – said Aragcsi Abbas, Iran’s Foreign Ministry spokesman press conference. He added that Iranian Foreign Minister Mohammad Zarif Dzsavad, “the consequences are not restricted to Syria, beborítanák the whole region.”

The spokesman also said that the 21 August Syrian suspected chemical weapons attack on the rebels carried out, for there is evidence that Russia is pointing to the UN Security Council.

Iran Syrian President Bashar el-Assad’s number one ally. The Islamic republic, the gas attack is just an excuse for the West to intervene in Syria.

The Shiite-majority Iran has accused the United States and Israel and their Western and Arab allies that they want to overthrow the Assad regime to gain control of the region and therefore supporting the Sunni insurgency.

The U.S. government said on Monday: According to the available information was used chemical weapons in Syria. Washington is clear that only a regime of mass destruction to charge the device, because he exercised control over such weapons and missiles, but he has a need for the implementation of such attacks.

The Washington Post said President Barack Obama is currently exploring the possibility of limited duration and military intervention. According stationed in the Mediterranean Sea, American naval vessels launched a robot maneuvering aircraft or long-range bombers dare strike Syrian military targets.
Source: Google News

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |