< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Lovassport-fogathajtás-vb Kettesfogathajtó-vb – Érmekért hajtanak a magyarok

| Mobile | RSS

Lovassport-fogathajtás-vb Kettesfogathajtó-vb – Érmekért hajtanak a magyarok

2013. augusztus 28. | hozzászólás | Sport

Budapest, 2013. augusztus 28., szerda (MTI) –
Magyar éremesélyekkel kezdődik meg csütörtökön a szlovákiai Kistapolcsányban a kettesfogathajtó-világbajnokság.

A hétszeres világbajnok Lázár Vilmos kijelentette, hogy mind egyéniben, mind csapatban kizárólag az első hellyel lenne maradéktalanul elégedett. Hozzátette, egyetlen embertől tudná elviselni jó szívvel, hogy megelőzze, ez pedig az öccse, a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán, aki ezúttal ismét vállalta, hogy a vb kedvéért négyesfogatról visszavált kettesre. Igaz, szeptemberben az izsáki négyesfogathajtó Európa-bajnokságon is indul majd.

A Magyar Lovas Szövetség elnökeként is tevékenykedő idősebb Lázár-fivér legutóbb, két éve legjobb magyarként negyedik lett, ahogy a csapat is. A mostani esélyeket latolgatva elmondta, hogy akkor testvére nem szerepelt, így ezúttal mindenképpen erősebb a három főből álló együttes, amelynek harmadik tagja a 2011-ben hetedikként zárt Nagy Tibor. A negyedik magyar induló a csak egyéniben érdekelt Osztertág Márk lesz.

“A kétnapos díjhajtás sorsdöntő lesz. Mostanság a pontozók akár 15-20-25 pontos különbséget is tesznek az első számban, nekünk 5-6 ponton belül kell maradnunk az élmezőnyhöz képest” – mondta Lázár Vilmos, aki legutóbb 2007-ben győzött egyéniben. – “A pálya jó, csak ne essen az eső, mert a mély talaj nem kedvezne a lovainknak.”

A maratonhajtás akadályairól is szót ejtett, mint megjegyezte, azokat Fintha Gábor építtette, de nem annyira kedvező számukra, mert a korábbi szövetségi kapitánynak alkalmazkodnia kellett a nemzetközi trendekhez, így több gyors akadály is van a nyolc között, márpedig neki és lipicai lovainak a szűk akadályok fekszenek jobban.

“Hagyományosan a németek és a hollandok is nagyon jók, de nem aggódunk, nyugodtan várjuk a versenyt” – mondta a 13. vb-jére készülő Lázár Vilmos, aki arra a kérdésre, hogy ez lesz-e az utolsó versenye, úgy válaszolt, erről most nem időszerű beszélni. Ahogy fogalmazott, jelenleg csak az előtte álló feladatra koncentrál, majd amikor túl lesz rajta, akkor kell dönteni a folytatásról, de hozzátette: van még benne ambíció, ráadásul 2015-ben ismét Magyarország, Fábiánsebestyén ad otthont a vb-nek.

Csütörtökön és pénteken a díj-, szombaton a maraton-, vasárnap pedig az akadályhajtást rendezik a vb-n. A csapatverseny eredményébe minden számban a három csapattagból a két jobb versenyző teljesítménye számít bele. A magyarok két éve, a franciaországi Contyban nem álltak dobogóra, négy éve Kecskeméten pedig Lázár Zoltán egyéniben harmadik, a csapat második lett. Az eddigi utolsó csapatarany 2003-ban született.

MTI

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: