< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Büntetni készül Brüsszel a hibák miatt)))) Punished for mistakes made ​​in Brussels

| Mobile | RSS

Büntetni készül Brüsszel a hibák miatt)))) Punished for mistakes made ​​in Brussels

Büntetni készül Brüsszel a hibák miatt

Akár 125 milliárd forintos szankcióval is sújthatja Magyarországot az Európai Bizottság az operatív programok ellenőrzése során feltárt gondok miatt. A kormány szerint az aggályok időzítése és minősége egyaránt jelzi: politikai nyomásgyakorlásról van szó bagatell hiányosságok miatt. Brüsszel sem árulja el a részletes okokat, közben más uniós országokban lévő problémákat is vizsgál.

Legfeljebb 25 százalékos bírságot szabhat ki Magyarországra az Európai Bizottság (EB): ez 125 milliárd forintot jelentene – közölte a köztelevíziónak adott interjújában Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a szankció lényege, hogy az érintett projektet az unió nem finanszírozza, de a pénz nem vész el. Az államtitkár ismertetése szerint ez azt jelenti, hogy az uniónak kiküldött számlák egy részét – a megállapodástól függően – az EB nem egyenlíti ki, de a szankcióval érintett összeget újra meg lehet pályáztatni. Így alapvetően több fejlesztés valósulhat meg Magyarországon, és abban több lesz az államilag finanszírozott rész, mint ahogy azt korábban kalkulálták.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 9-én tárgyal Brüsszelben a kérdésről. Csepreghy szerint szeptember 9-e után 10-11 program indulhat újra, és egy-két hónapon belül a fennmaradóakról is megegyezés születhet.

Úgy tetszik, mind a kormány, mind az unió számára sürgető a megegyezés a vélhetően 2012-ben, monitioring eljárások során feltárt hiányosságok orvoslásáról. Ezért a kormány nem tervezi, hogy az Európai Bíróságra vigye az ügyet, így csak a szankció mértékéről vitatkozik Brüsszellel. Ha az ügy megoldását az Európai Bíróságtól várnák, a jogerős ítéletig elveszítheti az ország az érintett összegét – közölte Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára a V4-ek balatonfüredi találkozóján tartott sajtótájékoztatóján. Az államtitkár szerint a felfüggesztés nem volt váratlan, hiszen az unió a fejlesztési időszak végéhez közeledve “nagytakarítást tartott” a pályázati rendszerben. Győri Enikő ugyanakkor azt nem tette hozzá, hogy több operatív programot már tavaly nyáron leállított az EB.

Magyar mérnökök előnyben?

Súlyos hiányosságokat tárt fel az Európai Bizottság (EB) az operatív programok pályázati kiírásairól, illetve a pénzek kifizetésének ellenőrzési gyakorlatáról folytatott vizsgálatai során. Megállapították például, hogy diszkriminatívak és/vagy aránytalanok voltak a mérnöki szaktudást igénylő közbeszerzések során a pályázók kiválasztásának feltételei. Az auditorok azt minősítették diszkriminatív gyakorlatnak, hogy a mérnöki szaktudást igénylő közbeszerzéseknél követelményként írták elő az előzetes hazai mérnöki kamarai regisztrációt, valamint a magyar nyelv tárgyalási szintű ismeretét. Ezt a kitételt az EU a tőke szabad áramlásának, a piaci verseny korlátozásának minősítette.
Jelenleg annyi bizonyos, hogy az Európai Bizottság (EB) a 15 operatív programból mindössze kettőnek a finanszírozását nem függesztette fel: az egyikből a fizetéseket osztják az NFÜ-ben, a másik pedig a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, amelyből már szinte minden pénz elfogyott. Júliusban azonban már arról érkeztek a hírek, hogy az NFÜ mondvacsinált indokokkal utasítja el a pályázatokat: hogy ne derüljön ki, nincs pénz az ügynökségnél.

A helyzet rendezése sürgető, mert december 31-én lejár a mostani hét éves uniós ciklus, és amelyik összegre nincs érvényes, nyertes projekt, azt a pénzt elveszítjük. Csepreghy Nándor kifejtette, az EB aggályai komolytalanok, Lázár János pedig egyenesen arra utalt, hogy Brüsszel politikai indíttatásból igyekszik az uniós pénzekkel sakkban tartani a magyar kormányt. Visszatérő motívum ez a kormány kommunikációjában: emlékezetes, hogy a rezsicsökkentést is “meg kellett védeni” Brüsszeltől, hiszen a magyar vezetés “rálépett a multicégek lábára”. Szó sincs azonban a magyar kormány elleni politikai hadjáratról: a visegrádi országok mind hasonló problémákkal küzdenek. A 444.hu-nak nyilatkozva ezt a cseh, lengyel és a szlovák EU-támogatásokért felelős miniszter fejtette ki. Az EB a sajtót úgy tájékoztatta: hiányosságok merültek fel a projektek kiválasztásának átláthatósága kapcsán, és felmerül a diszkrimináció és az aránytalanság kérdése a közbeszerzések kiválasztási kritériumainak meghatározásánál. Ez alapján valószínűbb, hogy Brüsszel korrupciós ügyeket is keres, és nem csak a mérnöki kamarai tagsággal van problémája.

Bennragadhatnak a források

A brüsszeli szankció egyrészt azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a költségvetésnek nagyobb részt kell vállalnia az uniós forrásból megvalósított pályázatokban – ez pedig veszélybe sodorhatja a költségvetési hiánycélt. Emellett az idő szűkössége is problémát jelenthet: az új pályázatok kiírása ugyanis időbe telik.
Folyamatosan ködösít a kormány azt illetően, hogy mennyi uniós forrásra nem írtak még ki pályázatot. Idén áprilisban, Petykó Zoltán lemondásakor az NFÜ úgy nyilatkozott: a mintegy 8200 milliárd forintos uniós támogatási összeg csaknem 100 százalékára már kiírta a pályázatokat az NFÜ és 95 százalékát már le is kötötte. Ezzel szemben néhány hete, amikor Lázár János átvette az NFÜ irányítását, azt mondta: 500 milliárd forintra még a pályázatot sem írták ki.

A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) 2175 milliárd forintos támogatásából 450 milliárd költhető még el az év végéig – közölte szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, Völner Pál. A hátralévő 450 milliárdból 55 milliárd már szerződéssel lekötött, 367 milliárdnál folyik a közbeszerzés, és 28 milliárd forintra még nem írtak ki közbeszerzést – ismertette az adatokat Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. A következő, 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a KÖZOP-támogatás várhatóan 1200 milliárd forint lesz, és az EU a vasútfejlesztést helyezi előtérbe – ismertette.

Átalakítási mánia

“Átgondolatlan, korrupt, áttekinthetetlen, követhetetlen, az embereket megalázó, a pályázókat kiszolgáltatottságra ítélő és a kormányzati és a pályázati emberek számára pedig hatalmi pozíciót biztosító rendszer volt: ez disznóól” – jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a hazai uniós pénzek elosztását felügyelő intézményrendszert a kormányváltás után. Mint ismeretes, hatalomra kerülve az Orbán-kormány gyakorlatilag szétverte az NFÜ-t: átszervezés címszóval 117 embert bocsátottak el, majd 173-at vettek fel – ez 2010 végére az EU-ban is jelentős aggodalmat váltott ki. Az átszervezés miatt gyakorlatilag másfél évig állt az uniós források felhasználása. A 2010-es kormányváltás után került az NFÜ élére az a Petykó Zoltán, aki a kormányközeli Nézőpont Intézet tulajdonosa és vezérigazgatója. Petykó idén áprilisban mondott le: döntését azzal indokolta, hogy csak addig vállalta a megbízatást, amíg az NFÜ szervezetét működőképessé teszi. Idén júliusban az NFÜ felügyeletével a Miniszterelnökséget bízta meg a kormány, vagyis az uniós forrásokról immár Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár vezetésével döntenek.

A legújabb tisztogatási akció keretében Lázár János felszólította az NFÜ-t: minden a 2007-2013 közötti támogatási időszakban kötött szerződést nézzenek át. A kormány offshore-cégeket keres: arra kíváncsiak, hogy 2007. január elseje óta kötött szerződések kedvezményezettjei milyen tulajdonosi háttérrel rendelkeznek. Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára korábban emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény szerint csak átlátható tulajdonosi szerkezetű cég számára lehet bármilyen állami támogatást adni. A helyettes államtitkár elmondta: szankcionálni ugyan nem lehet, az alaptörvény hatályba lépése előtti szerződéseket, melyekben off-shore vagy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cég nyert támogatást, ám “az állampolgároknak joguk van tudni” ezekről az ügyekről. Az “offshore” keresés is jól mutatja Lázár elvárásának értelmét az ügynökséggel szemben, miszerint annak munkatársai a magyar érdekeket képviseljék akár Brüsszellel szemben is, ugyanis az uniós feltételek között kizáró okként nem szerepel az, ha valamely cég offshore hátterű. Így az elvárás egyértelműen politikai természetű.

Ködbe vész a következő fejlesztési ciklus

Az NFÜ energiáit valószínűleg márciusig nagyrészt leköti a több tízezer támogatási szerződés átvizsgálása, és az operatív programok finanszírozásának feloldása, holott 2014-ben új támogatási időszak kezdődik. Ennek előkészítését mielőbb el kell kezdeni, hogy a támogatási keretet teljesen kihasználhassa Magyarország. A kormány eddig annyit szögezett le, hogy ebben a ciklusban az uniós források 60 százalékát szándékozik a versenyképesség javítására fordítani. A tervezési feladatokat az 1,2 milliárd forintos költségvetési forrásból még Matolcsy György minisztersége alatt létrehozott Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) látja el, közlésük szerint idén év végéig készülnek el a következő ciklus operatív programjai. Korábban olyan tervek is napvilágot láttak, hogy az NFÜ az idei ciklust még végigviszi, de az új ciklus szakmapolitikai elemei már a tárcák között lesznek elosztva – ám úgy tűnik, erről az újabb nagy átalakításról letett a kormány.

Egyszerűbb pályázati rendszerre lenne szükség

A források felhasználásának gyorsítására valóban szüksége van, a kérdés, hogy egy új struktúra felépítése, egy újabb átszervezés-e a megfelelő eszköz. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) januárban egy 13 országra kiterjedő felmérés részeként vizsgálta meg, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az uniós források felhasználását. Az ÁSZ kérdőíves módszerrel mérte fel a kedvezményezettek – vállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek – tapasztalatait. A legtöbb megjegyzés és javaslat az elektronikus, illetve on-line ügyintézés kiterjesztéséhez kapcsolódott.

A válaszadók javasolták többek között az elektronikus aláírás bevezetését, az Egységes Monitoring Információs Rendszer fejlesztését, illetve azt, hogy legyen lehetőség a pályázatok, projektek elektronikus ügyintézésére a pályázat benyújtásától egészen a projekt lezárásáig. Így felgyorsulnának az eljárások, illetve papírmunkát – és ezzel együtt költséget – takarítanának meg a kedvezményezettek és a hatóságok. A válaszadók számos javaslata a benyújtandó dokumentumok számának, terjedelmének csökkentésére és a pályázói, illetve a projekt adminisztrációs felület továbbfejlesztésére vonatkozott. Több konkrét javaslat született az eljárások gyorsítása, illetve egyszerűsítése érdekében. Emellett a válaszadók hiányolták a közvetlenebb ügyfélszolgálatot, valamint a személyes konzultáció lehetőségét.

Uniós támogatás sorsolással

Sajátos módon, sorsolással akartak eldönteni egy uniós pályázatot, de a brüsszeli ellenőrzés kiderítette, hogy végül sorsolás sem volt. A piaci pletykák szerint tíz százalékos részesedésért lehetett volna pályázatot nyerni – többek között ilyen anomáliáktól sem voltak mentesek az uniós támogatások. De olyan pályázat is volt, amelynél felmerült a gyanú, hogy a későbbi nyertes számára szabták a tendert: amikor egy milliárdos közbeszerzésen nyert egy egyetlen főt foglalkoztató, lezárt üzleti évvel nem rendelkező cég is elindulhatott.

Brüsszel valószínűleg ehhez hasonló visszaélések után vizsgálódik, és nem csak a mérnöki kamarai tagság és a magyar nyelv kötelező ismerete miatt tartja vissza a forrásokat, ahogy azt a kormány állítja. Harangozó Gábor, az MSZP elnökségi tagja ez ügyben több kérdéssel is fordult korábban a miniszterelnökhöz. Az MSZP arra kíváncsi, mióta ismeri az Európai Bizottság kifogásait a kormány, pontosan mik a kifogások, melyik operatív program mikor állt le, és miért nem tájékoztatták előbb a közvéleményt.

szerző:Benedek Noémi / Népszava

Punished for mistakes made ​​in Brussels

Up to 125 billion forints May Impose sanctions Hungary for the European Commission noted in the audit of the operational programs woes . According to the government ‘s Concerns about the timing and quality of both shows : Political Bagatelle nyomásgyakorlásról is due deficiencies . Brussels did not betray the detailed Reasons When Examined problems in other EU Countries .

Impose a fine of not more than 25 percent of Hungary to the European Commission (EC) is EUR 125 billion would be – push public television in an interview Csepreghy Belgrade . Deputy Secretary for the Prime Minister’s development programs Emphasized the essence of the sanctions can not harm the Concerned Project Funded by the EU , but the money is not lost . About the Secretary of State , This Means That some of the bills sent to the Union – the EC does not pay , but the Amount of the penalty in question may be re -tender – subject to the agreement. So basically more development take place in Hungary and in Several parts of the state will be Funded , as it had been CALCULATED .

John Lazar , leader of the Secretary of State for Prime Minister’s Office on September 9, DISCUSSED in Brussels on the issue . Csepreghy , after 9 September 10-11 to start the program again , and within a few months of fennmaradóakról Reached agreement as well.

It Seems That pressing both the government and the union of the agreement is Likely in 2012, Discovered During Procedures to remedy any shortcomings on monitioring . Therefore , the government has no plans to take the case to the European Court of Justice , so the level of sanctions only hurt Argue Brussels . If the solution of the case to the European Court of Justice to wait until a final judgment is handed down in the country could lose the Amount Involved – said Eniko Gyori , Union Minister of State for the Ministry of Foreign Affairs press conference in the V4 meeting held in Balaton. The Secretary of State , the suspension was not unexpected , since the union approach the end of the development period ” sweep” held the tender . Eniko Gyori , however it did not add to the operational programs have been stopped in the Championship last summer .

Hungarian engineers prefer ?

Serious deficiencies in the contest Examinations for the operational programs and the payment of money in the audit practice of the European Commission (EC). For example , found discriminatory harm and / or were disproportionate to procurement requiring engineering expertise in terms of Selecting applicants . The auditors Declared it a discriminatory practice requiring engineering expertise to public procurement requirement to submit their national pre -engineering chamber registrations and negotiation command of the English language . This condition of EU free movement of capital , limiting competition to classify .
Currently , it is Certain hurt the European Commission (EC) is not suspended in 15 operational programs , only two of the Funding : the one to the salaries Divided by the NDA , in the other , the Economic Development Operational Programme , Which has almost all the money ran out. In July , however , the news came too hurt hurt the NDA Trump -up grounds for rejecting the Proposals : to avoid detection , there is no money for the agency .

Sort the Urgency of the situation, it will expire on December 31 of the current seven -year EU cycle , the Amount of Which is not valid , winning projects , the money you lose . Csepreghy Belgrade Explained hurt the ECJ Concerns about Frivolous , John Lazarus implied right to Political motives Brussels seeks EU funds to keep at bay the Hungarian government . Recurring motifs That Government Communication : A memorable to the overhead reduction is “to be protected ” from Brussels as the Hungarian government , ” he stepped foot in multi- national companies . ” However , there is no question of Political military campaign against the Hungarian government : the Visegrad Countries are grappling with similar problems . The 444.hu for this by showing the Czech Republic, Poland and Slovakia in charge of the EU ‘s support for the Minister Explained . The ECJ has Informed the press : deficiencies in relation to the transparency of the selection of projects and the procurement ASSESS Selection Criteria for the issue of discrimination and disparity determination . This is based on corruption Cases Likely harm Brussels is looking for , not just in engineering problem – member chamber .

Us stick to the sources < / strong >

The sanctions in Brussels on the one hand threatens harm the budget Should take tenders from EU funds Implemented mostly – and this could jeopardize the fiscal deficit target . Furthermore , the time constraint is a problem : the new calls Because it takes time .
Constantly ködösít the government Regarding how EU funds have not been out to tender . In April this year , When the NDA Zoltan Petykó resignation , saying : approximately USD 8,200 billion in EU Funding amounting to nearly 100 per cent of applications already published a notification to the NDA and 95 per cent have been tied down . In contrast , a few weeks ago , When John Lazarus took over management of the NDA , said: HUF 500 billion was not even a contest .

The current EU Budgetary cycle of the Transport Operational Programme ( TOP ) grant of USD 450 billion in 2175 billion still to be spent by the end of the year – said on Wednesday the Ministry of National Infrastructure Development Secretary , Paul Völner . The Remaining 450 billion , 55 billion already contracted for 367 billion going to the public , and £ 28 billion has not been out awards – presented the data Lopper Daniel , Head of Communications of the National Infrastructure Development (NIF ) Ltd. . In the Following , the 2020 EU budget cycle is expected to support the TOP of U.S. $ 1.200 billion , and the EU in the forefront of rail improvements – Explained .

Transformation mania

” Reckless , corrupt , opaque , unwieldy , people Humiliating Candidates Vulnerable Effectiveness judgment and the government and people were tender system for the power position: this pigsty ” – Characterized by Prime Minister Viktor Orban in the Hungarian EU Funding would be distributed Supervisory System of Institutions after the change of government . As is known, avoiding the Orbán government came to power virtually smashed the NDA : reorganization catchwords laid off 117 people, and 173 were admitted to – it’s the end of 2010 gave rise to Considerable concern in the EU . Because of the reorganization was Practically one and a half years in the use of EU funds . Was after the 2010 change of government , the head of the NDA Petykó Zoltan , who is close to the government Viewpoint owner and CEO of the Institute . Petykó resigned in April this year : the Decision Argue That the commission has undertaken only as long as the NDA organization make it work . In July this year , the NDA super vision of the Prime Minister’s Office Charged the government , hurt the EU’s resources now John Lazar , Minister of State for Prime Minister’s senior leadership to Decide .

Under the new cleansing action of John Lazarus Call on NDA : with all the support During the 2007-2013 contract look through . Governments are looking for offshore companies : They are curious to 2007th The Beneficiaries of contracts since January , what else shareholder backgrounds . Csepreghy Belgrade Deputy Secretary for the Prime Minister’s priority development programs pointed out earlier hurt hurt the Basic Law can be given any government grant is transparent ownership structure of companies . The Assistant Secretary said sanctions are hurt Not possible assistance to the entry into force of the Basic Law of Treaties , Which are off-shore or opaque ownership structure , company was , but ” the public have a right to know ” about These Issues. The term ” offshore ” search shows Lazarus bottom expectations of the agency to the point harm its employees Represent Interests English even against Brussels , as ground conditions within the EU is not in the reason , if an offshore company backgrounds . So the expectations are Clearly Political in nature .

mist , the next development cycle < / strong >

The NDA is Likely to March, largely absorbs the energies of tens of Thousands of support contract review and resolve operational Funding for the program , although in 2014, a new grant period begins . This preparation Should begin as soon as possible to the scheme taking full advantage of Hungary . The government has much nailed down to 60 percent in this cycle of EU funds Intended to be paid to Improving Competitiveness . The design tasks even see the USD 1.2 billion in Budgetary Resources in National Economic Planning Office ( NTH ) , Established under the Minister Gyorgy Matolcsy also disclosure under the operational programs will be completed in the next cycle the end of the year . Previously seen the light of day is Planned harm the NDA at this year ‘s cycle takes you through yet , but the policy aspects of the new cycle will be Divided among the various ministries – but it Seems That this is yet another great transformation abandoned by the government .

needed < / strong > simpler application system

Accelerate the use of resources really need to issue to build a new structure , a new reorganization to the correct device . The State Audit Office (SAO ) Examined in January as part of a survey covering 13 Countries on how to make more efficient use of EU funds . The SAO has Evaluated the questionnaire for Beneficiaries – Operators, Local Authorities , Non – Governmental Organizations – Experiences . Most of the comments and suggestions of electronic and on- line management of extensions connected.

The respondents Suggested Including the introduction of electronic signatures , the development of the Single Monitoring Information System , or hurt it Should Be Possible applications for projects and ügyintézésére electronic submission of the application until the project is closed. So could accelerate the Procedures and paperwork – and thus costs – would save the Beneficiaries and the Authorities . Respondents in the number of documents to be Submitted Several Proposals to Reduce the Size and the Candidates , and to Develop further the project ‘s administrative interface has been made ​​. More specific Proposed to speed up and simplify the Procedures . In Addition, bottom respondents pointed to the direct customer service , and the Possibility of personal consultation.

EU aid draw

Particular way, by drawing lots to Decide They wanted an EU Proposal , but the controls in Brussels Revealed hurt in the end did not draw . Market Rumors Suggest it could have been a ten percent share by tender win – Including SUCH ANOMALIES were not immune from EU subsidies . But it was the bottom of the Project Which raised the harm Suspicion was set for later in the winning tender : when an employer has been no employees , no company has completed financial year could start bottom of the billionaire procurement .

Brussels is Investigating Likely after similar offenses , and not just holding back Because of the chamber membership and resources required knowledge of the English language engineering , as valid by the government . Bell Gabor , the Hungarian Socialist Party board member of Several questions about it before he turned to the Prime Minister . The MSZP is curious , since I know the European Commission ‘s Objections to the government , What exactly are the excuses When each operational program was shut down , and why They were not Informed before the public .

Author: Benedict Noemi / The People’s Voice

Leave a Reply 328 megnézve, 1 alkalommal mai nap |