< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Együttműködés Az ellenzéki szövetség igazi kihívást jelenthet a Fidesznek

| Mobile | RSS

Együttműködés Az ellenzéki szövetség igazi kihívást jelenthet a Fidesznek

Nem állít közös miniszterelnök-jelöltet az MSZP-nek és az Együtt-PM. A két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson. Ezt Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője közösen jelentette be csütörtökön Budapesten. A külföldi lapok által megkérdezett szakértők szerint a megoldás segítségével a baloldal szélesebb választói tömeget tud megszólítani, mint ha teljes körű szövetségre lépett volna. Ha viszont maradnak a konfliktusok, akkor a Fidesz könnyedén győz majd.

Elemzők szerint az MSZP és az Együtt-PM megállapodása segíthet a két pártnak, hogy maximalizálják esélyeiket a jövő tavaszi választásokon, mert minél kevesebb jelölt indul a kormányellenes oldalon, mindegyiknek annál nagyobb a reménye a győzelemre.

Fodor Csaba a Nézőpont Intézettől azt mondja, hogy a választási rendszer logikája alapján a bonyolult egyezség nem csökkenti az ellenzék kilátásait a lehető legtöbb mandátum megszerzésére. László Róbert/Political Capital egyetért kollégájával, de azért hozzáteszi, hogy a közös lista egyszerűbb és világosabb lett volna, bár nem feltétlenül lett volna hatékonyabb.

Tavasszal az új szövetség közösen a szavazatok mintegy ötödére, míg a Fidesz hozzávetőleg egyharmadára számíthat. Fodor Csaba úgy gondolja, hogy a jogosultak között nagyjából 10 %-ra tehető azoknak az aránya, akik le akarják váltani a jelenlegi hatalmat, de nem tudják, hogy melyik ellenzéki pártra voksoljanak. László Róbert viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az Együtt 2014 a kompromisszum révén megkaphatja jó néhány olyan ellenzéki választó szavazatát, aki nem szeretné a szocialistákat támogatni. Ezzel szemben – hangsúlyozza Fodor Csaba – nehezebb lehet azokat megnyerni, akik egységes alternatívát vártak a fiatal demokratákkal szemben.

Mindketten úgy ítélik meg ugyanakkor, hogy a megállapodással alighanem csökkentek Bajnai Gordon miniszterelnöki esélyei.

Reuters
Egyesítette erőit a két fő ellenzéki párt – a szövetség igazi kihívást jelenthet a Fidesznek, amely idáig profitált a baloldal mély megosztottságából.

A fiatal demokraták határozottan vezetnek ugyan a közvélemény kutatásokban, de a választók kb. fele határozatlan és a gazdaság alig növekszik a tavalyi visszaesés után. Krekó Péter/Political Capital úgy véli, hogy a megoldás segítségével a baloldal szélesebb választói tömeget tud megszólítani, mint ha teljes körű szövetségre lépett volna. Akik ugyanis nem kedvelik Bajnait, azok most Mesterházyra voksolhatnak és viszont.

A kormányellenes erők nyerhetnek ebből a felállásból, ha országos szinten félreteszik az ellentéteiket és mindkettő Orbán ellen küzd. Ez segíthet nekik, ha viszont maradnak a konfliktusok, akkor a Fidesz könnyedén győz majd – mutatott rá Krekó.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |