< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Éles berlini szócsaták

| Mobile | RSS

Éles berlini szócsaták

Tegnap a német parlamentben, a Bundestagban folytatódott a vita Angela Merkel kancellár és a szociáldemokraták kancellárjelöltje, Peer Steinbrück között. Ez az összecsapás azonban valamelyest élesebb volt, mint amit a tévénézők láthattak vasárnap este. Merkel a képviselők előtt 35 percen keresztül méltatta koalíciójának eredményeit.

“Nagyszerű gazdasági eredményekről” beszélt. Elismerte ugyan, hogy magas a munkanélküliek száma, a legutóbbi statisztikák szerint 3 millió körüli, de hozzátette, a foglalkoztatottak aránya is minden korábbinál magasabb, ami – megfogalmazása szerint – a bölcs politika eredménye. Méltatta az anyák számára előnyös gyermekfelügyeleti programok kiterjesztését.

Újraválasztása esetén kilátásba helyezte a megújuló energiaforrásokról szóló törvény átalakítását. (Több német energiacég támadta a kormányt energiapolitikája miatt, mert az atomenergia felszámolásával az erőművek több tartományban elérték kapacitásaik határát, ráadásul a megújulóból energiaforrásokból előállított áram ára igen magas.)

Merkel elítélte a rasszista, bevándorlók elleni támadásokat. Beszédét követően hosszasan ünnepelték a kereszténydemokrata és keresztényszocialista képviselők.Peer Steinbrück támadta Merkelt, aki szerinte csak arról beszélt, mi lesz a jövőben. “Óhatatlanul azt kérdezi az ember, mi történt akkor az eltelt négy évben?” – tette fel a költői kérdést.

A koalíció szerinte rosszul kezelte az euróválságot. A Görögországgal kapcsolatos intézkedések csak ahhoz vezettek, hogy Athénban nem indulhatott be a növekedés – vélekedett. Az SPD kancellárjelöltje, aki 25 percig beszélt, azt közölte, újrakezdésre van szüksége Németországnak. Ez volt az utolsó szócsata Merkel és Steinbrück között a szeptember 22-i választásig.

R.T. / Népszava

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |