< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tarlós jobbra lépett

| Mobile | RSS

Tarlós jobbra lépett

2013. szeptember 4. | hozzászólás | Közélet

Felfüggesztette Tarlós István a Madách Színházat vezető Szirtes Tamás prémiumának kifizetését, csak mert a Jobbik váratlanul bejelentette, feljelentést tesz hanyag kezelés miatt. A párt szerint ugyanis a színház mintegy 19 milliós veszteséget halmozott fel. Csakhogy a mérlegadatok szerint éppen ellenkezőleg: 9 milliós nyereséget produkált. A kevésbé jól teljesítő Új Színházat vezető Dörner György viszont gond nélkül megkapta 3,3 milliós jutalmát.

Érdemi vizsgálat nélkül, a korábbi hasonló döntések felülvizsgálatát mellőzve, “bemondásra” döntött a főpolgármester arról, hogy felfüggeszti a sikeres Madách Színház igazgatójának tavalyi munkája után járó prémiuma kifizetését. Azután, hogy egy órával korábban a Jobbik bejelentette, indokolatlannak tartja a jutalmat, sőt feljelentést tesz hanyag kezelés miatt, mert szerintük a teátrum veszteséges. Ám hivatkozásuk a gazdasági társaságok működésének logikája szerint nem is igaz.

Azt ugyanis a Szirtes Tamás igazgatónak 4,56 milliós prémiumot javasló főpolgármesteri előterjesztés is leírta, hogy a teátrumot működtető, önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. 2012-es mérlegének közhasznúsági mellékletéből a 18,7 milliós veszteség matematikailag ugyan kimutatható , de “nem a valós helyzetet tükröző adat”. A vállalkozási tevékenység ugyanis több mint 34 milliós pluszt mutat, azt csak a közhasznúsági jelentésben elvárt számítási mód – az erre a bevételre ráosztott arányos költségek levonása – viszi mínuszban. Egyébként pedig a kft tevékenységét, így a színház “teljesítményét” összességében -és a gazdasági logika szerint is – reálisan mutató adat, az adózott eredmény már 9 milliós plusz mutat.

Ezt azonban Volner János jobbikos fővárosi képviselő nem vette figyelmébe, és a jelek szerint Tarlós István sem. Ad hoc döntése bejelentésekor a főpolgármester azt mondta, a Jobbik által váratlanul közöltek “meglepték”, noha ő volt a prémiumról szóló előterjesztés javaslattevője. Döntése azért is érthetetlen, mert több “mentő körülményt” is felsorolt. Például azt, hogy a színházigazgatók teljesítményét képtelenség csak a pénzügyi helyzet alapján értékelni, ráadásul a Madách sikeres, szinte mindig “teltházzal játszik”. Hozzátette: az intézmény 244 milliós bérleti díjat fizetett a fővárosnak, és az évek során 810 millió forint eredménytartalékot is felhalmozott. Mindezek ellenére “bedőlt” a főpolgármester a Jobbiknak.

Pedig nemrég két másik – Szirtessel szemben inkább jobboldaliként elkönyvelt – igazgató hasonló nagyságrendű jutalmában nem talált kivetni valót. Az Új Színházat vezető Dörner György például úgy kapott 3,3 milliós prémiumot, hogy tavaly a teátrum elvesztette korábbi nézői egyharmadát, és csak mintegy 40 ezer látogatója volt, míg a Madách megtartotta 224 ezer nézőjét. Arányaiban ugyancsak jobban járt Dörner: színháza 1,1 milliós profitja 3,3 milliós jutalmat ért, míg Szirtes a 9 milliós nyereség után is csak 4,5 milliós prémiumot kapott volna. A József Attila Színházat dirigáló Nemcsák Károly szintén megkapta 3,7 milliós jutalmát, jóval kevesebb bevétel és hasonló nagyságrendű nyereség után, mint amit a Madách produkált.

Szirtes Tamás prémiumáról tehát egyelőre nem hozott végleges döntést a közgyűlés, amelynek tagjai a tegnapi ülés kezdetén néma főhajtással tisztelegtek a nemrég elhunyt Horn Gyula volt kormányfő és Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok emléke előtt. Döntöttek viszont arról, hogy Bán Teodóra vezetheti 2014 nyaráig a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-t, miután az eddigi ügyvezető, Vitézy Zsófia elnyerte a brüsszeli kulturális intézet vezetői posztját. (Már munkahely-váltásának ismeretében jutalmazta meg egyébként a közgyűlés 4 millió forinttal a nyár elején Vitézy Zsófiát, aki amúgy Orbán Viktor kormányfő unokatestvére és a Budapesti Közlekedési Központot vezető Vitézy Dávid féltestvére.)

Tegnapi döntései között 30 millió forintot szavazott meg Budapest idei műemléki keretébe a közgyűlés, amely döntött arról is, hogy a közterület-felügyelők által elkobzott ruhaneműket és egyéb tárgyakat az önkormányzat szociális intézményei kapják meg. Visszavonta a testület továbbá azt a határozatot, amely szerint a nyíltan zsidógyűlölő Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. A főpolgármester nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen javaslatot tett a közterület-elnevezés ügyében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), de úgy tudjuk, az MTA illetékes testülete – melynek véleményét csak a nemzetközi botrányt kavart átnevezés után kérte ki Tarlós – nem javasolta, hogy Horthy kedvenc antiszemita írónőjének nevét közterület viselje. Egyúttal arról is döntött a közgyűlés, hogy az önkormányzati választásokig semmilyen közterület elnevezésén nem változtatnak.

Jóváhagyta a testület a Margitsziget “einstandját” is: a sziget feletti teljes közigazgatási ellenőrzés átvételét előíró törvény hatályba lépése után ez már csak formális jóváhagyás volt, pedig nemrég egy vélemény-nyilvánító helyi népszavazáson az ott élők kétharmada utasította el ezt.

Az állam miatt vesz fel hitelt a BKK?

A “likviditási kockázatok” kivédése miatt 2 milliárd forintos folyószámla-hitel felvételét engedélyezte a közgyűlés a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK), amely ugyan csupán biztonsági tartalékként tekint a menetdíj-bevételekkel fedezett hitelre, de várhatóan szüksége lesz rá, mivel a főváros vezetése és a kormány korábbi sikerpropagandájával szemben nem biztosított idén a BKV működőképessége. Ez a 2 milliárd még kevés is lesz, mivel nemrég kiderítettük: a főváros 7 milliárd forintnyi állami támogatást vár hiába. A rossz hírt nem osztotta meg a BKK hitelfelvételéről szóló előterjesztésnél a városvezető a közgyűléssel, és a Városháza nem is tiltakozott az ellen, hogy a kormány becsapta, pedig a hiányzó pénz az idei teljes állami támogatás csaknem harmada. Ráadásul az eredeti, összesen 24 milliárd is kevesebb lett volna, mint amennyit az előző, szocialista kormányok fordítottak a BKV-ra.

A pénzről amúgy ellentmondásos nyilatkozatok ismertek, hiszen a nemzetgazdasági tárca lapunknak gyakorlatilag letagadta a főpolgármester korábbi bejelentését a pénz augusztus 15-ig történő folyósításáról. Összehasonlításul: a BKV-nál készülő mintegy 150 fős leépítéssel mintegy 750 millió forintot takarítanak meg, a hiányzó pénz kigazdálkodásához tehát legalább minden nyolcadik dolgozót, legalább 1400 embert kellene elküldeni, ami a fővárosi közösségi közlekedés összeomlásához vezetne. Pedig már a 150 fős leépítés – amely az új buszok alvállalkozói üzemeltetése miatt vált szükségessé – miatt is mintegy százan tüntettek tegnap a fővárosban annak a szakszervezetnek a szervezésében, amely – másik kettő érdekképviselettel szemben – nem írta alá a csökkentett, eredetileg 200 fősre tervezett leépítésről szóló megállapodást a cégvezetéssel.

Lengyel Tibor / Népszava

Leave a Reply 136 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: