< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A fűtési szezonnal újabb rezsicsökkentés lesz

| Mobile | RSS

A fűtési szezonnal újabb rezsicsökkentés lesz

2013. szeptember 6. | hozzászólás | Közélet

11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára, a bankokat arra szólítják fel, november 1-jéig javítsák a devizahitelek hibáit, kiszélesítik a családi adókedvezményt – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője.

11,1 százalék

A fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője Visegrádon, a kormánypárti frakciószövetség évadnyitó ülésének helyszínén. Rogán Antal azt mondta, az újabb rezsicsökkentés vagy október 15-én, vagy november 1-jén lép hatályba. A 11,1 százalékos mértéket azzal magyarázta, hogy így csökkenhet a tavaly decemberi árakhoz képest az áram, a gáz és a távhő ára összesen 20 százalékkal idén decemberre. Idén január 1-jével egyébként 10 százalékkal csökkent az említett három közszolgáltatás ára.

Kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt

A sajtótájékoztatón Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról a döntésről számolt be, amely szerint kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, így azt a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni, segítve ezzel a kisjövedelmű, gyermekes családokat.
Szavai szerint mindez körülbelül 260 ezer családnak könnyíti majd meg a helyzetét, és ezzel összesen mintegy 50 milliárd forint marad a családok zsebében.

Harrach Péter emellett arról is szólt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja a családi csődvédelem intézményét, amelyről jelenleg zajlik a tárcák közötti egyeztetés.

Rogán Antal az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy a családi adókedvezményt január 1-jével biztosan kiterjesztik, segítve ezzel az alacsony keresetű családokat. A KDNP javaslata azért jó, mert 260 ezer családnak többletjövedelemmel jár együtt, 110 ezer család esetében pedig “a bruttó jövedelem gyakorlatilag nettóvá válik” – mutatott rá.

Gyed extra

Azt is közölte, hogy az úgynevezett gyed extra bevezetése is szóba került a tanácskozáson, ahol a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy dolgozza ki a részletes szabályokat, és a költségvetéssel együtt “hozza vissza” a témát a parlament elé. A garanciális elemeket még ki kell dolgozni – hangsúlyozta. A gyed extra a kismamák munkaerő-piaci visszatérését segítené, lehetővé válna ugyanis, hogy ha a gyed lejárta előtt akarnak munkába állni, akkor akár egy év alatt megkaphassák azt a teljes támogatást, amely a gyed keretében járna – ismertette korábban a frakcióvezető.

A bankok javítsák ki a devizahitelek hibáit

A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára – közölte Rogán Antal. A Fidesz a devizahitelek kialakulásáért és elterjedéséért a bankokat tartja felelősnek, ez egy hibás termék, amelynek létrehozásakor “becsapták az embereket, mert nem árulták el a valódi kockázatokat” – nyomatékosította Rogán Antal.

Szerinte alapvetően úgy kell igazságot szolgáltatni a devizahiteleseknek, hogy annak terheit a bankoknak kell viselniük, és elsősorban az ő feladatuk, hogy “a devizahitelesek számára helyreállítsák azt a helyzetet, amit ők a maguk részéről várható kockázatként mérlegelhettek abban az időszakban, amikor a hiteleket felvették”.

Kijelentette: ha a pénzintézetek november 1-jéig nem javítják ki a devizakölcsönök hibáit, és nem módosítják a szerződéseket az ügyfelek javára, arra az esetre a kormánypárti frakció felhatalmazta a kabinetet, hogy megoldási javaslatát – akár a bankok kárára – terjessze be a parlament elé, amely még idén dönteni fog róla.

Forintosítást jelentene

Újságírói kérdésre válaszolva a frakcióvezető azt is megfogalmazta, hogy ha a bankok november 1-jéig nem módosítják a devizahitel-szerződéseket, a várható parlamenti döntés iránya “elég egyértelmű”, ugyanis a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni, “és ezeknek gyakorlatilag a forintosítását végrehajtani”. A szakminisztérium javaslata már nagyjából összeállt, de a tárca bármikor készen áll szakmai konzultációra – jegyezte meg.

A politikus hangsúlyozta ugyanakkor azt is, az nem indokolt, hogy a devizahitelesek jobban járjanak annál, mintha ugyanabban az időszakban forintban adósodtak volna el.

Egyeztetést várnak

Szintén kérdésre Rogán Antal azt mondta, most azt várják a pénzintézetektől, hogy üljenek le a devizahitelesek képviselőivel, egyezzenek meg velük, és ha ez nem történik meg, “belép” az állam. Azt is hozzátette, hogy szerinte nem fenyegeti veszély a bankrendszert.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint ma Magyarországon körülbelül 510 ezer olyan devizahitel van, amelynek esetében a lakás veszélyben forog. Bár a végtörlesztéssel, az árfolyamrögzítéssel és az eszközkezelővel már eddig is segítettek mintegy 360 ezer családnak, azonban azokat is támogatni kell, akik ma még “a devizahitelek régi terheit nyögik” – mondta.

Személyi kérdésekről nem volt szó

Csütörtöki tájékoztatóján végül kijelentette, hogy a visegrádi frakcióülésen személyi kérdésekről nem volt szó. A politikus ezzel kommentálta a fideszes választókerületi elnökök menesztéséről szóló sajtóhíreket, amelyeket egyébként találgatásoknak minősített. Jelezte, hogy ez a téma nem a frakció, hanem az elnökség asztalára tartozik.

Rogán Antal a sajtótájékoztató végén közölte, a frakcióülést délután folytatják, egy áramszünet után, amely – mint fogalmazott – “szinte kísértetiesen akkor” történt, amikor a rezsicsökkentés végső számáról megállapodtak.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 182 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: