< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán: a bankoknak meg kell hajolniuk – percről percre

| Mobile | RSS

Orbán: a bankoknak meg kell hajolniuk – percről percre

Orbán: a bankoknak meg kell hajolniuk – percről percre

Orbán Viktor szerint sikeresen küzdöttünk a magyar emberek és az ország függetlenségét aláásni kívánó nemzetközi erők ellen. A bankoknak mostanra rá kellett jönniük, hogy a kormány erősebb náluk, ezért meg kell hajolniuk. A miniszterelnök megismételte a pénzintézeteknek adott ultimátumot: november 1-ig módosítaniuk kell a devizahitelesek szerződéseit, vagy különben a kormány lép. Az ellenzék szerint Orbán nem ebben az országban él, és nem Magyarország teljsít jobban, hanem a kormányközeli oligarchák.

Révész Máriusz a gyerektámogatási rendszerről
szeptember 09.hétfő 17:11

Révész Máriusz a kormányzati gyerektámogatást dicsérte. Úgy folytatta: az adókedvezménnyel nem tudott eddig mindenki élni. De most egy jogszabály-módosításnak köszönhetően fog. Cséfalvay válaszában megerősítette a gyerektámogatásnak a járulékokra történő kiterjesztését. Viszontkérdésében Révész „fontos áttörésnek” nevezte a gyerektámogatási rendszer módosítását.

Ezzel vége az azonnali kérdéseknek.
Tállai: „ne a Belügyminisztériumot kérdezze erről”
szeptember 09.hétfő 17:04

Szél Bernadett szerint egymillió új munkahelynek „a közelébe sem került Magyarország”. 2011 óta csökken az alkalmazásban állók száma – tette hozzá. Tállai András államtitkár szerint a foglalkoztatottak száma 3,94 millió, és ez tízéves rekord. A munkanélküliek száma is csökkent – tette hozzá. „Olvassa alaposabban a KSH adatait és ne a Belügyminisztériumot kérdezze erről” – mondta.

Szél azt mondta: a közfoglalkoztatás a Belügyminisztériumhoz tartozik. Tállai úgy vélte: 226 ezer közfoglalkoztatott van, „és ők értéket termelnek”.
Pálffy István: „kegyelmi pillanat”
szeptember 09.hétfő 16:56

Pálffy István Verespatak ügyében tett fel azonnali kérdést. Azt mondta: a verespataki bánya megnyitása elől elhárult minden akadály. Ez sokkal veszélyesebb lehet, mint a tiszai ciánszennyezés 2000-ben vagy a devecseri katasztrófa 2010-ben. Mit tesz a kormány a beruházás ellen? – kérdezte a kereszténydemokrata képviselő.

Németh Zsolt külügyi államtitkár a 2000-es ciánszennyezést Csernobilhez hasonlította. Úgy folytatta: a magyar kormány már kifejtette, hogy ellenzi a bánya megnyitását. Hozzátette: a román miniszterelnök hétfőn bejelentette az idevonatkozó törvény visszavonását.

Pálffy szerint ez „kegyelmi pillanat”. Hozzátette: az idevonatkozó nemzetközi egyezmény szerint adatvédelmi kötelezettsége van Romániának.

Romániában máshol is szeretnének ciános technológiával aranybányát nyitni – közölte Németh.
Lezsák megvonta a szót Nováktól
szeptember 09.hétfő 16:48

Novák Előd a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozását kérte számon a miniszterelnöktől, majd Martonyi János ügynökmúltjáról értekezett. Lezsák Sándor félbeszakította Novákot, mert szerinte Martonyi ügynökmúltja nem bizonyított. Mivel Novák folytatta Martonyi ügynöközését, Lezsák megvonta tőle a szót.

Válaszában Orbán hangsúlyozta: egy AB-határozat miatt nem jöhetett létre a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Novák azt kérte: az ügynökkérdés rendezésében Orbán „ne várja meg a Jobbik kormányra kerülését”.

Orbán szerint fontosak mindehhez a szilárd alapok. Közölte: Martonyi egy idevonatkozó perét megnyerte.
A kormány megmenti a Pető Intézetet
szeptember 09.hétfő 16:43

Pál Béla a Pető Intézet „csődközeli helyzetéről” tett fel azonnali kérdést. A szocialista képviselő hangsúlyozta: világszerte elismert intézményről van szó. A reagáló Hoffmenn Rózsa államtitkár válaszában a Pető Intézet egy közelmúltbéli közleményét olvasta fel. Eszerint az intézet már 2005-től súlyos anyagi gondban van. „Bízunk szponzorok és egyéb adakozók segítségében” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az állam is beszáll a megmentésbe. Viszontválaszában Pál Béla a stadionépítés összegeit sorolta. Hoffmann erre közölte azokra számítanak szponzorként, akik 2005-től csődbe vitték a Pető Intézetet.
Soltész Miklós elmúltnyolcévezett
szeptember 09.hétfő 16:35

A fideszes Talabér Márta a családtámogatási rendszerrel kapcsolatban tett fel azonnali kérdést. A reagáló Soltész Miklós államtitkár válaszában rendesen elmúltnyolcévezett. Kiderült: pár év múlva az egyetemistákat is támogatni kívánja a kormány.
Orbán szerint magasak az adók
szeptember 09.hétfő 16:28

Az LMP-s politikus az országnak a versenyképességi világranglistán történt süllyedését kérte számon a miniszterelnökön.

Válaszában Orbán hangsúlyozta: szerinte is magasak az adók. Szerinte 2010-ben „csődben voltunk, a gödör alján”, de az elmúlt három évben radikálisan nőtt az adófizetők száma.

A versenyszférában 1,8 millió ember dolgozik „ők tartják el az országot” – reagált Vágó Gábor. Hangsúlyozta: a Daimler-Benz nem Magyarországra tervezi következő beruházását, nem véletlenül. Orbán szerint Vágó lenézi a közmunkásokat.
Orbán: „a magyar egy veszélyeztetett fajta”
szeptember 09.hétfő 16:21

A jobbikos politikus a kormány népesedéspolitikáját bírálta. Szerinte a magyarságnak dominánsnak kellene lennie a Kárpát-medencében. Ehelyett százezrek vándorolnak ki.

Orbán szerint „a magyar egy veszélyeztetett fajta”, de ez a közvélemény nagy részét nem nagyon érdekli. Magyarországot olyan hellyé érdemes tenni, „ahová érdemes hazajönni”. Hozzátette: most dolgozi a kormány a GYED extra bevezetésén.

A viszontkérdező Z. Kárpát szerint ki kell egyenesíteni a korfát. Megtérülne egy állami lakásépítési program – tette hozzá.

A kormány visszaadta az elmúlt három évben, amit a kommunisták elvettek – hangsúlyozta viszontválaszában Orbán Viktor.
Rogán szocialista, gyurcsányista és bajnaista képviselőket emlegetett
szeptember 09.hétfő 16:19

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagál. (MTI)
Gőgös a Pápai Húskombinátról
szeptember 09.hétfő 16:14

Gőgös Zoltán a Pápai Húskombinátot érintő csődeljárással kapcsolatban intézett azonnali kérdést Orbán Viktor miniszterelnökhöz. „Hogy lehet ezt a vállalatot kihúzni a csődből?” – kérdezte.

Válaszában Orbán hangsúlyozta: a kormány foglalkozott a kérdéskörrel. Közölte: a kormány megpróbálja életben tartani a gyárat.

A volt mezőgazdasági államtitkár szerint a huzonhét százalékos ÁFA-t kellene csökkenteni.

Orbán Viktor keményen visszaszólt a szocialista agrárpolitikusnak.
Kormánypárti interpelláció II.
szeptember 09.hétfő 16:06

Bár számos alkalommal megírtuk, hogy az interpelláció klasszikus ellenzéki műfaj, a kereszténydemokrata Tarnai Richárd mégis interpellációra ragadtatta magát. Mivel Rétvári Bence államtitkári válaszát a kormánypárti képviselő elfogadta, ezért arról nem szavazott a Ház.

Ezzel vége az interpellációknak.
Staudt: szűkre szabott pályázati kritériumok
szeptember 09.hétfő 15:59

Staudt Gábor egy, állami tulajdonban lévő gépjárművekre kiírt javítási pályázat körüli ügyekre kérdezett rá. Szerinte a pályázati kiírás egy cégre született meg.

A reagáló Kontrát Károly államtitkár szerint ezzel a pályázattal az állammagas színvonalon karbantartja a kocsikat és ezzel milliárdokat spórol meg.

Az ellenzéki politikus szerint a pályázati kritériumok szűkre vannak szabva. Nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 202 igen 56 ellenében, egy tartózkodással igen.
Tóth Csaba a pénztárgépekről
szeptember 09.hétfő 15:51

A szocialista Tóth Csaba a pénztárgépek körüli anomáliákkal kapcsolatban interpellált. „A vállalkozások csak újabb terhet kapnak a nyakukba” – hangsúlyozta. Milyen újabb „sarcokkal” pótolja a kormány a bevételkiesést.

Cséfalvay Zoltán államtitkár hangsúlyozta: az átállásra türelmi idő volt augusztus 31-ig. A kormány megtette a megfelelő lépéseket – mondta.

Tóth Csaba nem fogadta el a választ, a kormánypárti többség azonban 204 igen szavazattal, 75 ellenében, egy tartózkodással igen.
Kormánypárti interpelláció
szeptember 09.hétfő 15:41

Bár számos alkalommal megírtuk, hogy az interpelláció klasszikus ellenzéki műfaj, a fideszes Németh Szilárd mégis interpellációra ragadtatta magát. Mivel Fónagy János államtitkári válaszát a kormánypárti képviselő elfogadta, ezért arról nem szavazott a Ház.
Osztolykán: ez kötelező napközi
szeptember 09.hétfő 15:34

Osztolykán Ágnes, az LMP oktatáspolitikusa szerint a kormány az oktatáspolitikában az esélyegyenlőtlenségeket növeli. A kötelező napközinek semmi értelme – hangsúlyozta. Szerinte ami most életbelépett, az nm egész napos iskola, csak kötelezővé tették a napközit. Hogy lesz ebből esélyegyenlőség? – kérdezte az ellenzéki politikus.

Hoffmann Rózsa államtitkár visszautasította Osztolykán állításait. Szerinte van egész napos iskola, mint lehetőség. Úgy folytatta: az iskolákban nem kötelező a diákoknak bent maradni, „mert a szülő elkérheti”. Azt mondta: „súlyos szakmai tévedés ezt kötelező napközinek nevezni”.

Osztolykán nem fogadta el a választ, „mert nem is kaptam választ a kérdésemre”. A kormánytöbbség 229 igen szavazattal, 46 ellenében, négy tartózkodással elfogadta azt.
Budai Gyula: „azt a mulasztását, amit elmulasztott”
szeptember 09.hétfő 15:24

A jobbikos Magyar Zoltán a pályázatok kormányzati kezelését bírálta, különös tekintettel a földpályázatokra. Szerinte Fidesz-közeli a tőke- és agrárlobbi nyert harmincezer hektárt. Miért nem lehetnek a pályázatok nyilvánosak? – kérdezte.

A reagáló Budai Gyula szerint Magyar „azt a mulasztását” pótolja most, „amit három és fél évig elmulasztott”. Hangsúlyozta: bizonyos földeket azért nem lehet húsz évre meghirdetni, „mert nem jogtiszta a helyzet”.

„Engedje meg, hogy folyamatban lévő ügyben ne foglaljak álláspontot” – folytatta az államtitkár, egy idevonatkozó peres ügyre utalva.

Magyar nem fogadta el az el az államtitkári választ, de az Országgyűlés 201 igen szavazattal, 56 nem ellenében, két tartózkodással igen.
Semjén: „adminisztratív nézeteltérések” az EU-val
szeptember 09.hétfő 15:15

Nemény András szocialista politikus kezdi az interpellációk sorát. Szerinte a miniszterelnök által a lakosságnak írt levél alapján legyőztük az Európai Uniót. A levélből kimaradt, hogy a tizenöt EU-s projektből tizenhármat kifogásolt az Európai Unió valamilyen szabálytalanság. „Meddig kell még közpénzből hazugságot olvasnunk?” – kérdezte az ellenzéki politikus.

A reagáló Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint nem csalás vagy korrupció, hanem „adminisztratív nézeteltérések” miatt történtek kifogások. „A kormány […] megtette a szükséges gyors és határozott lépéseket” – tette hozzá.

Nemény nem fogadta el a választ, a Ház azonban 204 igen szavazattal, 71 ellenében, egy tartózkodással igen.
Cséfalvay elmúltnyolcévezett
szeptember 09.hétfő 14:58

A kelet-közép-európai országokban nem volt nyolc évig olyan kormány, mint az önöké – reagált Józsára az államtitkár, majd kibontotta az elmúltnyolcévezést.

Hangsúlyozta: a mostani kormány alatt megindult az ország felemelkedése a pénzügyi stabilitásnak, a gazdaság nyitottságának és a munkaerő rugalmasságának köszönhetően.

Ezzel vége a napirend előtti felszólalásoknak. Napirend-megállapítás, technikai megszólalások következnek.
Józsa: nincs kiszámíthatóság és jogbiztonság
szeptember 09.hétfő 14:52

A 2014-es gazdasági teljesítmény várhatóan a 2010-es alatt marad, vélte az MSZP gazdaságpolitikai frakcióvezetőhelyette. Szerinte a fideszes adócsökkentés csak a gazdagoknak jó.

Józsa bírálta a kormányzati intézkedéseket. Szerinte nincs kiszámíthatóság és jogbiztonság.
Cséfalvay ismét
szeptember 09.hétfő 14:47

A reagáló Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a Schiffer által említett 340 ezres, a külföldre az elmúlt években emigrált magyarok.

Az adórendszer nagyon kedvező a családalapítás elsegítő támogatás. Az államtitkár egyetértett Schifferrel abban, hogy az élelmiszerlánc minél rövidebb legyen.
Schiffer: „ha most nem lépsz, akkor a gyereked fog”
szeptember 09.hétfő 14:41

Magyarország egy unokák nélküli ország lesz, ha a dolgok így mennek tovább – vélte az ökopárti frakcióvezető. A kormánynak tennie kell fiatalok kivándorlása ellen. Magyarországot élhetővé kell tenni és ki kell szabadítani az oligarchák fogságából – vélte.
Cséfalvay: Magyarország nincs lélegeztető gépen
szeptember 09.hétfő 14:37

A válaszoló Cséfalvay Zoltán államtitkár Bajnai Gordonnak szúrt oda: a politikus nem érti, milyen „válságkezelő kormányról” beszél saját 2009-2010-es szerepével kapcsolatban.

Cséfalvay szerint Magyarország – Ciprussal vagy Görögországgal ellentétben – „nincs lélegeztető gépen”. Magyarország nemzeti reformprogramot vitt végig.
Balczó: megállapodást magyar cégekkel is!
szeptember 09.hétfő 14:33

A Jobbik és az Országgyűlés alelnöke a gazdasági szabadságharcot gyalulta. Szerinte a miniszterelnök „elrugaszkodott a valóságtól”, amikor azt mondta, hogy a gazdasági függés az ő kormánya idején nem csökkent.

Stratégiai megállapodást nemcsak a külföldi multikkal kell kötni, hanem adott esetben magyar cégekkel is.
Rétvári Bence: a magyar nemzet világnemzetté vált
szeptember 09.hétfő 14:26

A Semjénnek reagáló Rétvári Bence államtitkár az ellenzéket bírálta, amiért az a határon túli magyarok szavazati jogát bírálta. Vélt igazságát nemzetközi példákkal próbálta alátámasztani. Hangsúlyozta: a magyar nemzet világnemzetté vált.
Semjén Zsolt kicsit megdicsérte Mesterházy Attilát
szeptember 09.hétfő 14:22

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: augusztus végén beérkezett a félmilliomodik magyar állampolgársági kérelem. Semjén a sajtótól azt kérte, hogy kevésbé baráti országok dezinformatív propagandáját ne vegye át. Kiderült: Semjén Romániára utalt.

Semjén közölte: a kormány így harcol az asszimiláció ellen.

Semjén enyhén megdicsérte Mesterházy Attilát, az MSZP elnök-frakcióvezetőjét, aki elment Erdélybe és megkövette a helyi magyarokat a 2004-es népszavazás miatt.
Szijjártó Péter kezdi a napirend előtti felszólalásokat
szeptember 09.hétfő 14:17

A napirend előtti hozzászólások sorát Szijjáró Péter nyitja meg. Az államtitkár arról beszélt, hogy a kormány most kötötte meg a harmincadik együttműködési megállapodást egy külföldi óriáscéggel.

A politikus hangsúlyozta: az első negyedévben növekedtek a külföldi befektetést. A kormánypárti politikus számos számot sorolt fel a kormány szerinte helyes gazdaságpolitikáját alátámasztandó. „A kormány tovább folytatja azt a munkát, amely a külföldi tőke Magyarországra vonzását célozza” – zárta felszólalását Szijjártó Péter.
Várjunk még a kampánnyal
szeptember 09.hétfő 14:11

Azért nyertünk kétharmaddal, mert előtte önök – nem a Jobbikról beszélek – tönkretették az országot, elvették a béreket. Volt olyan év, amikor 7 százalékos gazdasági zsugorodás volt. Arra hívom fel a figyelmüket, hogy várjanak még kicsit a kampánnyal, előtte még dolgoznunk kell az ország javára.
Orbán: Vona fontos kérdést vetett fel
szeptember 09.hétfő 14:09

Mi nem rezsitámogatást adunk, hanem csökkentjük az árakat. Orbán nem érti, miért fáj az ellenzéki pártoknak, hogy a magyar emberek zsebébe megy a pénz a nyugati multik helyett. Ahogy önök gondolkodnak a világról, úgy is lehet minket bírálni, de mi máshogy gondolkodunk a dolgokról, mondja. Orbán szerint Vona fontos kérdést vetett fel azzal, hogy miért nem hamarabb történt meg a rezsicsökkentés. A miniszterelnök szerint Vona láthatta, hogy három év alatt hogy tudott a kormány egy működésképtelen országból működőképes országot faragni. Orbán szerint nem lottón nyeri azt az ember, hogy Magyarország ilyen vállalásokat tehessen, mint ma. Ehhez végigdolgoztuk az elmúlt három évet. 2010 végén csak a bankadóra tellett, a multik megadóztatására, családtámogatásra tellett. Azok mellett egy rezsicsökkentést egy tízszer ekkora ország sem tudott volna megvívni.
Mindent a dolgozó embereknek köszönhetünk
szeptember 09.hétfő 14:05

A miniszrerelnök elvárja, még az ellenzéktől is, hogy ne becsüljék le az emberek munkáját. Ami ebben az elmúlt három évben jó történt, azt mind a dolgozó magyar embereknek köszönhetjük, mondja.
Gyurcsány Ferenc odalép Orbán Viktorhoz
szeptember 09.hétfő 14:04

A korábbi miniszterelnök a parlament plenáris ülése előtt lépett oda a kormányfőhöz. Kezet fogtak, majd a DK elnöke egy borítékot adott át. Gyurcsány Ferenc Facebook oldalán azt írja: a boríték egy filmet tartalmaz, amin valaki „névvel arccal” vállalja, hogyan tette tönkre Orbán „és barátai” tisztességes emberek életét.
Orbán: a szocialisták mindent csak kritizálnak
szeptember 09.hétfő 14:04

Orbán szerint van értelme az embereknek korán felkelni, elmenni dolgozni, mert ki fogunk kerülni ebből a helyzetből. Azzal ostorozza az ellenzéket, hogy ők ez ellen beszélnek. Önök a saját hazájuk ellen beszélnek, tisztelt szocialista képviselők, mondja. Orbán szerint mindent csak kritizálnak.
Orbán az őszödi beszédet idézte
szeptember 09.hétfő 14:00

„Én mondhatok itt akármit” – mondta viszontválaszában Orbán Viktor. A miniszterelnök arra kértek az MSZP, hogy „ne oktassanak ki minket erkölcsi kérdésekben”. Hangsúlyozta: Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője államtitkára volt a Gyurcsány-kormánynak. Orbán ezt követően az őszödi beszédből idézett pár mondatot.

„A mai helyzetből ki fogunk jutni a saját erőfeszítésünkből” – fogalmazott a kormányfő. Szerinte az MSZP nem a kormány ellen, hanem „saját hazájuk ellen beszélnek”.

Messze nem vagyunk még elégedettek hazánk közállapotaival, de ne becsüljük le a magyar embereknek az elmúlt három évben tett erőfeszítéseit – mondta a politikus.

Orbán hangsúlyozta: a kormány nem rezsitámogatást ad, hanem csökkenti a rezsit. „Miért fáj ez önnek?” – kérdezte Mesterházy Attilától. Szerinte a mostani kormány „érdek- és nemzetegyesítő politikát” végez.

Orbán a Jobbiknak is válaszolt. Hangsúlyozta: azért nem volt korábban rezsicsökkentés, mert „három éve nemhogy a rezsicsökkentésre nem gondolhattunk, hanem majdnem Görögország lettünk”. Ma már viszont elég erős az ország a rezsicsökkentéshez.

Orbán arra kérte az ellenzéket, hogy „ne rugaszkodjék el végletesen a valóságtól”.

A miniszterelnök végül azt kérte, hogy „várjanak még egy kicsit a kampánnyal”.
Havi 10 ezer forint megtakarítás
szeptember 09.hétfő 13:58

Rogán szerint csökkenthetett volna az MSZP és Bajnai, amikor kormányon voltak, de nem tették. Ráadásul megszavazták a rezsinöveléseket és a privatizációkat is, amik miatt emelkedtek az árak. Rogán szerint a legpesszimistább számítások szerint is a rezsicsökkentés havi 10 ezer forintos megtakarítást jelent egy átlagos családnak. Tranzakciós adóban szerinte ez egy 2 millió forintos pénzmozgatás díja, ami nem az átlagemberek cselekedete.
8 év alatt 15-ször volt áremelés
szeptember 09.hétfő 13:55

Rogán szerint nincsenek könnyű helyzetben ma a szocialista, gyurcsányista és bajnaista képviselők, akik szerinte a szolgáltatók érdekeit nézték az emberekkel szemben. A tények 2002 és 2010 között pontosan az ellenkezőjét mutatják, mint amiket most mondanak. Rogán szerint a 8 év alatt 15-ször emelték a gáz és a villany árát.
Miért csak most intézkednek?
szeptember 09.hétfő 13:53

Vona szerint a legfontosabb kérdés az, hogy ha tudták Orbánék, hogy mekkora szükség van a rezsicsökkentésre, akkor miért csak most, a ciklus utolsó évében, a kampány kezdetekor tesznek valamit. Felveti, hogy nem járna-e valami kártérítés azoknak a családoknak, akik emiatt szenvedtek az elmúlt években.
Vona: még több rezsicsökkentést
szeptember 09.hétfő 13:51

Vona szerint Orbán beszéde melldöngetés volt és nem reális beszéd. Mesterházy beszédére úgy reagál, hogy az MSZP-t ezentúl “rezsibűnözőknek” kellene nevezni. A kormánypártokat arra buzdítja, hogy folytassák tovább a rezsicsökkentést, ez az újabb 11,1 százalék sem elég.
Családi csődvédelem
szeptember 09.hétfő 13:47

Harrach a családi csődvédelem kérdésében kéri a tárcák közreműködését, szeretnék, hogy ez még ősszel a parlament elé kerülhessen, hogy az eladósodott családokat segíthessék.
Fontos a társadalmi igazságosság
szeptember 09.hétfő 13:44

Harrach szerint furcsán hangzott az a beismerés, hogy “igaz, hogy mi okoztuk a problémát, de most keveselljük a megoldást”. A KDNP frakcióvezetője szerint a társadalmi igazságosságot kell kihangsúlyozni a devizások esetében és a rezsicsökkentés esetében is. Azok, akik az extraprofitot zsebre teszik, mégiscsak kevesebb terhet vállaltak át, mint a magyar emberek. Ezeket helyre kell tenni és a társadalmi igazságosságot érvényesülni hagyjuk- mondja. A devizások esetében Harrach fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a családokat is meg kell erősíteni.
“Önök a gazdagok kormánya”
szeptember 09.hétfő 13:44

Mesterházy szerint a kormány javaslatai csak arról szólnak, hogy a Fidesz a gazdagok kormánya.
Kövér közben orbidál
szeptember 09.hétfő 13:43

Az MSZP szerint Orbánék eddig sem segítettek az igazán bajban levő devizahiteleseknek. Kövér közben már ordibál, hogy csend legyen.
Kövér csendre inti a kormánypártiakat
szeptember 09.hétfő 13:42

Mesterházy beszéde közben Kövér figyelmezteti a kormánypárti képviselőket, hogy ne hangoskodjanak, bármennyire is nehezükre esik végighallgatni csendben az MSZP frakcióvezetőjét.
Nincs szükség ilyen rezsicsökkentésre
szeptember 09.hétfő 13:40

Mesterházy a rezsicsökkentésről elmondja, hogy az MSZP minden olyan döntést támogatni fog, amivel visszaadnak abból, amit a Fidesz-kormány elvett az elmúlt három évben. A magyar családoknak semmi szükségük ezekre a rezsitámogatásokra. Azok, akik ebből uszodát fűtenek, azoknak nincs szükségük rezsicsökkentésre, mondja.
Orbán nem erről az országról beszélt
szeptember 09.hétfő 13:39

Mesterházy szerint Orbán beszéde az 50-es, 60-as évek pártkongresszusait idézi. Aki ezt nézte, nem tudhatta, hogy sírjon, vagy röhögjön, mondta az MSZP frakcióvezetője, aki szerint Orbán nem erről az országról beszélt. Magyarországon nincs gazdasági növekedés, mondja.
Szemfényvesztés
szeptember 09.hétfő 13:38

Szemfényvesztés az ország függetlenségéről beszélni, zárja felszólalását.
380 ezren hagyták el az országot
szeptember 09.hétfő 13:36

A statisztikában az is benne van Schiffer szerint, hogy 380 ezer embert elhagyta az országot, erről is kellene beszélni szerinte. Azt is felsorolja, hogy míg 2009-ben az emberek 60 százaléka nem tudott megtakarítani, addig ma ez az arány 87 százalék. A beruházási ráta az unióban átlag 23 százalék, Magyarországon 16 százalék, mondja az ellenzéki politikus.
Kozmetikázott adatok
szeptember 09.hétfő 13:36

Az LMP frakcióvezetője szerint Orbánék ideje alatt duplájára nőtt az országból kivitt pénz nagysága. A foglalkoztatási adatok szerinte kozmetikázva lettek a közfoglalkoztatási adatokkal, a valóságban ötezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma.
Schiffer: a Közgép teljesít jobban, nem az ország
szeptember 09.hétfő 13:35

Schiffer András reagál elsőként. Szerinte Magyarország nem teljesít jobban az elmúlt 10 évben. Nem Magyarország teljesít jobban, hanem az önök oligarchái, a Közgép és néhány földtulajdonos teljesít jobban.
Lejárt a bankok és multik kora
szeptember 09.hétfő 13:33

A bankoknak és a monopolhelyzetben lévő nagy ávllalatoknak is hozzá kell szokni az új helyzethez. Eddig ők voltak erősebbek és a szocialista kormányok meghajoltak előttük. Most viszont mi vagyunk erősebbek és nem fognak a magyarok meghajolni előttük. Nem fogjuk senkinek hagyni, hogy kihasználják a magyarokat. Magyarország független, szuverén ország a gyarmatosítás kora lejárt. A devizahitelezés megszünetése és az otthonok megvédése számunkra nemzeti ügy. Ezekhez kéri valamennyi frakció és képviselőtárs támogatását.
Határidő a bankoknak
szeptember 09.hétfő 13:31

Orbán elmondja, hogy méltányos megoldást akarnak, van felelőssége a hitelfelvevőknek, a bankoknak, de az államnak is. November 1-ig ad határidőt a bankoknak, különben beavatkozik a kormány.
Nem voltak korrektek a bankok
szeptember 09.hétfő 13:28

Orbán ezután a devizahitelezésről kezd beszélni. Szerinte a bankok visszaéltek helyzetükkel, az emberek jóhiszeműségével és naívságával. Ezeket a hiteleket úgy terjesztették el, hogy tisztában voltak a hitelek kockázatával. Ez onnan tudható, hogy úgy fogalmazták meg a szerződéseket, hogy baj esetén a károkat az ügyfelek fizessék. Igaz, senkit sem kényszerítettek a szerződések aláírására, de ilyen szerződések esetén nehéz jóhiszeműséget gondolni. Orbán szerint az üzleti életben nem korrekt úgy szerződést kötni, hogy cska az egyik fél járhat jól. Én szerintem a bankok erkölcsi kötelessége úgy módosítani a devizaszerződéseket, hogy az ügyfelek jobban járjanak.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 196 megnézve, 1 alkalommal mai nap |