< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Titkos nyomozás volt a médiahatóságnál

| Mobile | RSS

Titkos nyomozás volt a médiahatóságnál

2013. szeptember 10. | hozzászólás | Közélet

Szigorúan titkos minősítésű büntetőeljárás része a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) végrehajtott akció – értesült az Index. Mint arról beszámoltunk, néhány napja házkutatást tartottak azt NMHH Ostrom utcai épületében az elnöki főtanácsadó irodájában, majd a teljes fegyverzetben érkező rohamrendőrök bilincsben vitték el Péceli Edit főtanácsadót, a tavasszal elhunyt Szalai Annamária egykori bizalmasát.

Péceli korábban többször célzott arra munkatársai előtt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat embereként került a médiahatósághoz. Az NMHH biztonsági igazgatóságának munkatársa volt, akinek Szalai Annamária betegsége idején – a hatóság közlése szerint – kizárólag az elnöki munkához kötődő, személyes, biztonsági kérdésekkel kapcsolatos feladatok ellátására volt hatásköre és felhatalmazása. Bár hivatalosan elnöki tanácsadói munkakörben dolgozott, az index.hu szerint Szalai súlyos betegsége idején elkezdte, majd a halálát követő időszakban szinte teljesen átvette a médiahatóság informális irányítását, állítólag részt vett a médiatanács ülésein is. Komoly konfliktusba került Fodor Gergellyel, aki akkor az NMHH kabinetfőnöki posztját töltötte be. Fodornak közvetlenül Szalai halála után, április végén kellett távoznia a médiahatóságtól, de pár héttel később már vezetői állást kapott a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatok osztályánál. Fodorral együtt Holló Attila, a médiahatóság biztonsági igazgatója, és Túri Péter, az NMHH hr-igazgatója is távozott a cégtől, utóbbi állítólag szintén a TEK-nél helyezkedhetett el. Az NMHH szűkszavú közleményt adott korábban az ügyben, de a részletekre nem tért ki.

Közben a parlament tegnap Karas Monikát, az NMHH elnökét választotta a médiatanács elnökévé is. Karas Monika augusztus 19. óta áll az NMHH élén, miután a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök kilenc évre kinevezte a tisztségre. Korábban az Európa Tanács azt kérte, a hatóság és a tanács elnöke ne ugyanaz a személy legyen, de Navracsics Tibor közigazgatási miniszter erre azt a választ adta: e két pozíció szétválasztása azt jelentené, hogy Magyarország lemond “a 2010-es médiatörvény egyik fő stratégiai eleméről…, hogy a két szervezetet ugyanazon elvek alapján kell irányítani, ezért mindkettő vezetésével ugyanazt a személyt kell megbízni”.

M.J. / Népszava

Leave a Reply 361 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: