< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Obama: A hadsereg kész a szíriai bevetésre(((( Obama: The Syrian army is ready to deploy

| Mobile | RSS

Obama: A hadsereg kész a szíriai bevetésre(((( Obama: The Syrian army is ready to deploy

Obama: A hadsereg kész a szíriai bevetésre

Még korai lenne megmondani, hogy az Aszad-rezsim vegyifegyver-készleteire vonatkozó orosz javaslat sikerrel jár-e, de a kezdeményezésben benne van a lehetőség, hogy erő alkalmazása nélkül is eltűntessék ezeket az eszközöket, mondta Barack Obama amerikai elnök az amerikaiakhoz intézett televíziós beszédében.

Barack Obama azt kérte az amerikai kongresszus tagjaitól, hogy halasszák el döntésüket a Szíria elleni katonai fellépés jóváhagyásáról, jelentette be a politikus, hozzátéve ugyanakkor, hogy az amerikai fegyveres erők készen állnak annak végrehajtására, ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanak.

Televíziós főműsoridőben elmondott negyedórás beszédében Obama hangsúlyozta, hogy bármilyen megállapodásnak “igazolnia kell, hogy az Aszad-rezsim megtartja kötelezettségeit”. Az elnök ezzel arra a Damaszkusz által is üdvözölt orosz kezdeményezésre utalt, miszerint a szíriai vegyi fegyvereket nemzetközi ellenőrzés alá kell vonni, majd meg kell semmisíteni.

Elmondta, hogy folytatja az eszmecserét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, John Kerry külügyminisztert pedig Genfbe küldte, hogy az orosz diplomácia vezetőjével, Szergej Lavrovval dolgozza ki a megoldást. Az elnök közölte, hogy kapcsolatban áll a francia és a brit vezetőkkel, s együtt fog működni Oroszországgal és Kínával abban, hogy egy olyan határozatot terjesszenek az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely megkövetelné Bassár el-Aszad szíriai elnöktől a vegyi fegyverek feladását.

Obama arra kérte az amerikaiakat, hogy támogassák a Szíria elleni esetleges katonai fellépést. Hangsúlyozta, hogy ez a csapás korlátozott lenne, az nem lesz Irak vagy Afganisztán és “nem lépne amerikai bakancs szíriai földre”. A fellépés célja az lenne, hogy elriassza a szíriai rezsimet a vegyi fegyverek ismételt bevetésétől.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fogja eltűrni a vegyi fegyverek bevetését. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy ha Amerika nem cselekszik, akkor a zsarnokok nem gondolják meg kétszer is, hogy ismét bevessenek-e vegyi fegyvert.

Szavai szerint az Egyesült Államok nem a világ csendőre, de Szíriában az eszményei, elvei és nemzetbiztonsága forognak kockán. Hozzátette, sokáig tartózkodott a szíriai beavatkozástól, mert Amerika nem tudja megoldani mások polgárháborúit. Ám az Aszad-rezsim által augusztus 21-én elkövetett gáztámadás miatt, amelyet az emberiesség elleni bűncselekménynek nevezett, megváltozott az álláspontja.

forrás:origo.hu

Obama: The Syrian army is ready to deploy

It is too early to say whether the Assad regime are on a Russian proposal for a chemical weapon stocks success, but the initiative has the potential to have disappeared describe these devices without the use of force, said U.S. President Barack Obama to the Americans sent televised speech .

Barack Obama , the U.S. Congress has asked its members to postpone their decision to approve military action against Syria, said the politician , adding , however, that the U.S. armed forces are ready to implement it , if diplomatic efforts fail.

Television primetime told quarter -hour speech, Obama stressed that any agreement ” must demonstrate that the Assad regime retains its obligations .” The president thus were welcomed by the Russian initiative referred to Damascus that the Syrian chemical weapons should be placed under international control , and should be discarded.

He told me to continue the discussion Russian President Vladimir Putin , Foreign Minister John Kerry was sent to Geneva , the head of Russian diplomacy , Sergei Lavrov work out a solution. The President announced that, in connection with the French and British leaders , and Russia and China will work together to submit a resolution to the UN Security Council that would require Bashar Assad , President of Syria chemical weapons abandoned.

Obama has called on Americans to support any military action against Syria. He stressed that the strike would be limited , it will not be in Iraq or Afghanistan, ” no American boots would land in Syria .” The purpose of the action would be to deter the Syrian regime of re- deployment of chemical weapons .

The President stressed that the United States will not tolerate the chemical weaponry . Expressed its belief that if America fails to act , the tyrants do not think it twice to bevessenek to chemical weapons again .

According to him , the United States is not the world’s policeman , but in Syria the ideals , principles and national security are at stake. He added that for a long time resided in Syria intervention because America can not solve other civil wars . However, due to gas attacks perpetrated by the Assad regime on August 21 , which he called a crime against humanity, has changed its position .

Source: origo.hu

Leave a Reply 189 megnézve, 1 alkalommal mai nap |