< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Törvényt szegtek a rendőrök a kunyhóbontásnál

| Mobile | RSS

Törvényt szegtek a rendőrök a kunyhóbontásnál

2013. szeptember 11. | hozzászólás | Közélet

Súlyos jogsértést követtek el azok a rendőrök, akik hajléktalan emberek kunyhóinak önkényes lebontását biztosították egy Határ út menti erdőben – mondta ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnap. Ugyanakkor azt is rögzítették: a ferencvárosi önkormányzat által elrendelt “bozótirtás és hulladék elszállítása” nyilvánvalóan nem foglalhatta volna magában az erdőben élők otthonának elpusztítását.

Így Misetics Bálint, a hajléktalanokat segítő A Város Mindenkié egyik aktivistája nem jogszerű intézkedésnek szegült ellen, amikor megpróbálta megakadályozni a pusztítást. Az aktivista megbilincselése és átvizsgálása pedig egyenesen ellentétes volt a rendőri törvénnyel és a szolgálati szabályzattal a bírói testület szerint.

Végezetül elrendelték: az Országos Rendőr-főkapitányságnak új eljárást kell lefolytatnia, tisztázva a rendőri fellépés jogalapját a kunyhóbontásnál, valamint vizsgálni kell az eljáró rendőrök személyes felelősségét is.

Mint beszámoltunk róla, 2012. március 27-én a ferencvárosi önkormányzat négy ember saját építésű kunyhóját bontatta el a Határ út menti erdőben. A pusztítást A Város Mindenkié két aktivistája, Misetics Bálint és Bende Anna próbálta megakadályozni; mindkettőjüket előállították. Egyelőre csak Misetics Bálint előállításával kapcsolatban van bírói állásfoglalás, Bende Annával kapcsolatban holnap dönt a bíróság.

szerző:F-Cs. J. /

Leave a Reply 168 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: