< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Alig emelnek a nyugdíjon

| Mobile | RSS

Alig emelnek a nyugdíjon

Novemberben nem lesz nyugdíjemelés, és az a valószínű, hogy januárban is csak két százalék alatti növelésre számíthatnak az idősek. Bár a választók megnyerése érdekében sok mindent megtehet a kormány, a jogszabályok és az infláció alapján most ezzel kell számolni. Noha a pénzromlás szinte kizárólag a rezsicsökkentés miatt alacsony, az időseket érzékenyen érintő élelmiszer- és gyógyszerárak jelentősen emelkedtek.

Jövő januárban csak egészen minimális nyugdíjemelésre számíthatnak az idősek. Noha a választási kampány mindent felülírhat, – hiszen több mint kétmillió ember szavazatáról van szó -, ha csak a hatályos jogszabályokat és az inflációt nézzük, nem sok jóra számíthatnak a nyugdíjasok.

A napokban derült ki, hogy augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció. Ez az adat az idősek szempontjából nagyon fontos, hiszen a társadalombiztosítási nyugdíjról szóló törvény szerint csak akkor kell novemberben, januárig visszamenőleg emelni az ellátásuk összegét, ha a KSH inflációs adata legalább egy százalékponttal meghaladja a januárban végrehajtott emelést. A nyugdíjemelés mértéke 5,2 százalékos volt az év elején, a kormány ugyanis ekkora inflációt tervezett korábban erre az évre. Tehát a törvény alapján nem indokolt most a korrekció, sőt elvileg reálérték-növekedésről lehet beszélni. Még akkor is, ha valójában egy erőltett, és nem a gazdaság valós teljesítményén alapuló inflációról van szó. A GKI Gazdaságkutató Zrt. is arról írt, a rezsicsökkentés mérsékli ugyan, de az újabb és újabb adók begyűrűzése növeli az áremelkedés ütemét. Kitértek arra is, hogy az infláció erőltetett leszorítás fenntarthatatlan, és sok káros mellékhatása van.
Erre az évre egyébként 2,2 százalékos pénzromlást vár a GKI. Érvelésüket a Központi Statisztikai Hivatal is alátámasztotta: tavaly augusztushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 10 százalékkal nőtt a sajt ára, az idényáras élelmiszereké 7,8 százalékkal, a sertéshúsé 6,4 százalékkal és a liszté 5,8 százalékkal. A burgonya 67,4 százalékkal drágább, mint tavaly augusztusban volt, a gyümölcsök 4,1 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszerárak egy év alatt 4 százalékkal emelkedtek. Szinte kizárólag a háztartási energia, a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjak csökkentése magyarázza az alacsony inflációt.

A nyugdíjasok fogyasztásában azonban főleg a az élelmiszerek, a háztartási energia és a gyógyszerek súlya jelentős. Vagyis kizárólag a rezsicsökkentést élhetik meg kedvezően az idősek, ám ez alig pár száz forint könnyebbséget jelenthet például egy 70 ezer forintból élő idősnek, miközben a gyógyszerekért és az élemiszért egyre többet kell fizetnie. A bankadó sújtja őket is, sokan a számla helyett már a postástól kérik a járadékukat. Ennek ellenére Orbán Viktor a napokban a Blikkben egy olvasói kérdésre úgy válaszolt, “azt vállaltam 2010-ben, hogy emberségesek leszünk a nyugdíjasokkal is. A nyugdíjak értékét megőrizzük, még a legsúlyosabb európai pénzügyi válság idején is. Ez sikerült. Ezért emelt fővel állhatok ön előtt. Sőt az idén már emelni is tudunk. Az infláció fölött.” Az olvasó azt kérdezte a kormányfőtől, “lesz-e nyugdíjemelés ebben az évben és jövőre, vagy minden fillér megy a stadionokra”. Az emelésről tehát nem múlt időben beszélt a kormányfő, ezért szerettük volna megtudni szóvivőjétől, majd a kormányszóvivői irodától is, hogy mire számíthatnak az év hátralévő részében az idősek, azaz lesz-e novemberben emelés vagy nem. Választ lapzártánkig nem kaptunk.

Mivel az infláció további csökkenésére számítanak az elemzők, ez azt is jelenti, hogy januárban újabb meglepetés érheti az időseket, hiszen, alig 1-2 százalék lesz a nyugdíjemelés mértéke. Egy idősekkel foglalkozó civil szervezet egyébként tavaly kezdeményezte, hogy az ellátásokat a jövőben a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított infláció mértékével egyezően emeljék. Orbán Viktor nem sokkal később azt válaszolta: elképzelhető, hogy ezt megvalósítják, ám a változtatás a mai napig nem történt meg.

szerző:Muhari Judit/népszava

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |