< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szanyi Tibor világmegváltása, no meg a haladó baloldal diszkrét bája

| Mobile | RSS

Szanyi Tibor világmegváltása, no meg a haladó baloldal diszkrét bája

2013. szeptember 13. | hozzászólás | Közélet

Az Együtt–PM és Gyurcsányék ugyanazokat a rétegeket kívánják képviselni
Mesterházy alkalmazott munkavállaló volt a politikai karrierjét megelőzően, Gyurcsány és Bajnai pedig korábban is, és ma is céghálókat irányít. Szerintem teljesen világos a társadalmi begyökerezettségük – hívta fel a figyelmet a lapunknak adott interjúban Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja.

– Információnk szerint háttérpaktum köttetett az MSZP és a DK között.
– Nincs háttérpaktum, az a világos megállapodás, hogy ki-ki tegye a maga dolgát. Az viszont az MSZP közbejötte nélkül is tény, hogy a DK és az Együtt–PM eredendően is ugyanazokat, a politikai középen elhelyezkedő társadalmi csoportokat kívánja képviselni. Hogy léteznek-e ilyenek számottevő mértékben, az majd a választások után lesz világos. Mi elsősorban a dolgozókat, a nőket, a fiatalokat, a nyugdíjasokat, illetve a kisvállalkozókat képviseljük, még pontosabban szólva a Fidesz által megnyomorított rétegeket.

– Márpedig egyszer azt fejtegette egy nyilvános fórumon, hogy Gyurcsány Ferenc „a tőke embere”, Bajnai Gordon ugyancsak, Mesterházy Attila viszont nem. Mire alapozza mindezt?
– Van annak valami frivol bája, amikor a tőke világában meggazdagodott emberek baloldali vagy annak mondott pártok élére kívánkoznak. Mesterházy alkalmazott munkavállaló volt a politikai karrierjét megelőzően, Gyurcsány és Bajnai pedig korábban is és ma is céghálókat irányít. Szerintem teljesen világos a társadalmi begyökerezettségük.

– Ha Bajnait a tőke emberének tartja, akkor hogyan támogathatta az MSZP és az Együtt–PM szövetségét?
– Bajnainak vannak egyéb erényei is, például roppant szavatartó, és bizonyítottan képes az ország ügyeiben jól eligazodni. Vannak társai, akik viszont baloldali gondolkodásúak. Egyébként, hogy valaki a tőke embere, az nem zárja ki a vele való együttműködést egy baloldali politikus számára sem, főleg, ha nyilvánvaló, hogy ki kicsoda. Az 2014-es választások fő kérdése pedig sajnos nem az, vajon miként lehet egy jó irányba haladó nemzet számára még jobb megoldásokat kínálni, hanem az EU-ban maradásunk a tét! Ennek megfelelően mind a munka, mind a tőke világának elsődleges közös érdeke az Orbán-féle haveri önkényuralom felszámolása. Ne tévedjünk! Ma Magyarországon sem dolgozni, sem vállalkozni, sem élni nem jó.

– Kérdés, kiről beszélünk… Nem tart attól, hogy első számú partnerük, az Együtt–PM pártszövetség nem éri el a tíz százalékot?
– Abban biztos vagyok, hogy Orbánék repülni fognak. Egyszerűen azért, mert megnyomorították a társadalom messze nagy többségét. A megváltozott munkaképességűek, a fogyatékkal élők ki lettek hajítva a társadalom peremén is túlra. Néha azért fohászkodom, hogy ez a durván hétszázezer ember csak maradjon életben a választásokig, aztán már javulni fog a helyzetük. A dolgozói elszegényedés is iszonyatos, valaha normálisan kereső emberek ma éhbérekért gürcölnek. Több százezer fiatal húzott el az országból. Az egykulcsos adó alig egymillió nyertesén túl kilencmillió ember sokkal rosszabbul él, mint 2010 előtt. Kizártnak tartom, hogy ebből a bődületes többségből ne jutna tízszázaléknyi szavazat Bajnaiéknak.

– Mesterházy azt mondta a minap, nem politikai boszorkányüldözésre készül… Ön pedig lehet, már itthon sem lesz akkor. Tényleg az EP-be készül, listavezetőként?
– Nálunk formálisan most kezdődik a jelölési időszak, tehát az ön értesülései az előzetes szándékokra támaszkodnak. Egyébként a gondolkodásunkban van ilyen opció, amelynek alapja az, hogy nemcsak a hazai politikában, hanem az európai dimenzióban is „helyzet” van. Szóval az EP-választásokat is meg akarjuk nyerni, ezért reményeim szerint beleerősítünk a listánkba. Az pedig már a múlté, hogy Brüsszelt vagy Strasbourgot valamiféle külföldnek véljük. A politikánk európai dimenzióit integráltuk a programunkba. Ez az újításunk.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: