< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Világraszóló magyar siker – miénk a bor Oscarja

| Mobile | RSS

Világraszóló magyar siker – miénk a bor Oscarja

2013. szeptember 18. | hozzászólás | Közélet

Magyar nedűként soha nem látott sikert ért el a londoni Decanter World Wine Awardson, a világ legnagyobb borversenyén a Sauska Pincészet egyik villányi cuvée-je. A borászat tulajdonosa, Sauska Krisztián, bár két évtizede jár rendszeresen haza a tengerentúlról, eddig jobbára elzárkózott a nyilvánosságtól. A holnap utcára kerülő Heti Válaszban olvasható életútinterjúban azonban elmondja, mit jelent megtapasztalni az amerikai álmot, majd visszajönni a magyar valóságba, és hogy miért kezdte érdekelni a hazai politika.

Az egyik legtekintélyesebb magyar szakblog, a Művelt Alkoholista szerint a Sauska 2009 Villányi Cuvée 5 győzelmével új fejezet nyílik nemcsak a Sauska, de a villányi borvidék életében is, mert abban a kategóriában nyertek, amelyben a legélesebb a verseny. „A londoni Decanter World Wine Awardson 32 kategóriában versenyeznek a borok. Mi a 15 fontnál drágább, legjobb bordeaux-i házasítás kategóriában győztünk, olyan borvidékek nedűit előzve meg, mint Bordeaux, Toszkána, a kaliforniai Napa-völgy vagy Chile lankái” – mondja lapunknak Sauska Krisztián, aki szerint ez a siker az Oscar-díjhoz hasonlít leginkább. A londoni díj nem valamely technikai elismerésnek – legjobb hangvágás vagy smink – , hanem a legjobb rendezésnek vagy főszereplőnek járó díjnak felel meg. Nagyon boldog vagyok, hogy most már világszerte tudják, hogy a mi siklósi és villányi dűlőinken is képesek vagyunk olyan bordeaux-i bort készíteni, mint a franciák Bordeaux-ban.”

Bár Sauska Krisztián immár két évtizede jár haza, és a 2000-es évek eleje óta tulajdonosa a villányi és tokaji dűlőkkel rendelkező Sauska Pincészetnek, eddig jobbára nem lépett a nyilvánosság elé. Pedig az 1969-ben egy fillér nélkül az Egyesült Államokba távozott üzletember élete önmagában is kész regény: egyszerű bevándorlóként érkezett Amerikába, s ma már vagyonos ember, akinek Light Sources nevű cége beszállítója a Boeingnek, a NASA-nak és az amerikai hadseregnek.

Ha kíváncsi rá, miért bosszantja Sauska Krisztiánt, hogy Magyarországot negatívan ábrázolják az amerikai sajtóban, illetve miért szorul mégis össze a gyomra, ha arra gondol, hogy magyar unokái már Magyarországon nőnek fel, a teljes interjút elolvashatja a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában, amelyet megvásárolhat a Digitalstandon is.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 188 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: