< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Leváltás, lemondás, kromofág – egymást ütik a fideszesek Fóton

| Mobile | RSS

Leváltás, lemondás, kromofág – egymást ütik a fideszesek Fóton

2013. szeptember 20. | 2 hozzászólás | Nincs kategorizálva

Majdnem három éve marta egymást a fideszes polgármester és a fideszes testületi többség Fóton, mielőtt előbbi bedobta a törülközőt, és a szerda éjszakába nyúló ülés végén lemondott. A belháború nem előzmények nélküli, Cselőtei Erzsébet öt év alatt a harmadik polgármestere volt a Pest megyei városnak, ahol korábban egyszer már fel is oszlatták a Fidesz-alapszervezetet. De volt már példa arra is, hogy a polgármester orrbavágta az alpolgármestert a testületi ülésen.

Több mint nyolc órán át tartott szerdán a Pest megyei Fót városának képviselő-testületi ülése, amelynek végén, éjjel fél 11 táján a fideszes polgármester, Cselőtei Erzsébet lemondott posztjáról, majd képviselői mandátumáról is. Valószínűleg már korábban készült a lépésre, hiszen – mint azt a hvg.hu-nak Chrobák Zoltánné jegyző elmondta – a lemondó nyilatkozatot nem ott helyben írta meg, az már készen volt az ülés kezdetén is.

„Döntését a képviselő-testület és a személye közt kialakult bizalmatlansággal indokolta” – fogalmazott szűkszavúan az önkormányzat csütörtökön kiadott közleménye, a nélkül, hogy kitért volna a részletekre. A lemondott polgármestert hiába hívtuk, nem vette fel a telefont, üzenetünkre sem válaszolt. Forrásaink azonban egybehangzóan állítják: Cselőtei és párttársai, vagyis a helyi Fidesz-frakció közt régóta érezhető volt a feszültség, és ez mérgesedett el annyira, hogy bedobta a törülközőt.

A helyi Fidesz szerint ez normális

Pozderka Gábor alpolgármester, a nagyobbik kormánypárt helyi szervezetének elnöke a hvg.hu-nak elismerte, hogy voltak nézeteltérések a polgármester és a Fidesz-frakció közt, de szerinte ez nem ment túl azon a szinten, ami általában tapasztalható különböző emberek közt. Kérdésünkre az alpolgármester úgy fogalmazott: nem tudna felidézni egyetlen olyan ügyet, amiről azt lehetne mondani, hogy az vezetett a polgármester lemondásáig. Pozderka szerint félrevezető lenne bármire ráfogni, hogy az volt a kiváltó ok.
Fotó: Stiller Ákos

Másként látja ezt Szabó Mihály, aki 2010-ben a Fidesz színeiben lett önkormányzati képviselő, de később kilépett a frakcióból. Szerinte már nem sokkal a választások után, 2010 végén látni lehetett, hogy feszültség van a polgármester és a frakció közt, többször előfordult például, hogy nem szavazták meg az előterjesztéseit, vagy épp a polgármester függesztette fel a testület döntéseinek végrehajtását. „A Fidesz felülről vezérelt rendszer, nincs mozgástér az egyéni kezdeményezéseknek” – magyarázta a volt fideszes képviselő.

Szabó és tőle függetlenül Fábry Béla szocialista képviselő is két konkrét esetet jelölt meg, mint ami elmérgesítette a viszont a polgármester és a Fidesz-frakció közt. Az első a jegyzőválasztás volt: 2010 októberében az új polgármester és fideszes többség első dolga volt fegyelmivel eltávolítani a korábbi jegyzőt, de utódját sokáig nem sikerült megválasztani (egy alkalommal Cselőtei fel is függesztette e miatt a képviselő-testület összes határozatát). 2011-ben aztán sikerült megválasztani az új jegyzőt, Csiki Gábort, de ő néhány hónap után lemondott.

„Úgy érzem, a testület elvonta az önálló államigazgatási hatáskörömet” – mondta Csiki a Fót Cafe című helyi újságnak. A távozó jegyző nehezményezte, hogy a testület két jogászt helyezett mellé, pedig természetesen ő maga is jogvégzett. „A képviselők nem munkáltatói a hivatalnak, de itt Fóton ez mégis így történik” – mondta a távozó vezető. Fóti forrásaink szerint a fideszes többség számára Csiki azért volt útban, mert ragaszkodott a jogszabályok betűjéhez, míg a képviselők sokkal rugalmasabban kezelték az elírásokat.


Egymás háta mögött

A másik konfliktus, ami elvezetett a polgármester lemondásáig, az új városháza megépítésének terve körül bontakozott ki. A fóti polgármesteri hivatal ma méltatlan körülmények közt, egy kicsi és elhanyagolt épületben működik, régóta szó van róla, hogy szükség lenne egy újra. Tavaly márciusban a képviselő-testület többsége úgy döntött, hogy a híres kéttornyú templommal szemben álló áruház épületét kellene megvásárolni és annak helyén (esetleg ráépítéssel) épülhetne meg az új városháza. Cselőtei már azon az ülésen is drágállta ezt a tervet, mivel szerinte egymilliárd forintba is belekerülhetne.

A polgármester felfüggesztette a döntés végrehajtását, és áprilisban összehívott egy olyan testületi ülést, ahol a fideszesek egy része nem volt jelen, így megszavaztatta a saját elképzelését: a gyermekvárosnak is nevezett kastélyparkban álló, korábban szakközépiskolaként használt épületet szerette volna megkapni az államtól, majd felújítani. Számításai szerint így 300 millió forintból kijött volna az új városháza. A fideszes többség júniusban visszavágott, és visszavonta az áprilisi határozatot, így elvileg újra az áruház megvásárlása van napirenden.

A kormánypárti képviselők és a polgármester konfliktusa már 2011-ben elvezetett oda, hogy Cselőteit leváltották a Fidesz helyi szervezetének éléről, a helyét Pozderka Gábor vette át (akinek fia, Ádám két trafikjogot is elnyert a tavaszi, sokat vitatott pályázaton). Ehhez képest már csak kicsinyes szurkálódásnak tűnik, hogy a polgármesteri hivatal új szervezeti rendjének kialakításakor kettőről egy főre csökkentették a polgármesteri kabinet létszámát, vagyis elvették Cselőtei egyik közvetlen munkatársának státuszát.

Elátkozott poszt

A fóti közéletben egyébként nem előzmények nélküli, ami Cselőteivel történt. Elődjét, a Fidesz-KDNP színekben 2009 januárjában megválasztott Mádly Zsoltot kétszer is felfüggesztette tisztségéből a képviselő-testület, amely folyamatosan hadban állt a polgármesterrel. Annak az évnek a nyarán egy testületi ülésen a vita odáig fajult, hogy Mádly feljelentéssel fenyegette meg a testület tagjait, és egy mikrofon kábelcsatlakozójával orrba verte Fábry Bélát, aki akkor alpolgármester volt (később a kocsiját öntötték le kromofággal ismeretlenek). Valószínűleg épp az ilyen botrányok miatt nem indította a Fidesz újra Mádlyt, így lett polgármester Cselőtei.

Mádly 2009-es polgármesterré választását is egy hasonló eset előzte meg: még 2007-ben a képviselő-testület felfüggesztette az állítólag hűtlen kezelést elkövető Szent-Iványi Géza akkori, szintén fideszes polgármestert, akinek a bíróság döntése nyomán 2008-ban meg is szűnt a megbízatása (később a Legfelsőbb Bíróság felmentette Szent-Iványit, de addigra a posztját már betöltötték). Ez úgy vált lehetségessé, hogy a szocialisták összefogtak a függetlenekkel, illetve a fideszesek egy részével, köztük a párt helyi csoportját akkor vezető Móczár Bélánéval és férjével, aki szintén képviselő volt.

Ez a lépés viszont kiváltotta az országos pártvezetés haragját is, így 2008 őszén az országos választmány (amelynek elnöke Kövér László) feloszlatta és újraalakított a helyi szervezetet, immár Móczárék nélkül, ekkor lett a helyi szervezet elnöke Cselőtei Erzsébet. Móczárné függetlenként indult a 2009 januárjában megtartott időközi polgármester-választáson, de mindössze 182-en szavaztak rá, miközben Mádly 3254 szavazatot kapott. Később Móczár Béla a saját vezetésével újraszervezte a fóti MDF-szervezetet, de a rendszerváltó párt 2010-es bukásával ő is távozott a közéletből.

A sorozatos fóti botrányok okát Fábry Béla abban látja, hogy a városban van egy konzervatív, vallásos, földbirtokos réteg, akik nem alkotnak többséget, de “szerencséjükre az utóbbi években az agglomerációba költözők nem aktívak a helyi közéletben”. Ez azt eredményezi, hogy egyik politikai oldal sem tud fölénybe kerülni: az együttműködésre nem hajlanak, erőből pedig nem tudnak fellépni, így marad az állandó huzavona.

Ez most is így lesz: Cselőtei távozásával a tízfősre olvadt testületben a Fidesznek öt képviselője van, velük szemben áll két MSZP-s, 2 civil, illetve egy-egy független és jobbikos képviselő.
Most játékkal szerezhet valódi nyereséget!
Most játékkal szerezhet valódi nyereséget!

forrás:hvg.hu

X

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |