< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Visszautasítják a vádat a perbe fogott rendőrtábornokok

| Mobile | RSS

Visszautasítják a vádat a perbe fogott rendőrtábornokok

2013. szeptember 20. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Visszautasítják a vádat a perbe fogott rendőrtábornokok Bene László volt országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány meghallgatásával folytatódott a 2006-os események miatt indított rendőrper. Mindketten visszautasították, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Vallomást nem tett, kérdésekre nem kívánt válaszolni, csupán egy szóbeli nyilatkozatot tett csütörtökön az ellene és 13 társa ellen folyó büntetőperben Bene László volt országos rendőrfőkapitány, akit elöljárói gondoskodás, illetve elöljárói intézkedés elmulasztása katonai bűncselekménnyel vádol az ügyészség.

Bene elmondta, hogy a 2006. szeptemberi tévéostrom idején hivatalos úton külföldön volt, de a hírek hallatán azonnal hazatért. Itthon jelentésekből és parancsnokai beszámolóiból tájékozódott, majd meghozta azokat a döntéseket, amelyek hatására október 23-ára, de főleg 2007. március 15-ére a rendőrség már a sajtó, a közvélemény, sőt az akkori ellenzék magas rangú vezetőinek elismerését kiváltva kezelte a demonstrációkat.

Bene külön is kitért a rendőrségi azonosítókra, hogy tudniillik a tömegoszlatásban részt vevő rendőrök nem viselték azonosító jelvényüket és számukat. Azt mondta, ez egy a ’90-es évek közepe óta fennállt rossz jogértelmezésen alapuló gyakorlat következménye volt, amit korábban senki nem kifogásolt. Miután kifogásolták, haladéktalanul intézkedtek – éppen a harmadrendű vádlott, Dobozi József ötlete nyomán rendezték a kérdést.

Lehet, hogy bizonyos döntéseket másképp is meghozhattam volna, de bűncselekményt nem követtem el – szögezte le nyilatkozata alatt többször is Bene.

Gergényi Péter, volt budapesti rendőrfőkapitány sem kívánt vallomást tenni, sem kérdésekre válaszolni. A tábornokot a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolja az ügyészség. Benéhez hasonlóan ő is csak egy rövid nyilatkozatot tett, amelyben kijelentette: a vádiratban terhére rótt bűncselekményt nem követte el, majd később egyenesen megalapozatlannak nevezte a vádat.

Nyilatkozata elején Gergényi szinte szó szerint ugyanazt mondta, mint korábban Bene. Ami 2006 őszén történt, arra évtizedek óta nem volt példa Magyarországon. A rendőrség költségvetési okokból sem technikailag, sem kiképzettség terén nem volt felkészülve ilyen nagy, agresszív tömeg kezelésére.

A rendőrség választási gyűlés biztosítására készült, bár Gergényi arra nem emlékezett, hogy ki minősítette azzá a Kossuth téri megmozdulást, a titkosszolgálatoktól “nulla információt” kaptak a tömeg irányítóinak szándékait illetően. Ezt Gergényi szerint az is bizonyítja,hogy Bene közvetlenül a zavargások kirobbanása előtt külföldre utazott. “Ha a legcsekélyebb jele lett volna annak, hogy mi készül, nem utazott volna el a főkapitány”, fogalmazott Gergényi.

Budapest volt főkapitánya azzal kapcsolatban, hogy miért nem váltotta le az MTV székházát megvédeni képtelen parancsnokot, azt mondta: mert ő volt a legjobb szakember, amit az is bizonyít, hogy az őt követő új vezetés is őt bízta meg a hasonló rendezvények biztosításával, magasabb beosztásba is helyezték, majd ugyanez történt vele a kormányváltás után is. Egyébként az ottani események idején a parancsnokcserére lehetőség sem lett volna.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 183 megnézve, 1 alkalommal mai nap |