< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tanársztrájkot készít elő a PDSZ

| Mobile | RSS

Tanársztrájkot készít elő a PDSZ

2013. szeptember 21. | hozzászólás | Közélet

Megkezdik a sztrájk előkészítését, és felkérik az emberi erőforrás minisztert a félbeszakadt sztrájktárgyalások folytatására – erről döntött tegnap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya. Mendrey László PDSZ-elnök lapunknak elmondta, a választmány egyéb érdekérvényesítési eszközök alkalmazására is felhatalmazta a vezetést.

Az elnök eközben azt javasolta a pedagógusoknak, hogy ha nem értenek egyet az új kinevezési dokumentumaik tartalmával – amely miatt egyes tanárok bére csökkenhet, valamint végzettségtől, szakvizsgáktól függetlenül mindenkit a Pedagógus I. fizetési kategóriába sorolnak -, akkor ne írják alá azokat, csak a lap alján jelezzék: átvették, de nem értenek egyet tartalmával.

Eközben egy ceglédi szakközépiskolában kirúgással fenyegette az iskolaigazgató azokat a tanárokat, akik nem akarnak belépni a Nemzeti Pedagógus Karba (NPK). A Hír24-nek az intézményvezető indoklásul azt mondta, így értelmezte a jogszabályt, amely szerint szeptembertől minden, állami fenntartású iskolában dolgozó pedagógus automatikusan az NPK tagjává válik. Az MSZP szerint ízléstelen és megalázó, hogy a pedagógusok az életpályamodellhez illeszkedő átsorolásuk aláírásával automatikusan az NPK részévé válnak. Kunhalmi Ágnes, a párt elnökségi tagja szerint a kar által elkészítendő etikai kódex hivatkozási alap lesz a későbbi kirúgásokra.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő pedig egy olyan, 5. és 8. osztályos tanulóknak szánt, Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár által jegyzett levelet osztott meg Facebook-oldalán, amelyet a gyerekeknek adott alaptörvény-kiadáshoz mellékeltek.

A levél szerint a korábbi alkotmány “idegen hatalom” értékeit és érdekeit rögzítette. “Az Alaptörvény lezárja a közelmúlt fájdalmas és igazságtalanságokkal terhes szakaszát (…) Ma még a felnőttek, szüleitek, tanáraitok élnek és dolgoznak értetek az Alaptörvény által biztosított szabadságban és demokráciában, de holnap már ti fogtok aszerint élni és dolgozni” – írta a diákoknak Hoffmann (lánykori nevén Bajnai) Rózsa.

Államosítják a tankönyvkiadást?

Szeptember 30-ig kell javaslatot tennie az emberi erőforrás miniszternek a “köznevelés minőségi tankönyvekkel való ellátásának megvalósítása érdekében” – fogalmaz egy tegnapi kormányhatározat, amelyben a miniszterelnök kinyilvánítja, hogy “ki kell alakítani az egységes elveken és követelményeken alapuló, nem piaci elven működő, állami feladatként ellátandó és központi irányítású köznevelési tankönyvfejlesztés és tankönyv-előállítás rendszerét”.

A tárca vezetőjének 10 napon belül javaslatot kell tennie az ehhez szükséges “strukturális, szervezeti, személyi és költségvetési intézkedések megtételére”, továbbá a tankönyvvé nyilvánításról, a tankönyvtámogatásról, illetve az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló, 2013. február 28.-i miniszteri rendelet módosítására.

Mint ismert, a tankönyvterjesztés államosítása már lezajlott, Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár pedig a közelmúltban úgy fogalmazott, egy-egy kerettantervhez jelenleg túl sok tankönyv van a piacon, és emiatt magasak az árak.

szerző:M.R. /népszava online.hu

Leave a Reply 206 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: