< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Dohánytilalom a börtönökben, a lázadásveszély ellenére

| Mobile | RSS

Dohánytilalom a börtönökben, a lázadásveszély ellenére

2013. szeptember 22. | hozzászólás | Életképek/bulvár

No Smoking – az ismert, dohányzást tiltó feliratok lephetik el a jövőre, a brit börtönöket: a feszült fogvatartottak füstölögnek, nemdohányzó őreik azonban hajthatatlanok.

Teljesen betiltaná a dohányzást a börtönökben a brit Igazságügyi Minisztérium – közölte a The Guardian. Annak ellenére ragaszkodnak a szigorú szabályhoz, hogy tudják, bevezetése komoly konfliktusokhoz vezethet. Az országban fogvatartott 84 300 ember több mint 80 százaléka dohányzik, maga a cigaretta a készpénznél is értékesebb fizetőeszköz a rácsokon belül, vagyis a teljes tiltás alapjaiban rengetheti meg a börtönök évszázadok alatt kialakult, sajátos belső rendszerét.

Egy bevezető program keretében először 2014 tavaszán, Dél-nyugat Angliában, Exeterben és az Eastwood Parki Női börtönben tiltják majd meg a raboknak a füstölést az intézmény egész területén, beleértve az udvarokat is. Aztán egy év alatt, fokozatosan terjesztik majd ki a tilalmat Anglia és Wales összes büntetés-végrehajtási intézetére. A súlyos függőségben szenvedő fogvatartottaknak nikotin-tapaszokat ajánlanak majd fel.

A dohányfüstnek kulcsszerepe van a börtönök belső világában: a legtöbb fogvatartottat csak az udvaron eltöltött rövid cigarettaszünetek segítik át a hosszú és monoton mindennapokon. A dohányzás fontosságát felismerve, a személyzet számos börtönben alkalmazza már a hosszabb-rövidebb ideig tartó cigaretta megvonást a rendbontók megbüntetésére, s ezáltal a nyugalom fenntartására. Félő, hogy a teljes, és minden rabot érintő tiltást, sokan ki nem érdemelt pluszbüntetésként megélni, ami éles konfliktusokat gerjeszt majd a nikotin elvonási tüneteivel végletekig terhelt, zárt környezetben.

A börtönben cigarettázás ellen az intézmények személyzete lépett fel. Kampányt indítottak azzal a céllal, hogy a felhívják a törvényhozás figyelmét: a 2007-es jogszabály, mely az összes munkahelyen megtiltja a dohányzást, hogy a nemdohányzó alkalmazottakat megvédje a káros füst passzív belélegzésétől, a büntetés-végrehajtási intézetekre nem vonatkozik, így sérti az ott dolgozók egészséges környezethez való jogát. A törvényhozás meghajolt az akaratuk előtt: hosszú távon jobban tartanak a magukat a passzív dohányzás áldozatainak tartó börtönőrök várható pereitől, mint rövidtávon a rabok zavargásaitól.

– Biztosan sok nehézség fog adódni a teljes tiltás bevezetésekor, de nincs más lehetőség arra, hogy dohányfüst-mentes munkahelyet biztosíthassunk a munkatársainknak. Kanadában, illetve az angliai és walesi fiatalkorúak intézeteiben már sikeresen bevezették a tilalmat, szervezetünk pedig minden eszközzel támogatni fogja a minisztériumot, hogy mi is hasonló hatékonysággal valósítsuk meg a tervet – idézi a Daily Mail Setve Gilliant, a Börtönőrök Szövetségének elnökét.

Forrás: Guardian/Daily Mail
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 264 megnézve, 2 alkalommal mai nap |