< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Birkózó VB: egy arany, öt bronz a magyar csapat mérlege

| Mobile | RSS

Birkózó VB: egy arany, öt bronz a magyar csapat mérlege

2013. szeptember 23. | hozzászólás | Sport

Lőrincz Tamás azeri riválisától kapott ki a negyeddöntőben, Deák Bárdos Mihály ötödik lett a Budapesten megrendezett Birkózó-világbajnokságon. A magyar csapat hat érmet szerzett a megmérettetésen: Sastin Mariann aranyérmes lett, öten pedig harmadik helyezést értek el.

Deák Bárdos Mihály az ötödik helyen végzett a kötöttfogásúak 120 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokság vasárnapi zárónapján.

A 38 éves magyar nehézsúlyú a helyosztón a kazah Nurmahan Tinalijev ellen lépett szőnyegre, s a mérkőzésen hamar kiderült, hogy riválisa ezúttal jobb erőben van nála. A kazah már az első menetben 5-0-ás előnyre tett szert, miután rendre kiléptette a diósgyőri birkózót a szőnyegről, a második három percben pedig biztosan őrizte meg előnyét. A hatszoros magyar vb-ezüstérmes így az ötödik helyen végzett.
Deák Bárdos az utolsó magyar érdekeltje volt a vb-nek, melyet hat éremmel zárt a válogatott: Sastin Marianna aranyérmet nyert, míg a szabadfogású Veréb István (84 kg), Barka Emese (55 kg), illetve a kötöttfogású Módos Péter (55 kg), Lőrincz Viktor (84 kg) és Kiss Balázs (96 kg) harmadik lett.

17:20

A hatszoros világbajnoki második Deák Bárdos Mihály az elődöntőben kikapott, így a bronzéremért léphet majd szőnyegre a kötöttfogásúak 120 kg-os kategóriájában, míg az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás a negyeddöntőben vereséget szenvedett és kiesett a 66 kg-osok között a budapesti birkózó-világbajnokság vasárnapi zárónapján.

A 38 éves magyar nehézsúlyúnak az olimpiai második észt Heiki Nabi volt az ellenfele a négy között, akit idén egyszer már legyőzött. A találkozó nem indult jól, Nabi gyorsan kiléptette a magyart, s 1-0-ás előnyhöz jutott, a folytatásban pedig kemény állóharc folyt a szőnyegen, akciót viszont egyik fél sem csinált.

A szünet után Nabi tűnt agilisabbnak, s a szakasz első percének végén nagy erőkkel terelte riválisát a szőnyeg széléhez. Deák Bárdos ekkor összefogott, ám dobási kísérletébe belekontrázott az észt, aki három pontot, majd a rossz magyar óvás után még egyet kapott ezért. A folytatásban a magyar csapat korelnökének már nem maradt ereje, még egyszer ki is lépett, így végül 6-0-ás vereséget szenvedett.

“Nagyon zártan védekezett Nabi, egyszerűen nem tudtam alárakni a karomat. Nagy esélyem volt, de el kell ezt felejteni, s menni kell a bronzért” – mondta Deák Bárdos Mihály.

A 66 kilósok negyeddöntőjében az idén még veretlen, Európa-bajnok Lőrincz egyik legnagyobb riválisával, az azeri Haszan Alijevvel találkozott. A meccset a ceglédi sportoló kezdte jobban, legalábbis ő tudott ellenfele karja alá többször benyúlni, Alijev pedig nagyon passzív volt. Egy perc után az azerit figyelmeztette is a bíró, majd fél perccel később ugyan Lőrinczet is, az intést azonban az azeri kapta 2:15 percnél. A térdelőhelyzetből Lőrincz szépen összefogta riválisát, s ki is emelte, ám a nagy ívű dobásába Alijev belefogott, s a hátára eső Lőrinczre zuhant. A bírák két pontot ítéltek az azeri birkózónak, amit a magyar sarok vitatott, az óvást azonban elutasították, így Lőrincz 3-0-ás hátránnyal ment a szünetre.

A folytatásban nagyon hajtott a magyar birkózó, ám megint hibázott, rossz indításával tulajdonképpen magára húzta Alijevet, aki így mögé került. A hátrány ezzel öt pontra nőtt, kevéssel később viszont Alijevet ismét intették. Több mint másfél perc volt még hátra, a magyar pedig ment előre, mert tudta, ha ellenfelét újraintik az már leléptetést ér. Az óriási iramban Alijev egyre jobban fáradt, s az utolsó percben már nagyon passzívnak tűnt, az intés azonban nem jött. Két másodperccel a vége előtt aztán az azeri kilépett a szőnyegről, amit a mérkőzésvezető menekülésnek minősített és intést kért, a két oldalbíró azonban nem adta ezt meg, ami Lőrincz vereségét jelentette.

“Nem értem, a mérkőzésvezető megadta, egyértelműen menekült az azeri” – mondta feldúltan Struhács György szövetségi kapitány, aki percekig vitatkozott a zsűrivel a szőnyegen, hiába.

Lőrincz ráadásul a vigaszágon sem folytathatja, miután Alijev az elődöntőben kikapott.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 207 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: