< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Tanévnyitó a Keresztény Roma Szakkollégiumban

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Tanévnyitó a Keresztény Roma Szakkollégiumban

2013. szeptember 25. | hozzászólás | EE Minisztériuma

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Tanévnyitó a Keresztény Roma Szakkollégiumban

Miskolcon tartották a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2013–2014-es tanévének ünnepélyes megnyitóját, amelyen köszöntő beszédet mondott Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Kovács Zoltán méltatta a szakkollégiumokban zajló munkát és biztosított róla mindenkit, hogy a kormány támogatja őket a továbbiakban is.

A kormányzat által kialakított egymásba kapcsolódó, több szinten összeérő programokból szőtt oktatási esélyegyenlőségi háló – amely egészen a kisgyerekkortól a diplomához jutásig segíti a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkózását – egyik pillére a Roma Szakkollégiumi program.

2011-ben hazai forrásból 120 millió forint állt rendelkezésre a kezdeményezés elindítására, majd 2012-ben uniós forrásból 1,45 milliárd forintra lehetett pályázni. Az öt, már működő Keresztény Roma Szakkollégium mellé a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem, valamint az Egerben található Eszterházy Károly Főiskola csatlakozott.

A megnyitón a diákok elmondták, hogy úgy tudják meghálálni a lehetőséget, amit kaptak, hogy példát mutatnak, és bebizonyítják másoknak, hogy ők is eljuthatnak oda. Úgy gondolják, hogy az esély, amit kaptak, egyben felelősség is. A célok kitűzését és elérését tartják a legfontosabb lépésnek, minden mást biztosítani tud a kormány és az egyházak segítő munkája.

A magyarországi történelmi egyházak 2011. március 17-én alapították meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot a cigány közösséghez tartozó fiatalok felsőoktatási képzésének segítésére, s arra, hogy tehetséggondozó képzést nyújtsanak a magyarországi cigányság számára. Debrecenben a reformátusok, Nyíregyházán az evangélikusok, Miskolcon a görög-katolikusok, Budapesten a jezsuiták, Szegeden a római katolikusok fenntartásában működik roma szakkollégium.

Budapest, 2013. szeptember 25.

Leave a Reply 398 megnézve, 1 alkalommal mai nap |