< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Mesterházy szerint a Fidesz fél a baloldali választási győzelemtől

| Mobile | RSS

Mesterházy szerint a Fidesz fél a baloldali választási győzelemtől

Alaptörvényben akarja rögzíteni a rezsicsökkentést a Fidesz frakcióvezetője. Állítólag “éles vita” folyik erről a Fidesz-frakcióban. Ez magyarra fordítva annyit jelent: Orbán még nem döntött. Ő is beszélt azonban arról a “reflexről”, hogy a szocialisták miatt kell kétharmadba betonozni egyes intézkedéseket. Vagyis, a Fidesz szerint az MSZP-s választási győzelemre gondolva kell megvédeni a rezsicsökkentést. – olvasható Mesterházy Attila heti írásában.

Az MSZP elnöke szerint Orbánnak és Rogánnak félig igaza van. “Abban, hogy érdemes készülniük az MSZP-s győzelemre. A rezsicsökkentést viszont tőlünk nem kell félteni. Mi azt sokkal értelmesebb módon csináljuk majd és fenntarthatóvá tesszük. Kiterjesztjük továbbá a legszegényebbekre. Ráadásul az MSZP társadalmi és gazdasági programja számos más intézkedést is tartalmaz, amelyek az emberek többsége számára könnyebbé teszik a megélhetést. Az igazságos adórendszer és a foglalkoztatást bővítő gazdaságpolitika kevesebb terhet és több bevételt jelent majd a családoknak.”

Mesterházy figyelemre méltónak találja, mennyire nem tiszteli a Fidesz a saját maga által létrehozott alaptörvényt. “Ahhoz képest, hogy Orbán nem egészen két évvel ezelőtt még gránitszilárdságú műnek nevezte az alaptörvényt, az mostanra inkább úgy néz ki, mint egy kezdő varró-, de leginkább foltvarró szakkör félresikerült vizsgamunkája. Össze-vissza írnak bele mindent, ami éppen eszükbe jut. Saját elképesztő jogszabályaik ellentmondásait próbálják megoldani azzal, hogy az alaptörvénybe emelnek oda egyáltalán nem illeszkedő részeket. Ettől meg az alaptörvény válik még inkább ellentmondásossá. Egy ilyen alaptörvény, amelynek megalkotásából eleve kihagyták az embereket, soha nem válhat tekintélyessé, elfogadottá.”

Az MSZP elnöke leszögezi: a Fidesz saját maga bizonyítja be, hogy az alaptörvény alkalmatlan a funkciójára. Ezért véli úgy, hogy egy mindenki által elfogadható demokratikus alkotmányt kell alkotni! “Mielőtt azonban erről gondolkodnánk, elsősorban a választás megnyerésére kell koncentrálnunk. A fideszes vezetőktől idézett nyilatkozatok is azt mutatják: komoly esély van az ellenzéki győzelemre. Az Orbán-rendszer vezetői már érzékelik a veszélyt. Nem mennek, nem mehetnek biztosra.

Ez az oka annak is, hogy minden rájuk jellemző tisztességtelen és törvénytelen eszközt bevetettek a bajai önkormányzati választáson. Erősen jobboldali körzetről van szó, amit a Fidesz alig-alig volt képes megtartani. Orbán Viktor egyenesen megfutamodott: beígért fórumát nem tartotta meg. Félt ugyanis a vereségtől, nem akarta egy esetleg vesztes kampányhoz adni a nevét.” – írja Mesterházy.

A hét legdurvább botrányára is kitért: “a Fidesznek most már papírja van arról, hogy csalt, így új választás lesz Baján. Ezzel esélyünk van ismét arra, hogy egy erősen jobboldali körzetben újra megmutassa az erejét a demokraták összefogása egy, feltehetően az eddiginél is kiélezettebb helyzetben. A baloldal felé hajló és a billegő körzetekben a mostani erőfeszítéseink biztos győzelemre vezetnek majd bennünket.

A nyírbátori, a szigetszentmiklósi, a váci és a bajai választás gyors egymásutánban megmutatta, hogy van ereje az összefogásnak. És van ereje az elégedetlenségnek is. Az embereknek elegük van abból, hogy a Fidesz nem csupán becsapja, de még ki is fosztja, meg is alázza őket. Vannak választópolgárok, akik aktívabban követik az országos politika eseményeit, vannak, akik kevésbé. De utóbbiak is tudják, mi történik a lakóhelyükön. Tudják, kik a helyi Simicskák. Tudják, hogyan játszik velük össze az önkormányzat fideszes vezetése. Tudják, hogy országgyűlési képviselőik nem az embereket képviselik, hanem a vezér akarata szerint döntenek. Tudják, hogy az ilyen politikusokban nem lehet megbízni. Tudják, sokan tudják azt is, hogy amit nem lehet nyilvánosan megvallani, azt kifejezhetik a szavazatukkal.”

Az elnök szerint nem lesz könnyű dolguk a következő hónapokban. “Óriási csatákat kell vívnunk és semmitől sem szabad megijednünk. A Fidesz gátlástalan, arcátlan kampányában rengeteg hazugsággal és csalással fogunk szembesülni. Tisztában kell lennünk azonban azzal is, hogy ezek a Fidesz kétségbeesésének jelei. Amit elkövettek az elmúlt években, nem maradhat büntetlenül. Érzik, látják, hogy hatalmuk megingott. Az embereknek elegük van az Orbán-rendszerből.

Nyírbátor, Szigetszentmiklós, Vác és Baja csak a kampány kezdete. A vége pedig az lesz, hogy az erős MSZP-vel erős demokratikus kormány alakul. Sem a Fidesz hatalma, sem minősíthetetlen alaptörvénye nem éli túl ezt a küzdelmet.” – zárul Mesterházy Attila heti írása.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |