< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyémántbánya lesz a magyar tőzsdei cégből

| Mobile | RSS

Gyémántbánya lesz a magyar tőzsdei cégből

2013. szeptember 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

Három évi, meglehetősen viharos tőzsdei szereplés után új kezekben, új tevékenységi kört célozva nevet vált a GrEnergie Nyrt., új neve egy Sierra Leone-i gyámántbányára utalva TWD Investment Nyrt.

Az eredetileg Kreditjogként tőzsdére bevezetett, majd az akkori elnök, Laczkó Béla büntetőeljáráshoz vezető zűrös ügyei miatt jelentős veszteségeket elszenvedő, végül GrEnergie-re átkeresztelt és új vezetés alá került társaság ma délelőtti közgyűlésén láthatóan új fejezet kezdődött. Az 56 százalékban jelen lévő tulajdonosok megszavazták, hogy a cég új kezekbe kerüljön, visszahívták a vezető testületeket, új székelyről, tevékenységi körről és alapszabályról döntöttek. Az immár TWD Investment Nyrt.-re keresztelt, a legutóbbi névérték-tizedelés óta mindössze 72 milliós jegyzett tőkével rendelkező cég új tevékenysége a Magyarország és Nyugat-Afrika közötti befektetések, kereskedelem elősegítése, a tevékenységi körök közé az üzletviteli tanácsadás mellé a bányászati gépek nagykereskedelme is belekerült.

Az igazgatóság tagjává választott Kapitány János elmondta, a korábban közzétett előterjesztésekkel összhangban a társaság 2 százalékos részesedést vásárolt – váltóval fizetve- az 1,5 milliárdos tőkével rendelkező, egri bejegyzésű TransWorld Diamond Consulting Zrt.-ben, és további 49 százalék vételére kapott opciót névértéken, két éven belül. A további 735 milliós befektetést a TWD Nyrt. tőkeemelésből szeretné finanszírozni, amelyre egyébként az igazgatóság felhatalmazást is kapott. A felhatalmazás elég nagyigényű, 2018-ig évi 1 milliárd forintra (vagy ha nyilvános az emisszió, a duplájára) szól úgy, hogy – egy láthatóan váratlan kisrészvényesi javaslatra – a minimális kibocsátási árat a közgyűlés az aktuális tőzsdei árfolyam, a kibocsátást megelőző 180 napos tőzsdei átlagár vagy a legutolsó éves mérlegben szereplő saját-tőke érték közül a legalacsonyabb értékben határozta meg.

Kapitány János részvényesi kérdésre kifejtette, hogy az új vezetés első feladata, konszolidálni a cég helyzetét (mint az előző vezérigazgató elmondta, a cég bankszámlája jelenleg negatív egyenleget mutat), és a TWD Zrt fő tulajdonosa, a Sierra Leone-ban bejegyzett TWD Integration segítségével új területeken szeretné növelni a részvényesi értéket. A cég egy földrajzilag jól körülhatárolható térségben (Sierra Leonéra fókuszálva) ágazattól függetlenül szeretne beruházásokat generálni, tanácsadóként és közvetítőként. Ehhez jó alap, hogy a TWD Zrt rendelkezik egy magyar szakmai vezetés alatt álló, már több éve működő gyémántbánya 75 százalékával Sierra Leonéban.

A gyémántbányáról egyébként a BÉT-en is közzétett előterjesztésben az szerepel, hogy az elmúlt három évben 6426 karátnyi nyersgyémántot termelt ki 3,2 millió dollár értékben Kono mellett. A társaság a következő éves közgyűlésig dolgozza ki részletes üzleti terveit, vélhetően abban körvonalazódnak a tőkeemelési elképzelések is.

A tőzsdén a közgyűléssel egyidejűleg limittel, 20-ról 24 forintra ment föl a GrEnergie árfolyama, ám a százezer darabos forgalom alig több, mint 2 millió forintot jelent, és az efféle emelkedések – illetve máskor esések- a papír életében amúgy sem szokatlanok.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 1231 megnézve, 1 alkalommal mai nap |