< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Magyar Honvédség tartalék ereje két komponensű Sorozást tartott a Honvédség

| Mobile | RSS

A Magyar Honvédség tartalék ereje két komponensű Sorozást tartott a Honvédség

2013. október 3. | hozzászólás | Közélet

A Magyar Honvédség tartalék ereje két komponensű
Sorozást tartott a Honvédség

Az utolsó besorozottak egyike 2003-ban

A jelenleg 29 ezer fős Magyar Honvédség békeidőben el tudja látni a feladatát, de különleges helyzetben – veszélyhelyzet, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot és váratlan külső támadás esetén – szükség van további önkéntes tartalékosokra és a törvényi hadkötelezettség alapján besorozott katonákra – mondta Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Ez utóbbiak sorozási folyamatát gyakorolják a szakemberek Debrecenben, ahol orvosok, pszichológusok és honvédségi szakemberek részvételével három sorozási bizottság dönt a fiatalok alkalmasságáról. A sorozáson – hivatalos nevén a “Feltöltés” szimulációs hadkiegészítési gyakorlaton – hetven, önkéntesen jelentkezett középiskolás, illetve egyetemi hallgató vesz részt a sorozási folyamatban.

A hadkiegészítési gyakorlat része az Active Guardian 2013 elnevezésű, műveleti vezetési rendszert tesztelő három hetes nemzetközi gyakorlatnak – jelezte Benkő Tibor.

A vezérkari főnök a sorozást megelőző előadásában emlékezetett rá, hogy a Magyar Honvédség tartalék ereje két komponensű: egyrészt az önkéntesség elve alapján szervezett önkéntes védelmi tartalékból, valamint önkéntes műveleti tartalékból áll, másrészt a törvényi hadkötelezettség alapján, a kiképzett tartalékosokból és a potenciális hadkötelesekből.

Ismertetése szerint utóbbiakról a sorkatonaság eltörlésével “megfeledkeztek”, így fordulhatott elő, hogy volt olyan időszak, amikor összesen 18 kiképzett tartalékosa volt a Magyar Honvédségnek. Hozzátette: terveik szerint 2014 végére 8 ezerre töltik fel a tartalékosok számát, jelenleg már több, mint 5 ezer tartalékosuk van.

A Magyar Honvédség ma már képes arra, hogy az ország fegyveres védelmi tervében rögzített bármilyen helyzetben megfelelő létszámú hivatásos, szerződéses, önkéntes tartalékos és hadkötelezettség alapján sorozott katonai erőt biztosítson – mondta el Benkő Tibor.

A debreceni gyakorlaton interaktív formában mutatták be a hadkötelezettség bevezetését követő folyamatokat egészen a hadkötelesek sorozásáig. A sorozáson megjelent önkéntesek a KatonaSuli programban részt vevő középiskolások és felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, köztük önkéntes műveleti tartalékosok voltak – közölte Nagy Zoltán alezredes, a debreceni toborzó és sorozóközpont parancsnoka.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: