< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Összeomlott a bankkártyás fizetés ma reggel több banknál

| Mobile | RSS

Összeomlott a bankkártyás fizetés ma reggel több banknál

2013. október 3. | hozzászólás | Közélet

Több bank ügyfelei sem tudták használni bankkártyájukat csütörtök délelőtt. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint a leállás egy processzorcég hibájából történt.

Több magyar pénzintézet – az UniCredit, az FHB, a TakarékBank, és a Budapest Bank – ügyfelei sem tudták használni bankkártyájukat csütörtök délelőtt – számolt be a Pénzcentrum.hu. Az ATM-es készpénzfelvétel mellett a kártyás fizetés sem működött – értesült a portál. Volt olyan bank, amely úgy oldotta meg a helyzetet, hogy fiókjaiban díjmentes készpénzfelvételt kínált ügyfeleinek.

A hiba beszámolójuk szerint nem a bankok és nem is a kártyatársaságok rendszerében keletkezett, hanem egy több hazai pénzintézettel kapcsolatban álló úgynevezett processzorcég rendszere állt le. A több magyar pénzintézettel kapcsolatban álló processzorcég – a First Data Internetional (FDI) – megerősítette a honlapnak, hogy rendszere leállt.

A processzor-szolgáltatás lényege, hogy összeköti a kereskedő, a bank és a kártyatársaság rendszerét, menedzseli az adatforgalmat. A rendszerben egy előre tervezett, és a bankok felé bejelentett rendszerfejlesztést/frissítést hajtottak végre hajnalban. Ez összesen maximum 30 perces volt, azonban nem volt teljesen sikeres, ezért reggel 8 óra és 9 óra 50 perc között több bank kártyarendszere részlegesen leállt.

Magyarországon kívül Szlovákiát és Csehországot érintette még a probléma.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 267 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: