< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Magyar Kormány közleménye

| Mobile | RSS

A Magyar Kormány közleménye

A Magyar Kormány közleménye

A magyar Kormány, mint Horvátország legjelentősebb külföldi befektetőjének, a MOL-nak legnagyobb tulajdonosa, a mai ülésén áttekintette az olajipari társaság horvátországi befektetésével kapcsolatban kialakult helyzetet. A horvát állam és a MOL között létrejött szerződés alapján a MOL maradéktalanul teljesítette az abban vállalt kötelezettségeit, és az elmúlt években közel 3 milliárd eurót fektetett be, ezzel szemben a horvát fél kötelezettségeinek nem vagy csak részben tett eleget.

Mindezek miatt – a MOL és a horvát fél közötti nézeteltéréseket – a magyar Kormány eddig a tulajdonostársak, részvényesek közötti gazdasági vitának tekintette. Az elmúlt napokban azonban olyan események történtek, amelyek a magyar Kormány számára már világossá tették, hogy nem pusztán erről van szó.

Horvátországban a MOL ellen zajló folyamatos politikai kampány mellett a horvát pénzügyminiszter nyilvános fenyegetése országa legnagyobb befektetőjével szemben, valamint a horvát igazságügyi szervek általi eljárások a MOL egyes vezetőivel szemben is arra utalnak, hogy gazdaságon kívüli eszközökkel kívánnak nyomást gyakorolni. Ezek a módszerek az Európai Unióban elfogadhatatlanok, ezeket a lépéseket Magyarország nem hagyhatja válasz nélkül.

A magyar Kormány felfogása szerint az államnak joga van eldönteni, hogy mely indokolt esetekben akar egy eszközt birtokolni, azaz tulajdonossá válni vagy egy tevékenységet állami tevékenységként folytatni. Magyarországon is találkozhatunk ilyen esetekkel, amikor az állam kivásárolja a korábbi befektetőket, de ennek megvan a mindenki számára elfogadható, bevett útja. Tehát létezik kulturált módja az elválásnak.

A magyar Kormány számára elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy előbb nyilvános pályázaton kiválasztják a stratégiai partnert, amely jelentős befektetéseket hajt végre, – ezzel a világválság idején megmenti Horvátország legfontosabb vállalatát, az INA-t, majd utólag próbálják ezt a stratégiai partnert gazdaságon kívüli eszközökkel megfélemlíteni, s kivásárlás nélkül visszaszerezni az INA feletti irányítást.

Ez ellen, illetve az ilyen kétes, nem jogállami gyakorlatok ellen a magyar Kormány mindig fel fogja emelni a szavát, különösen, ha azok magyar vállalatokat érintenek.

Ezen előzmények után a Kormány a mai ülésén a következő döntéseket hozta.
– A Külügyminiszter lemondja az október 3-án Dubrovnikban megrendezendő csúcstalálkozón való részvételét;
– Magyar Kormány a magyar állam képviseletében, mint a legnagyobb tulajdonos felkéri a MOL menedzsmentjét, vizsgálja felül a társaság portfólióját, adott esetben készítse elő a MOL tulajdonában lévő INA részvények eladását a horvát kormány vagy harmadik fél részére;
– Utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a MOL állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálja meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a MOL-t, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

(Kormányzati Információs Központ)

Leave a Reply 169 megnézve, 1 alkalommal mai nap |