< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Hoffmann jellemző bravúrja: kinevezés és kirúgás egy órán belül

| Mobile | RSS

Hoffmann jellemző bravúrja: kinevezés és kirúgás egy órán belül

2013. október 4. | hozzászólás | Kultúra

Miként lehetséges, hogy egyazon órában neveznek ki valakit iskolaigazgatónak és rúgnak is ki az állásából? A sajtót is bejárta Kaszás Zoltán története, akit egyik kezével kinevezett, másikkal leváltott Hoffmann Rózsa. Most megtudtuk, miként lehetséges ez – a hivatal szerint – törvényesen.

Szeptember elején bejárta a sajtót Kaszás Zoltán, a Centenáriumi Általános Iskola és Szakiskola – két percig – igazgatójának története. A pedagógust, aki korábban évekig vezette az intézményt, idén szeptember 10-én rendelték be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. A jeles alkalommal személyesen átvett levélben kézhez kapta Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár gratuláló szavait, amelyben szeptember elsejével őt nevezi ki az iskola igazgatójává. Az aláírás alatt az augusztus 28-i dátum szerepelt. Kaszásnak azonban nem sok ideje maradt az örömre: azonnal átadtak neki egy másik borítékot is. A következő levélben Hoffmann Rózsa arról tájékoztatja az igazgatót, hogy azonnali hatállyal, indoklás nélkül ki van rúgva. Ezt az opuszt augusztus 30-án szignálta az államtitkár asszony.

Most – Hiller István, volt oktatási miniszter írásbeli kérdésének hatására – megtudhattuk, miként lehet törvényes e parádés időzítés. (A viszonyokra jellemző, hogy nem Hoffmann, hanem Doncsev András államtitkár igyekezett védeni a mundér becsületét.) Az ügy – szintén botrányos előzménye -, hogy Kaszást, aki a szülők és pedagógusok megelégedése mellett 23 éven keresztül irányította igazgatóként a főváros XVI. kerületében lévő intézményt, a fideszes többségű önkormányzat tavaly távolította el székéből szándékos jogszabálysértésekre hivatkozva, amelyet az általuk végzett vizsgálat “tárt fel”. A személyi döntéseket erre alapozva hozták meg, de büntető feljelentést nem tettek, Kaszás pedig tanárként maradhatott az iskolában. (Ezt követően a tanári kar és a szülők többszöri, Kaszás melletti szimpátia-tüntetése ellenére a képviselőtestület saját emberét ültette az igazgatói székbe.)

A leváltott igazgató természetesen jogorvoslatért folyamodott a munkaügyi bírósághoz, amely 2013. június 28-i ítéletében Kaszásnak adott igazat és az eredeti állapot visszaállítására utasította a iskolafenntartót. Az államosítás következtében ez már a KLIK hatásköre, akik augusztus 27-én kapták kézhez – Doncsev állítása szerint – a verdiktet. (Hol kerengett a postai útvesztőben egy hónapig az irat, nem derült ki.) Így tehát “2013. augusztus 28 . napján visszahelyezte a Centenáriumi Általános Iskola és Szakiskola intézményvezetői beosztásába. Az erről szóló dokumentum hivatalos úton, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül került Kaszás Zoltán számára megküldésre.” (Már megint az a fránya posta: két hétig kóválygott az irat, mire végre személyesen átadták.)

A csavar most jön – bár ismerve a Fidesz bírósági ítéletekhez való viszonyulását, egyáltalán nem meglepő a fordulat. Doncsev így ír erről: “A bírósági ítélet Kaszás Zoltán eredeti félmentésének okait, a tényállást nem vizsgálta, eljárási hiba miatt semmisítette meg az eredeti határozatot . A jelzett körülmények azonban jelenleg is fennállnak, azok kapcsán Kaszás Zoltán igazgatói mivoltába vetett bizalom alapjaiban rendült meg . A bírósági ítélet a munkáltatót az eredeti állapot helyreállítására kötelezte, arra azonban már nem, hogy a jövőre nézve is fenntartsa a jelzett állapotot.” Így hát azonnal újra kirúgták. Az államtitkár szerint kollégája, Hoffmann Rózsa “törvényesen járt el, amikor Kaszás Zoltán magasabb vezetői megbízását 2013. szeptember 1-ei hatállyal visszavonta”.

Ugyanezt a hozzáállást láthattuk, amikor a közműszolgáltatók fordultak bírósághoz tavaly egy rossz hatósági rendelet miatt. Bár az igazságszolgáltatás a vállalatoknak adott igazat, a kétharmad a jogerős ítélet előtt átírta a törvényt, így annullálva az elvben független bíróságok működését.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: