< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ferenc pápa reformokra készül – komoly bejelentés várható

| Mobile | RSS

Ferenc pápa reformokra készül – komoly bejelentés várható

Új működési szabályzatot készül adni a kúriának Ferenc pápa – jelentette be a szentszéki szóvivő az egyházfő és a vatikáni reformokkal megbízott bíborosi tanács három napos találkozója végén tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A pápa és a bíborosok vatikáni lakóhelyén a Szent Márta-házban keddtől zárt ajtók mögött zajlott tanácskozások témáit Federico Lombardi foglalta össze az újságíróknak.

Ferenc pápa és az áprilisban kinevezett nyolc bíboros megkezdte a kúria szerkezetének és funkcióinak “teljes és lényegi átgondolását” – fogalmazott a szóvivő. Elmondta: nem pusztán arról van szó, hogy frissítik vagy “kozmetikázzák” a kúria működését jelenleg szabályozó Pastor Bonus apostoli rendelkezést, melyet II. János Pál bocsátott ki 1988-ban.

Lombardi bejelentette, hogy Ferenc pápa a kúria “mély reformjára” készül egy erről szóló új konstitúció kiadásával. Ez kiemelten érintené a szentszéki államtitkárság szerepét és feladatait, melyeknek a pápa elképzelései szerint “kevésbé államinak” kellene lenniük.

Az öt kontinensről érkezett bíborosokkal folytatott megbeszéléseken többek között szó volt az egyház testületi vezetésének kérdéséről, a laikusoknak az egyház életében való intenzív részvételéről, a szegények egyházi segítéséről is. Lombardi közölte, hogy a pápa és a tanács legközelebb jövő január-februárban ül ismét össze, addig is egymással szoros kapcsolatban dolgoznak tovább.

Ferenc pápa pénteken Assisibe látogat. A La Repubblica olasz napilap – melynek az egyházfő hétfőn exkluzív interjút adott – úgy értesült, hogy Szent Ferenc városában a pápa fontos beszédet tart az egyház missziójáról és a szegénységről.

forrás:swtop.hu

Leave a Reply 271 megnézve, 1 alkalommal mai nap |