< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: KÖZLEMÉNY

| Mobile | RSS

KÖZLEMÉNY

2013. október 5. | hozzászólás | Katasztófavédelem

KÖZLEMÉNY

Országosan csaknem hétezer-ötszáz kémény használata tiltott

A közszolgáltatói ellenőrzések rendszeres elvégzését az elhanyagolt, gyakran házilag beüzemelt vagy átalakított, potenciális veszélyt jelentő kémények nagy száma indokolja. Csak az idén már több mint nyolcezer esetben tiltották meg kémény üzemeltetését az elsőfokú hatóságként eljáró katasztrófavédelmi kirendeltségek.

A vonatkozó rendeletek értelmében a kéményseprő-ipari közszolgáltató szakembereinek időszakonként ellenőrizniük kell a használatban lévő és a tartalék kéményeket. Azon égéstermék-elvezetőket, amelyekre gáztüzelésű berendezést kötöttek, legalább évente egyszer, azokat pedig, amelyek szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést szolgálnak ki, évente legalább kétszer kell ellenőrizni és szükség szerint tisztítani. Amennyiben az ellenőrzés során a kéményseprő élet- vagy vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságot észlel, írásban arra szólítja fel az ingatlan használóját, hogy azonnal állítsa le az üzemeltetést, egyben tájékoztatja a hatáskörrel rendelkező hatóságot, szükség esetén a gázszolgáltatót.

Közvetlen veszélyeztetésnek számít például, ha az égéstermék tartósan visszaáramlik a légtérbe, ha nem megfelelő tömörségű vagy állékonyságú az égéstermék-elvezető, vagy ha azon nem végezték el a műszaki vizsgálatot, tisztítást. Az üzemeltetés azonnali leállítását vonja maga után a nem megfelelően rögzített összekötő elem vagy a nem zárható tisztítónyílás is. Az elvezető tömörségének, illetve állékonyságának problémája esetén az építésügyi hatóság, a többi esetben pedig a katasztrófavédelmi kirendeltségek járnak el elsőfokú hatóságként.

Idén a legtöbb tiltó határozatot Bács-Kiskun megyében hozták meg, csaknem kétezer kémény működtetését állíttatták le a hatósági szakemberek a közszolgáltató megállapításai alapján azonnali hatállyal. Pest megyében is több mint ezer-hétszáz ilyen döntést hoztak, a fővárosban majdnem ezer-ötszáz égéstermék-elvezető berendezés üzemeltetését tiltotta meg a katasztrófavédelem. A legkevesebb tiltás Tolna, Vas és Csongrád megyében volt.

A kémény újbóli üzembe helyezését ugyancsak a katasztrófavédelmi kirendeltségek engedélyezik, természetesen a szabálytalanság megszűntetése után. Ennek megtörténtét a közszolgáltatótól kapott ismételt szakvélemény bizonyítja.

Szeptember végéig majdnem hétszázötven esetben ismét engedélyezték a kémény üzemeltetését. A tiltó határozatok száma idén meghaladta a nyolcezret, jelenleg csaknem hétezer-ötszáz kéményt tilos használni az országban.

Petróczi Tímea tű. őrnagy

szóvivő

Leave a Reply 1802 megnézve, 2 alkalommal mai nap |