< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Orbán házat vett 11 millióért

| Mobile | RSS

Orbán házat vett 11 millióért

2013. október 5. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nem 18, csak 11 millió forintért vette Orbán Viktor családja, sorrendben harmadik ingatlanát Felcsúton, ám a bevásárlásra nem szállodaépítés miatt volt szükség, hanem a miniszterelnöki famíliának kellett a hely – pontosította a híreket a kormányfő. Azt nem árulta el, hogy miből fizette ki a házat, hiszen – legutóbbi vagyonbevallása szerint – csak 6,3 millió forint volt a feleségével közös számláján.

Szüksége volt rá a családnak – indokolta újabb házvásárlását Orbán Viktor, akinek famíliája így már egymás mellett három telekkel, illetve az azokon álló házakkal rendelkezik Felcsúton – az épülő futballstadion tőszomszédságában. A frissen megszereztt telek és a rajta álló ház .- melyre a miniszterelnök tulajdonjog-bejegyzési kérelmét szeptember 17-én nyújtották be – 11 millió forintba került – pontosította a sajtóhíreket a Miniszterelnökségen keresztül kiadott közleményében a kormányfő. Az ismert oknyomozó újságíró, Ferenczi Krisztina ugyanis tegnap megjelent cikkében azt írta, a vételár 18 millió forint lehetett.

Ferenczi Krisztina azt is írta, hogy a 2079 négyzetméter “kivett lakóház, udvar” besorolású ingatlannal az lehet a kormányfő terve, hogy sporthotelt épít rá. Az új ingatlant jobbról Orbán édesapjának a telke határolja: Orbán Győző ezt – a rajta álló öreg házzal – 2010 nyarán, a választások után vásárolta. A másik oldalon pedig Orbán feleségének tulajdonában lévő ház áll, melyet Lévai Anikó még az első Orbán-kormány idején vett. Ezen a telken az eredeti házat lebontották és újat építettek. Ennek költségeit Orbánék a felesége szüleitől kapott 2,4 millió forintos kölcsönből, továbbá egy ötmillió forintnyi, svájcifrank-alapú hitelből fizették.

A három ingatlan tőszomszédságában épül az az Orbán “politikai kézjegyeként” emlegetett felcsúti stadion. A 3,8 milliárd forintba kerülő, 3600 férőhelyes futballarénába minden felcsúti beférne – kétszer is. Az építkezés gőzerővel folyik, a tervek szerint jvőre át is adnák a komplexumot, amely jórészt társasági adókedvezményekből épül. A labdarúgócsapatokhoz befolyt összes TAO-támogatás majdnem ötödét, 2,8 milliárd forintot kapott a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Ennek elnöke a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló egykori gázszerelő, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester.

Ferenczi írása emlékeztetett: a három ház és Lévai Anikó szomszédos termőföldje együtt 37 ezer négyzetméter. Egy korábbi Orbán-nyilatkozatból pedig következtetni lehet arra, hogy e hatalmas területen lenne mit építeni: például szállodát. Ám a felcsúti focialapítványnak van ilyen ingatlana, az alcsútdobozi arborétum melletti Sport Hotel. Az új telken azonban nem épül szálloda – cáfolta a híreket Orbán, megjegyzve: “A szomszédom, Lugosi Laci bácsi a gyerekeihez költözött. Felajánlotta nekem a házát megvételre, én pedig örömmel megvásároltam, a családomnak szüksége van rá. Magáncélra fogjuk használni.”
A kormányfő arra nem tért ki, hogy miből fizette a 11 milliós vételárat.

Az idén január végén leadott – a tavaly év végi állapotokat tükröző – vagyonbevallása szerint ugyanis a feleségével közös bankszámlájukon lévő megtakarítás 1,2 millió forint volt, ami 5,1 millió forinttal egészült ki – utóbbi összeg Lévai Anikó örökségéből származik. Ezt összeadva még mindig csak a vételár alig több mint felére van fedezet. Persze Orbán félretehetett ehhez az összeghez havi másfél milliós miniszterelnöki fizetéséből is, vagy akár vehetett fel újabb hitelt.

Majorságuk is van

Orbán Győző ingatlanforgalmazó cége, a CzG Ingatlanforgalmazó Kft. 2011-ben vette meg József főherceg egykori majorságát 13 hektáron, öt műemléki épülettel Alcsútdobozon. A helyiek ezt Orbán és Lévai ingatlanjának vélik, többen úgy tartják, az Orbán-család ide teszi át székhelyét Felcsútról. A stadion és az alcsútdobozi arborétum között közlekedik majd egyébként az a nosztalgiavasút, melynek építését a minap minősítette kiemelt beruházássá a kormány és el is különített rá mintegy 600 millió forintot.

NÉPSZAVA-összeállítás /

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |