< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az aradi vértanúkra emlékezünk

| Mobile | RSS

Az aradi vértanúkra emlékezünk

Szombaton este volt az első rendezvény
A magyar szabadságharc nem csak a magyaroké volt, ahogy az aradi vértanúk között is található örmény, horvát szerb, német és osztrák mártír a magyarokon kívül – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott ünnepi beszédében szombaton Budapesten.

Budapest, 2013. október 5. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédet mond az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
Budapest, 2013. október 5. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédet mond az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Hungária körúti Campusán a miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy az 1848-1849-es szabadságharc korántsem csak a magyarok, hanem egész Közép-Európa ügye volt. Ezzel kapcsolatban Navracsics Tibor idézte Pöltenberg Ernőt, az Aradon kivégzett tábornok azt mondta, “anyanyelvem német, szívem magyar, mert a szabadságért dobog”.

Mint kiemelte: az 1848-1849-es szabadságharc során “nem egyszerű állami terrorizmusról volt szó”, mert a felkelők felhatalmazás alapján jártak el, a küzdelmeknek pedig “a szabadság adta a legitimációját”. A forradalom és szabadságharc vívmányai között említette, hogy Magyarországon akkor Közép-Európában először valósították meg a parlamentnek felelős kormányzást.
Megállapította: a magyar ekkor a szabadság nemzete tudott lenni. Hozzátette: a magyar nemzet legszebb pillanatai voltak azok, amikor egy nagy világküldetést fel tudott vállalni, s ugyanezt tették meg 1956. november 4-én is a magyarok, amikor szintén a szabadságért adták életüket.
Navracsics Tibor úgy fogalmazott: a magyar nemzetnek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc során megadatott, hogy nemcsak magát képviselje, hanem Európát és Közép-Európa nemzeteit is. Rámutatott: október 6-án 1848-1849 történelméből azokra emlékezünk, akik az életüket áldozták a szabadság eszméjéért és “értünk”. A miniszterelnök-helyettes annak a meggyőződésének adott hangot, hogy akik életüket áldozták a szabadságért, “ott fönn kárpótlást kaptak”.
Mint mondta, az aradi vértanúk 1849. október 6-i kivégzésére való emlékezés “kiemelkedik nemzeti gyásznapjaink közül”, minden évben október 6-án “a nemzet nagyjaira emlékeznek a magyarok”.
Egészen kivételes dolognak nevezte, hogy ha eleinte tiltottan is, de gyásznapként élte meg a magyar nemzet a kivégzés napját már a kezdetektől fogva, sőt, már 1849-ben, a kivégzés napján is megemlékeztek a mártír tábornokokról, Aradon pedig a kivégzés napján spontán tüntetések voltak.

A megemlékezések keretében október 6-án, vasárnap reggel katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország nemzeti lobogóját az intézmény terén. A rendezvényen, amelyen közreműködik a díszzászlóalj és a Nemzeti Lovas Díszegység, Magyarország történelmi zászlói is felsorakoznak.
Ezt követően koszorúzás lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál, ahol Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, Magyarország kormánya nevében Pintér Sándor belügyminiszter, az Országgyűlés nevében Latorcai János alelnök helyezi el az emlékezés koszorúját.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap a Pest megyei Tápiószelén mond beszédet az aradi vértanúk tiszteletére tartandó kopjafa-avató megemlékezésen.
Aradon Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 vértanú tábornokára.
Szombaton és vasárnap is országszerte tartanak az aradi vértanúk tiszteletére megemlékezéseket.

Az aradi vértanúk emléknapján az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett 13 vértanúról, illetve az ugyanezen a napon Pesten kivégzett Batthyány Lajosról, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökéről emlékeznek meg.

Balatoni Monika, a közigazgatási tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken arról beszélt: a kormányzatnak az a célja, hogy a fiatalság számára olyan hús-vér emberekként mutassák be az aradi vértanúkat, akik feláldozták az életüket Magyarország függetlenségéért és szabadságáért. Ezért a megszokott megemlékezés helyett valódi tartalmat kívánnak adni a gyásznapnak.
Az államtitkár kiemelte: fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az aradi hősök, valamint Batthyány Lajos miniszterelnök milyen mély hittel szolgálták a hazájukat. Ez az oka annak, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói előtt már október 5-én megnyitja a megemlékezések sorát – tette hozzá.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |