< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fogolyszökés: „nemtelen támadás érte a rendőrséget

| Mobile | RSS

Fogolyszökés: „nemtelen támadás érte a rendőrséget

A Belügyminisztérium reakciója az ároktői terheltek szökésével kapcsolatos nyilatkozatokra-

Mint korábban megírtuk, az Együtt 2014 azt tudakolja az igazságügyi- és a belügyminisztertől valamint a rendőrségtől, hogy miként fordulhatott az elő, hogy négy év alatt sem született ítélet a gyilkossággal vádolt ároktői bandatagok ügyében, és miként lehetséges az, hogy az érintettek megszöktek az őrizetből. A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatban a következő nyilatkozatot juttatta el az MTI-hez:

Két terhelt megszökött a házi őrizetből az ároktői banda tagjai közül. Ennek kapcsán nemtelen politikai támadások érték a rendőrséget. A rendőrség a demokratikus jogállam szabályainak megfelelően a bíróság határozatait hajtja végre. A Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsának elnöke Cserni János – több évvel a vádemelés után – 2013. április 22-én kelt végzése azt tartalmazta, hogy három vádlottat az előzetes letartóztatásból házi őrizet alá kell helyezni. A végzést hozó bíró nem rendelkezett a házi őrizet végrehajtásának módjáról.

Mind az illetékes rendőrkapitányság vezetője, mind a mezőcsáti rendőrőrs parancsnoka telefonon kért útmutatást a bírótól a házi őrizet végrehajtásának rendőrség számára iránymutató elvárásairól. Miután a rendőrség sem szóbeli, sem írásbeli utasítást a folyamatos őrzés elvégzésére nem kapott, a rendőrség a házi őrizet általános szabályainak megfelelően járt el visszatérő őrzéssel. A kiemelten veszélyes személyekre való tekintettel ezt napi 7 alkalommal tették meg, figyelembe véve azt a jogszabályi korlátot, hogy a rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét. A rendőrség ebben az esetben is a

Az előző kormány előterjesztésére az előzetes letartóztatás időtartamának felső határát három évben határozta meg az Országgyűlés, ezt 2012-ben súlyos bűncselekményeknél háromról négy évre emelte a jogalkotó. A Belügyminisztérium a 2013. április 22-i bírói döntés után soron kívüli jogszabály-módosítást kezdeményezett az ilyen esetek elkerülése érdekében, amely a bírósági ügyek jelentős gyorsítását célozza. Ennek köszönhetően 2013. szeptember 1-től a hasonló esetekben, a házi őrizetben kötelező az elektronikus lábbilincs használata.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 233 megnézve, 1 alkalommal mai nap |