< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Blikk: százmilliókat kapott Simicska cége pályázat nélküli földekre

| Mobile | RSS

Blikk: százmilliókat kapott Simicska cége pályázat nélküli földekre

2013. október 8. | hozzászólás | Közélet

Bár egyelőre még nem tette közzé a pályázat nélkül kiadott állami termőföldek használóinak névsorát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), várhatóan igazi nagyágyuk is szerepelhetnek benne, legalábbis a cégeiken keresztül- írja a Blikk.

A lap úgy tudja, az ország egyik legbefolyásosabb üzletembere, a Fidesz egykori pártpénztárnoka, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó társaságoknak is juthatott a pályázat nélkül kiadott földekből.

Simicska ugyanis idén júniusba vásárolta be magát a Mezort Zrt.-be,
ötvenszázalékos tulajdonrészével ő lett a legnagyobb tulajdonos. A Mezort-cégcsoportba tartozó Dél-Balatoni Agro Kft. pedig két éve kapott használatra Fejér megyei földeket a Nemzeti Földalaptól, pályázat nélkül- írja a Blikk.

Miután szeptember közepén ezekből két lepsényi birtokra a lap rákérdezett, az NFA azt válaszolta, hogy hamarosan közzéteszik a megbízási szerződések közérdekből nyilvános adatait, vagyis hogy kiknek adták oda a 34 ezer hektárnyi állami földterületet művelésre.

Az, hogy ebből mennyi földet is kaptak Simicskáék, csak a listából fog kiderülni. De a kifizetett terület alapú támogatásból a lap úgy számol, hogy jelenleg valamivel több mint 18 ezer hektár (180 Margitsziget nagyságú) termőföld felett rendelkezik a Simicska Lajosék tulajdonában álló cégcsoport. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint az idei első félévben ugyanis 582 millió forintot fizettek ki ilyen jogcímen a cégcsoport öt cégének. A szakértők szerint hektáronként
32 ezer forintot kasszírozhatnak a földhasználók az első félévben, és ugyanekkora összegre számíthatnak a második félévben is, ebből számolta vissza a terület nagyságát a Blikk.

Simicska cégei nemcsak terület alapú támogatásra jogosultak, hanem
különféle állatjóléti juttatásokra, állattartó telepek korszerűsítésére, mezőgazdasági utak fejlesztésére is kaptak pénzeket. Idén fél év alatt összesen 1,6 milliárd forint támogatást kaptak- írták.

Az atv.hu kereste a Mezort Zrt.t, hogy kívánják-e kommentálni a Blikk által leírtakat, azonban közölték, hogy a vezérigazgatót nem tudják adni, de amúgy sem nyilatkoznak semmilyen fórumon és semmilyen médiának.

atv.hu / Blikk
forrás:atv.hu

Leave a Reply 276 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: