< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Új betétdíj jöhet

| Mobile | RSS

Új betétdíj jöhet

2013. október 12. | hozzászólás | Közélet

Regionális hulladékközpontokban dolgoznák fel és hasznosítanák újra a palackokat, műanyag-és fémdobozokat. A kormány jövőre vezetné be a betétdíjas rendszert, melynek kialakítására 10 milliárd forintot szán.

A vásárlók és a kereskedők is jól járnának az újrahasznosítható üvegekre és dobozokra tervezett betétdíjas rendszer bevezetésével – erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt Garanadra Gyula, a Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesületének elnöke.

A szakmai szervezet vezetője hozzátette, regionális hulladékkezelő központokban dolgoznák fel az üveg- és műanyagpalackokat, a fémdobozokat, valamint a tejfölös és joghurtos poharakat.

Egy, a nevét nem vállaló üzletvezető a Krónikának elmondta, a visszaváltásra való átálláshoz a mostaninál több alkalmazottra lenne szükségük.

Ma Magyarországon évente 60 ezer tonna PET-palack kerül forgalomba, ennek többsége a szemétdombon végzi. A darabonkénti 30 forintos betétdíj fedezné a palackok és dobozok feldolgozásának költségét. Ez az összeg azonban nem mindenkit ösztönöz a visszaváltásra, a Krónika által megkérdezett civilek azt mondták, ettől még valószínű, a szemétbe dobnák a műanyagpalackokat.

Garanadra Gyula a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy az új rendszer a mostaninál környezettudatosabb lenne, és a lakosság egy főre jutó ökológiai lábnyoma jelentősen csökkenne.

“A betétdíjrendszer működtetése nagyon sok pénzbe kerül” – mondta az M1 Ma reggel című műsorában a Magyar Ásványvízszövetség titkára. Bikfalvi Istvánné úgy fogalmazott: értesüléseik szerint az előállítóknak ez plusz anyagi terhet jelent, “amelyet nem tudnak egyedül viselni”.

Garanadra Gyula ugyanakkor kiemelte: egy közelmúltban készült hatástanulmány szerint lényegesen alacsonyabban tarthatók a fajlagos költségek az új rendszer bevezetésével, mint egy termékdíjas szabályozás vagy szelektív gyűjtés esetében. “Emellett a hulladékot is nagyobb hatékonysággal lehet visszagyűjteni” – mutatott rá. Bikfalvi Istvánné erre reagálva kifejtette: ismerik a tanulmányt, ám saját számításaik szerint a szelektív gyűjtés többszörösébe kerülne a betétdíjrendszer működtetése.

A betétdíjas visszaváltó-rendszer Európa a világ több mint húsz országában működik már. A kormány tízmilliárd forintot szán a szükséges logisztika kiépítésére, elsősorban a kisboltokban helyeznének el olyan automatákat, ahová bedobhatók a kiürült palackok, dobozok.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 300 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: